Мигате с фарове за полиция в Гърция, глоба 80 евро

В Гърция има глоби и за информация в социалните мрежи
28 юни 2024 11:17, Нели Христова
35
Мигате с фарове за полиция в Гърция, глоба 80 евро
Снимка: Pixabay/jaygeorge

Сезонът на отпуските вече започна и голяма част от българите тръгнаха към Гърция. Освен шофиране в нетрезво състояние, неправилно паркиране, шофиране по чехли, изпреварване при плътна линия има и още една интересна ситуация, при която може да ви глобят.

Наказуемо е и предупреждението на насрещно идващите автомобили с "мигащи" фарове. Съгласно чл.36 от Кодекса за движение по пътищата при среща с превозно средство от насрещната посока е забранено включването и изключването на светлините или редуването им за кратко време. Глобата, ако бъдете забелязани да присветквате на другите шофьори, е 80 евро.

В Гърция има глоби и за информация в социалните мрежи. Ако водачът разкрие местоположението на полицейския контрол в социалните мрежи или друго цифрово приложение, този ход може доведе до глоба от 600 до 30 000 евро, пише в пътния закон на южните ни съседи, пише "24 часа".

Размерът на глобата зависи от вида на полицейското действие, така че мигането ще доведе до сравнително малка глоба. Ако обаче полицейската акция е насочена към контрол върху употребата на алкохол и наркотици и някой публикува местоположението, могат да бъдат наложени високи санкции.

В случай, че водачът, освен информация, публикува и снимка от полицейска проверка в социалните мрежи, има риск книжката му да бъде отнета за срок до 2 години

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: глобаКАТполицияГърция
Още от ЕС
66,4% скок в цените на имотите в Гърция за последните 7 години
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
3
 
! Отговори
до 28 преди 2 дни
От някое гръцко мазе ли се плюмчиш по монитора в момента? Вземи първо се научи да пишеш, пък после влизай да си оставяш коментарчетата.
28
2
 
4
 
! Отговори
До 28ми преди 2 дни
Бастунв, ако някога си стъпвал в Гърция щеше да знаеш че в тамошният Лидл и Масутис цените са по-ниско от колкото тук. Мноо ме кефите такива дето цял живот не излизал от село, единствено до месният гьол хидил да се къпе, и да коментира.
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Многократно съм ползвал присветване с фарове за да сигнализирам на отсрещния трафик, че пред тях има препятствие или спряла колона от коли. Светкал съм например на тирове, за да намалят преди паднало дърво, което те не виждат и е веднага след завоя.
26
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Мигам с фаровете. Откъде знаят, че е за полиция? Глобят ли ме, отивам в съда. Да докажат, че предупреждавам.
25
6
 
7
 
! Отговори
До 17 преди 2 дни
Сложно е като трябва да спазваш правила , кратунчо , само военна диктатура ще оправи нещата у нас. Инак няма да стане
24
1
 
2
 
! Отговори
Емо преди 2 дни
Ами това става защото в гърция на избори получилата най-много гласове партия получава + 50 депутатски места в парламента като бонус. В резултат има абсолютна власт и прави акквото си иска. Затова Боко иска и в Бг гръцкия закон при избори. Когато ГЕРБ управляваше с ВМРО бяха повишени всякакви глоби в Бг с 200-300 %. Вземат ли цялата пак, ще има ново зверско увеличение.
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
криене на полицията в храстите- глоба една заплата
22
0
 
3
 
! Отговори
Наков преди 2 дни
A нашите мутри дето присъстват по магистралата кога???
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Waze е мъст хев на кокпита - катастрофи , задръстване, убити животни , дупки , спящи полицай , статични камери ... за мобилните камери спрели " на засада" е 50/50 - ако никой не я е отбелязал и ти си първия ще изгърмиш
20
5
 
0
 
! Отговори
Демокрацията преди 2 дни
На тиквата такива мерки са тоталитарни, за тва смело се избиваме по пътищата, чалга демокрацията на *** Андрешков
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ако ти си ***, от село разбира се, ние не сме.
18
3
 
6
 
! Отговори
Ганчо преди 2 дни
У Гърция не моат мъ фана за нищо, там слушам, тука е друга работа
17
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Прилича на тоталитаризъм. Мислех да ида с кола в Гърция, но май е прекалено сложно.
16
0
 
22
 
! Отговори
Язе преди 2 дни
Toва у нас нема как да стане. Ще почнат кодови съобщения като "кибици преди първия тунел", "скъпи снимки след оемвито" и "проститyтku на палка посока Каспичан" . После да ходят да доказват, че някой говори за милиционерите
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
На таблото на Митко освен другите уреди има жипиес, чието предназначение предимно е да те обърка, + други джаджи, които показват скрити засади от радари, камери и патрулки. Даже нещо, не ми стана съвсем ясно, с което предупреждаваш колегите без да святкаш и даже излязло ново приложение, но той още не го е монтирал. Митко е зетя.
14
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
В тази Гърция витае дива полицейщина и тоталитаризъм...
13
9
 
6
 
! Отговори
Фед Красивия преди 2 дни
Те бяха в 10 годишна рецесия спасиха им фалита.Налагане на глоби за глупости обаче,нямад а ги спаси от следващия фалит.Накрая просто ще я закрием тая държава.И без това понятието Гърция запчова да се използва едва 19-ти век.
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Аз измислих иновативен метод за предупреждение на останалите водачи,при наличие на рушветчийсващ лалугер в храсталаците. Размахвам розов монстърстрапон пред погледа си. Всички така се опулват че намаляват скоростта моментално.
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Също- пушите в колата, а в нея има дете- солена глоба- забравих колко ама по добре не го правете, ще ви вгорчат цигарката!
10
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Мигам с фарове на всеки който сметна че кара бързо или не е в лентата си, кво да направя че често има съвпадения с местоположението на полиция или камери. Нарича се граждански контрол и е незаконно да се ограничава комуникацията с останалите превозни средства. На пътя сме всички, а тези дето са в храстите да се оправят, но не за сметка на примерните шофьори.