ГЕРБ с комфортна преднина, битката е кой ще е втори

Няма сериозна разлика в предпочитанията при избора за ЕП
22 май 2024 09:05, Елка Василева
481
ГЕРБ с комфортна преднина, битката е кой ще е втори
Снимка: "Тренд"

В първата половина от предизборната кампания не се регистрира структурна промяна в електоралните нагласи на българите. ГЕРБ е първа сила в електоралните предпочитания за предстоящите на 9 юни парламентарни избори.

Това показват данните от проучване на „Тренд“ по поръчка на „24 часа", посветено на електоралните нагласи на българите. Изследването е реализирано в периода между 11 и 18 май 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1003 души на възраст 18+.

ГЕРБ разполага с комфортна преднина пред втория с малко над 10% сред гласуващите. Следва група от 3 формации, които са с почти сходен резултат – ПП-ДБ (15.4%), ДПС (14.9%) и Възраждане (14.8%). В хода на оставащата кампания ще бъде решена подредбата за второто, третото и четвъртото място.

Още по темата
БСП задържа пета позиция с 8.5% от гласуващите, следвана от „Има такъв народ“ с 5.5%.

Под бариерата за парламентарно представителство остават Солидарна България (2.4%), Синя България (1.8%), Левицата (1.4%), Български възход (1.2%) и ВМРО (1.1%).

Опцията „Не подкрепям никого“ събира малко над 5%, но резултатът не участва в разпределението.

Оставащите дни на кампанията ще решат битката за второ, трето и четвърто място. Избирателната активност ще е сходна с тази на последните парламентарни избори.

Избирателната активност на предстоящите парламентарни избори се очаква да бъде около 48% от пълнолетните българи, живеещи на територията на страната - приблизително се очакват между 2 милиона и половина и 2 милиона и 700 хиляди избиратели пред урните на 9 юни. За Европейските избори декларираната активност е с 3% по-ниска.

Няма сериозна разлика в предпочитанията на българите между изборите за национален и европейски парламент. Очаква се малко по-силен резултат на европейските избори за коалицията ПП-ДБ (16.1%) и Възраждане (15.1%). За БСП резултатът за евролистата ще бъде по-слаб в сравнение с националния вот.

Поради малките разлики в процентите на втория, третия и четвъртия в подредбата и поради възможността на парламентарните избори да се гласува и в страни извън Европейски съюз подреждането на формациите на парламентарните и европейските избори може да бъде различно.

Проучването на „Тренд“ по поръчка на „24 часа" е посветено на електоралните нагласи на българите. Изследването е реализирано в периода между 11 и 18 май 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1003 души на възраст 18+.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


481
Още по темата: изборипроучване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
256
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Понеже ми писна от избори, измишльотини, разни фалшиви герои, на тоя тур съм решил твърдо да гласувам за ДПС. Бийте ми минуси, сърдете ми се, но всички останали имаха предостатъчно време да се ориентират и да оправят положението, което вече над 30 години е пълен леш. Не казвам, че ДПС ще направят нещо, но като е леш, поне да е ултра-мега-гига леш.
255
10
 
5
 
! Отговори
Гегата преди 1 месец
Аз съм за ИТН , не се продадоха нито за власт нито за пари. (за сега)
254
7
 
3
 
! Отговори
стоян преди 1 месец
*** от Тренд изобщо не са включили Величие в проучването.А полковника и Ивелин пълнят залите из цяла България.Скоро ще се сблъскат с истината за Величие.А истината е във Величие.
253
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Други - 2%, ПП Величие - 5% ама ни е страх да кажем.
252
4
 
6
 
! Отговори
Ганьо Цончев преди 1 месец
Айде за възраждането фъргайте, ние от максуда си искаме Копейкин. За нас той не е национален предател. Ххахаха
251
13
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Най - смешни са тези дето са на запад пък гласуват за Копейката :)))))))))))))))))) Не си дават сметка, че ако той управлява сме извън ЕС и тези същите ще ходят да бачкат в Коми не в Лондон :)))))))))))))))))))))))))))))))))))
250
0
 
