ГЕРБ с комфортна преднина, битката е кой ще е втори

Няма сериозна разлика в предпочитанията при избора за ЕП
22 май 2024 09:05, Елка Василева
481
ГЕРБ с комфортна преднина, битката е кой ще е втори
Снимка: "Тренд"

В първата половина от предизборната кампания не се регистрира структурна промяна в електоралните нагласи на българите. ГЕРБ е първа сила в електоралните предпочитания за предстоящите на 9 юни парламентарни избори.

Това показват данните от проучване на „Тренд“ по поръчка на „24 часа", посветено на електоралните нагласи на българите. Изследването е реализирано в периода между 11 и 18 май 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1003 души на възраст 18+.

ГЕРБ разполага с комфортна преднина пред втория с малко над 10% сред гласуващите. Следва група от 3 формации, които са с почти сходен резултат – ПП-ДБ (15.4%), ДПС (14.9%) и Възраждане (14.8%). В хода на оставащата кампания ще бъде решена подредбата за второто, третото и четвъртото място.

Още по темата
БСП задържа пета позиция с 8.5% от гласуващите, следвана от „Има такъв народ“ с 5.5%.

Под бариерата за парламентарно представителство остават Солидарна България (2.4%), Синя България (1.8%), Левицата (1.4%), Български възход (1.2%) и ВМРО (1.1%).

Опцията „Не подкрепям никого“ събира малко над 5%, но резултатът не участва в разпределението.

Оставащите дни на кампанията ще решат битката за второ, трето и четвърто място. Избирателната активност ще е сходна с тази на последните парламентарни избори.

Избирателната активност на предстоящите парламентарни избори се очаква да бъде около 48% от пълнолетните българи, живеещи на територията на страната - приблизително се очакват между 2 милиона и половина и 2 милиона и 700 хиляди избиратели пред урните на 9 юни. За Европейските избори декларираната активност е с 3% по-ниска.

Няма сериозна разлика в предпочитанията на българите между изборите за национален и европейски парламент. Очаква се малко по-силен резултат на европейските избори за коалицията ПП-ДБ (16.1%) и Възраждане (15.1%). За БСП резултатът за евролистата ще бъде по-слаб в сравнение с националния вот.

Поради малките разлики в процентите на втория, третия и четвъртия в подредбата и поради възможността на парламентарните избори да се гласува и в страни извън Европейски съюз подреждането на формациите на парламентарните и европейските избори може да бъде различно.

Проучването на „Тренд“ по поръчка на „24 часа" е посветено на електоралните нагласи на българите. Изследването е реализирано в периода между 11 и 18 май 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1003 души на възраст 18+.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


481
Още по темата: изборипроучване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
276
6
 
22
 
! Отговори
Боко и ШИШИ преди 1 месец
За 12 години управление на ГЕРБ ДПС България е на дъното на Европа. Бог да пази България от Боко тиквата и Пеевски свинята. Амин
275
6
 
9
 
! Отговори
Боко Пеевски преди 1 месец
Путин има 100 % във Възраждане и по 50% в ГЕРБ и ДПС!
274
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз и моето семейство гласуваме за ГЕРБ но и сега няма да има правителство Разделението е огромно шарлатаните са наглеци закон не ги лови КРАДАТ лъжат саботират рушат убиват обикновени българи фаршифицират носят кеш торби
273
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз и моето семейство гласуваме за ГЕРБ
272
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ПОД СЕКРЕТ Будалите, дори при ГЕРБ са почти нищожен номер! Всички ги знаят, че крадат, лъжат, мажат и целуват обувките на Борисов. Така, че тези 660 000 човека са заети в държавния сектор по някакъв начин. 8 000 човека е отклонението при ГЕРБ (случайни хора не знаещи как стоят нещата при тях или може би пак свързани приятели).
271
2
 
7
 
! Отговори
ВЕДНАГА ПРЕМАХНЕТЕ преди 1 месец
ТЪМНИТЕ СТАИЧКИ ( където се снимат бюлетините ) И РЕЗУЛТАТИТЕ ЩЕ БЪДАТ СЪВСЕМ ДРУГИ
270
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Солидарна България е истината!
269
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зящо , след като има ДОКАЗАНИ купувачи на гласове , от герб и ДПС , НЯМА ОСЪДЕНИ , ОЩЕ ?Колко години това се повтаря ?
268
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен--266 Колкото по-не-гласуващи има , толкова по-добре за крадците от герб и ДПС , също и най-вече от ДБ , които пък сринаха тотално --ПП !
267
3
 
7
 
! Отговори
bbb преди 1 месец
Трябва да си *** или подкупен, за да гласуваш за ГЕРБ! Та, нали, по време на тяхното управление стигнахме дъното на Европа, а Борисов е най-големият мръс...ник!
266
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Африка са пред нас... Да , след като ПРОДАДОХМЕ всичко в България ,... СТАНАХМЕ ЛИ ПО-БОГАТИ , ИЛИ САМО ЕДИНИЦИ , ... ЕДНИ И СЪЩИ !Защо позволихме това разхищение на всичко в България ?
265
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига сте лигали нанщ пп дават 18 %най голямата лъжа ,на върба в петък ,gавахс ексйва не известна агенция която каза истината ПП и дават на 4место и е Самира истина ,крадливс напаст окрсдсхи бюджета и сега купуват гласове по 50 или 100 кв))има арестуват 26 човека ,все някой че си признае кой им е дал парите )
264
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За второто място спорът ще е между ДПС и Възраждане. ППДБ отекоха безвъзвратно, слава Богу!
263
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Възраждане не ги устройва 3то място, коалиции ала бала Ц ц Ц. Те искат цялата власт, за да наслагат русофили и да ни продадат на Русия за трети път и да си покрият по-добре шмекериите. Прозрачен си Коце.
262
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако няма за кой, аз няма да гласувам, а то няма наистина... Не съм от тези които ще гласуват за някой сандък колкото да гласуват. И ако не подкрепям никого не изпитвам нуждата да го отбележа на бюлетина и да я пусна в кутия, просто не гласувам, защото имам право на това.
261
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Проучването е преди катастрофата и изтеклите записи. ПП/ДБ вече по-скоро се борят между ИТН и БСП. Битката за второ място ще е интересна- ДПС и Възраждане, а след това ще е още по-интересно, защото ГЕРБ открито с ДПС трудно ще направят коалиция, а с Възраждане заради посолствата и ЕНП не биха тръгнали да правят.
260
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БСП и ПП-ДБ НАЗАД , а Възраждане и ИТН , отиват НАПРЕД !Няма рима , амЪ е вярно !
259
1
 
6
 
! Отговори
Африка са пред нас преди 1 месец
В Африканските племенни държави създадени преди няколко десетилетия , държавата получава 40% от полезните изкопаеми , а в 1350 годишна България държавата получава под 1%.
258
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КоНфортЪ е за ДПС !Всички се карат и разделят , ДПС ---печели !
257
4
 
4
 
! Отговори
Промяна на закона... преди 1 месец
В България идва некав шарлатанин или дюдюк и хоп за един ден става лидер и делка пицата. Това е абсурдно и неприемливо. Трябва да има задължение поне 4 години да си бил член на партия и да си живаял в Бг. А не всеки агент парашутист или хитър и зъл маркетолог дошъл с кошницата да краде да може с манипулации да се докопа до цялата държава и да изнася с "вагоните" в офшорките...