Вълнестият мамут изчезнал вследствие на случайно събитие?

Загадката продължава
28 юни 2024 11:10, Александър Попов
28
Вълнестият мамут изчезнал вследствие на случайно събитие?
Снимката е генерирана от Изкуствен интелект

Вълнестият мамут вероятно е изчезнал вследствие на случайно събитие, съобщи ДПА. Последната популация на този вид бозайник е била на о. Врангел, Сибир. Животните са населявали региона преди десет хиляди години.

В началото на холоцена нивото на морската вода се е покачило. Групата мамути е достигнала по-малко от 10 екземпляра, преди популацията да се възстанови до 200-300 животни след 20 поколения, сочи изследване на университета в Стокхолм, публикувано в сп. "Сел". Шест хиляди години по-късно мамутът вече е изчезнал вид.

Въпреки че видът е на границата на изчезването, преди популацията да успее да се възстанови, нашите открития сочат, че животните са били в състояние на постоянен хранителен недостиг, казват авторите на изследването. Това означава, че мамутите са страдали от генетични заболявания, пренасяни от стотици поколения преди изчезването.

Причината за измирането на мамутите на остров Врангел остава мистерия. Учените са секвенирали генома на 21 вълнести мамута за целите на изследването. Данните показват, че намаляването на популацията е протекло изключително бързо.

Можем да отхвърлим идеята, че мамутите са били прекалено малко и са изчезнали по генетични причини, казват още авторите. По-вероятно е измирането им да е следствие от случайно събитие, т.е. ако то не е настъпило, днес все още щяха да са тук. Търсенето на истината за това какво точно се е случило на последните мамути продължава, каза изследователят Лав Дален от Стокхолмския университет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: мамут
Още от САЩ
Шок сред демократите: Вече се чуват призиви Джо Байдън да бъде сменен
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
1
 
! Отговори
Р. Амундсен преди 2 дни
На острова се заселили прапрапрабългарски емигранти. Остригали мамута и си оплели мамутски чорапи и тарлъци (тогава го е нямало Вл. Мурдаров да ги посвети в книжовната норма). И онзи умрял от студ. И другите така... Но оттогава останал идиомът ,,Не ме гледай като (остриган) мамут!". Това е много разпространено сред парламентаристите. И досега се обиждат един друг на ,,мамут с мамут такъв!".
23
2
 
5
 
! Отговори
Стеф Русомразина преди 2 дни
Пpоsто е имало брутален uнцест.Кой кого сварвал и осeмеявал и затова им се е сkапало поколението като например брат се сн0шава със сестра си.....нормално за руските степи.
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ами изядени са, затова са изчезнали, ето защо не бива да има гладни хора и хищници. Ето защо и животновъдство и растениевъдство трябва да се развиват, в противен случай и влечугите ще изчезнат..))
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Сигурно вълната му е пречела..
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Много са станали баджанаците, а Лена е само една
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Щом на първия в света месокомбинат, му викате "случайно събитие", доооообре!
18
0
 
6
 
! Отговори
Вълнестия преди 2 дни
Тук съм . И ще ви чакам.
17
5
 
5
 
! Отговори
HAARP преди 2 дни
Това е разработка на евреите и американците. Вервайте ми. Възраждане и Величие за българите..... Спокоен съм, спокоен съм...
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Станали са на кренвирши, кво се чудите
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
А какво ще стане с носорозите с радиоактивните инхекции в рогчетата им, ами .....:))
14
4
 
5
 
! Отговори
Тагарев преди 2 дни
До Хемус - Дори да стане така, украинският вълнест мамут пак ще е по-добър от руският и ще го натири обратно в Сибир.
13
6
 
3
 
! Отговори
Хемус преди 2 дни
По твоята логика по-добре вълнест мамут да управлява и Украйна,отколкото зелено наркоманизирано и необръснато джудже
12
3
 
7
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 дни
Продължавайте да търсите и си гушкайте заплатите, драги учени - недоучени.
11
6
 
2
 
! Отговори
Путин преди 2 дни
До Анонимен 10 - 99.5% от биологичните видове са изчезнали преди появата на човека. Това е много тъжно, тъй като моите страшни "Сармати" могат да ликвидират само 0.5%!
10
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Чакайте малко. Това е било много преди индустриалният период. Значи е възможно биологичен вид да изчезне и без човешка намеса? Възможно е и морските нива да се покачат (пише го в статията) не само заради човешката дейност? Не думай!
9
10
 
2
 
! Отговори
Путин преди 2 дни
Специално подчертавам, че Русия притежава най-големите залежи на вълнести мамути в света!
8
2
 
12
 
! Отговори
Един мамут си пасял преди 2 дни
трева на една ливада и изведнъж, сякаш от нищото се появило стадо слонове, които препускали бясно към мамута. В суматохата мамута бил блъскан насам-натам от слоновете, дори паднал по едно време и няколко слона го настъпили. Като преминало стадото, мамута се изправил, цели в прах и стъпкана трева, отупал се и си рекъл - "Еййй, аман то тез скинари, бе!".
7
7
 
4
 
! Отговори
Тагарев преди 2 дни
До Хемус - По-добре вълнест мамут начело на Русия, отколкото КГБ кадър, вълнестият мамут поне изглежда разумно и благородно създание!
6
0
 
6
 
! Отговори
Като китовете преди 2 дни
и те случайно аха да отидат на гости на мамутите.
5
4
 
12
 
! Отговори
Хемус преди 2 дни
Нещо Путин да е виновен!?