ГЕРБ с комфортна преднина, битката е кой ще е втори

Няма сериозна разлика в предпочитанията при избора за ЕП
22 май 2024 09:05, Елка Василева
481
ГЕРБ с комфортна преднина, битката е кой ще е втори
Снимка: "Тренд"

В първата половина от предизборната кампания не се регистрира структурна промяна в електоралните нагласи на българите. ГЕРБ е първа сила в електоралните предпочитания за предстоящите на 9 юни парламентарни избори.

Това показват данните от проучване на „Тренд“ по поръчка на „24 часа", посветено на електоралните нагласи на българите. Изследването е реализирано в периода между 11 и 18 май 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1003 души на възраст 18+.

ГЕРБ разполага с комфортна преднина пред втория с малко над 10% сред гласуващите. Следва група от 3 формации, които са с почти сходен резултат – ПП-ДБ (15.4%), ДПС (14.9%) и Възраждане (14.8%). В хода на оставащата кампания ще бъде решена подредбата за второто, третото и четвъртото място.

Още по темата
БСП задържа пета позиция с 8.5% от гласуващите, следвана от „Има такъв народ“ с 5.5%.

Под бариерата за парламентарно представителство остават Солидарна България (2.4%), Синя България (1.8%), Левицата (1.4%), Български възход (1.2%) и ВМРО (1.1%).

Опцията „Не подкрепям никого“ събира малко над 5%, но резултатът не участва в разпределението.

Оставащите дни на кампанията ще решат битката за второ, трето и четвърто място. Избирателната активност ще е сходна с тази на последните парламентарни избори.

Избирателната активност на предстоящите парламентарни избори се очаква да бъде около 48% от пълнолетните българи, живеещи на територията на страната - приблизително се очакват между 2 милиона и половина и 2 милиона и 700 хиляди избиратели пред урните на 9 юни. За Европейските избори декларираната активност е с 3% по-ниска.

Няма сериозна разлика в предпочитанията на българите между изборите за национален и европейски парламент. Очаква се малко по-силен резултат на европейските избори за коалицията ПП-ДБ (16.1%) и Възраждане (15.1%). За БСП резултатът за евролистата ще бъде по-слаб в сравнение с националния вот.

Поради малките разлики в процентите на втория, третия и четвъртия в подредбата и поради възможността на парламентарните избори да се гласува и в страни извън Европейски съюз подреждането на формациите на парламентарните и европейските избори може да бъде различно.

Проучването на „Тренд“ по поръчка на „24 часа" е посветено на електоралните нагласи на българите. Изследването е реализирано в периода между 11 и 18 май 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1003 души на възраст 18+.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


481
Още по темата: изборипроучване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
296
3
 
22
 
! Отговори
МУТРОС преди 1 месец
Хайде да идват мутрите отново да управляват.Българите това искат-ботуш да ги гази,да са бедни,болни,необразовани и пр.За 12 г.не ни вкара в Шенген,не приехме еврото,но сега обещава,че за 4 г. ще го направи.Българите повече няма да видят увеличение на заплатите.Навремето ББ се оправдаваше със Станишев,че трябвало ТОЙ да плаща пенсиите,вдигнати от социалиста.Сега 4 г.ще се оправдава с ПП,че не може да вдигне парите(трябва за мафията да има)и да свиваме коланите.Това заслужаваме щом ББ е първи
295
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хората от общ Доспат говорят вече че си искат старият кмет гн Пържанов,улегнал страхотен добър.
294
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако кметът на гр Доспат Елин Радев е извършил нарушение, той трябва да бъде обект на прокуратурата и съдът да го отстрани. Всичко друго са политически напъни, които създават излишен шум в системата.Противниците на общ кмет трябва да си свършат работата.Да заведът дело срещу кмета Елин Радев.Да съберат 600 подписа срещу Елин Радев и да ги внесът в президенството.Тези дни се разходих в Доспат спокоен град. Центърът е разбит, подменят плочките, главната улица изглежда поовехтяла. Точно, както по време на предишното управление на града. Статистиката показва, че безработицата нараства и в моме
293
4
 
7
 
! Отговори
Аз съм преди 1 месец
Прос.т И вие сте прос.ти затова се разбираме аааахаха хахаха...
292
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
През 1944г. Чужда армия мина и въведе цингомангалски ред. Настъпи социално уравнение, нещо като безмозъчно управление. Управление от безделници - артисти тъй наречени юдейски комунисти. Те, ромите избори правеха и в 100% на народа български гaщитe сваляха. Днес тия безделници си преименуваха от мангалокомунисти на ромокомунисти и станаха така наречени капиталисти.
291
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На кого са тези думи: Аз съм ПъТ, вие сте ПъТи, затова ме избирате! Разпознахте ли се?
290
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Султаните - комунистите, родината изграждат - иззеха земите на българите и ги натикаха в ТКЗСетата, да работят на не своя земя. Комсомолците с потури по полята на бригадирски движения, след тях вървят. Чавдарчета, Пионерчета - днешни Пенсионерчета, славен път ви чака, труден път!
289
5
 
7
 
! Отговори
Дребно корумпе преди 1 месец
Ше гласувам за герб срещу осем бона. В евро ако може .
288
1
 
8
 
! Отговори
Бабишкели с пейката преди 1 месец
Пак ще изпоизпортят изборите . Щото порнопаганда плющи мощно от вчера по медиите.
287
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще гласувам за тази партия, която ме избере за шеф!
286
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Комфортно им е само разпадането на ГЕРБ. Ако наистина , случайно са 1-ва партия, това значи че народът все още иска фашизъм!! Фашизмът е лошо явление и може да доведе до непридвидими последствия. Държава на патерица!
285
6
 
3
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 1 месец
Е , за туй нема да одим да губим време да гласувам. Оти винаги фалшифицират изборите и дрънкат небивалици преди избори и после веднага одат на почивка и забрават кви са ги дрънкали и почва яко пълнене на гуши....
284
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
и ПП да е и Герп да е - жалко за БГ.
283
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кирчо и Кокорчо е време да бъдат уволнени . Такава наглост и некомпетентност трудно могат да се намерят в историята . Не че Боко и Прасчо са цветя за мирисане .... Алчното царче симеончо дано не пъква повече
282
7
 
6
 
! Отговори
Банкянският преди 1 месец
Мачка отново....
281
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Киро убиецът на обикновени български граждани нахален алчен и него закон не го лови Ако това се беше случило с обикновени българи досега да са ги прибрали да отговарят за действията си аКиро нагледен и пак и пак излиза да лъже потресотврат от тоз и шайката около него
280
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
90 депутата за ГЕРБ сега а Шарлатаните при чалгарите изобщо убийци имат ли място в парламента
279
10
 
12
 
! Отговори
ИМАТЕ ГРЕШКА! преди 1 месец
ПП/ДБ ще вземат 0.2%. А ГЕРБ поне 38%.
278
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На кого са тези думи: Аз съм ПъТ, вие сте ПъТи, затова ме избирате! Разпознахте ли се?
277
3
 
10
 
! Отговори
Евростат преди 1 месец
В България в момента криминалният контингент се препитава от продажбата на органи и от продажбата на откраднато недвижимо имущество.Изчезват хора които ако не са техните близки,никой няма и да се сети че ги няма никъде,заедно със апартаментите им,продадени за безпари на неизвестни лица,от неизвестни нотариуси,и заверени в градските регистри и кадастри от неизвестни общински служители.А в същото време политиците си правят състезание,кой колко бил напред във предварителните проучвания за поредните