7
 
! Отговори
До Тялото преди 1 месец
В София, която не е в България може и да взимат толкова пари изброените от теб професии. Но в България е друга реалността. И не всички "селяни" от провинцията можем да се набутаме в Софията.
249
0
 
2
 
! Отговори
Гост преди 1 месец
Интересното ДПС са трети в статистиката... А ГЕРБ първи. Интересно управление ще да е.
248
1
 
4
 
! Отговори
Лесничейя преди 1 месец
Кво стана с 3 ти Март на президента ?
247
3
 
8
 
! Отговори
Хамстер преди 1 месец
В най-голямата демокрация- САЩ има само две партии. в най-младата демокрация в ЕС има 99 партии..., 90 от тях са безмислени схемаджийски организации. Кирчо като дойде си купи една да се регестрира и да стане цар на българите. В САЩ за да влезеш в политиката ти трябват поне 5 години да си член и да работиш/плащаш здраво над 5 години за партията. Затова там няма "Господин за едни ден"
246
6
 
10
 
! Отговори
до Рендето преди 1 месец
Съгласен съм с теб но пропусна да споменеш и ОПГ ГЕРБ. След 11 годишно тяхно управление ния бяхме най бедната страна в ЕС с най ниски доходи и разбита икономика наистина си заслужаваме съдбата ако пак ни управляват.
245
1
 
7
 
! Отговори
Груйо Михалов преди 1 месец
Над 1% има келипир. Получават субсидий .Има Партии дето са създадени за тоя 1%-бизнесче...
244
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тренд, 24 часа това е достатъчно да не се чете повече. Можеше спокойно да пишат копейкин или другарката 1ви.
243
5
 
6
 
! Отговори
Рендето преди 1 месец
Не зная дали това са реални Статстически данни или поредната Стъмистика, но ако 15% наистина гласуват за "Тройката Меринджеи -Киро Т., Асан Ококорения и Ленчето Общата" този народ наистина си заслужава мизерната съдба!!!!
242
4
 
1
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 месец
Без значение е кой ще е първи,втори или трети.Аз за партия която е влизала в Коалиция и преиначавала Вота няма да гласувам.*** набира скорост,но ако се коалират с цел да управляват ще има нито политици.В общи линии на никой не му пука как обикновения гражданин си плаща сметките,ходи на Лекар,Зъболекар,купува си кола или не си купува.Инак розовите блянове за Европейски ценни цветнокожи бежанци си ги има.
241
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво е интервю с таблет? Пълни мошеници
240
0
 
0
 
! Отговори
мхм преди 1 месец
И това от тия 10% - 15%, които още си прават труда да ходят да гласуват... *** тях все народа ги избира...
239
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да му мислят Еврогейтаците Възраждане е твърдо втора сила а другите да го духат. ПП са пътници за други избори извън парламента като на Яне Янев формацията.Партия като ДПС въобще не трябва да има място в парламента защото е на етническа основа .
238
3
 
4
 
! Отговори
Edin преди 1 месец
До Tялото За всеки с малко мозък има google, лесно може да се види и сравни економическкия ръстеж по света за 24 години+инфлацията.Махленските ти сравнения може да вървят само пред някой неук, ЕС има малко общо с глобалния растеж.За твоя вид сравения виж Сърбия.
237
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прав е коментарът на 241. Влезеш ли в България, все едно си в Африка. Но защо да обиждаме африканците. В някои държави там пътищата са мноооого по-добри от нашите. Обаче Бацун и Дебелото крадат яко, сякаш нещо ще занесат оттатък. Тези новоизлюпените търгаши с купените дипломи са същите, но още по-нагли и цинични. Просто стадо сме, няма оправия...