Трима журналисти бяха убити при израелски удар в Южен Ливан

Ден по-рано Израел удари офис, използван от Ал Маядин
25 окт 2024 16:20, Гергана Попова
17
Трима журналисти бяха убити при израелски удар в Южен Ливан
Снимка: БГНЕС/ EPA

Израелски удар рано сутринта в петък уби най-малко трима журналисти и рани няколко други, докато спяха в къщи за гости, използвани от медиите в Хасбая в Южен Ливан, съобщиха ливанското министерство на здравеопазването и местни медии, цитирани от Ройтерс.

Още по темата
Ударите го превърнаха в най-смъртоносния ден за медиите през годината на военни действия между израелската армия и ливанската милиция Хизбула.

Няма незабавен коментар от Израел, който като цяло отрича да е атакувал умишлено журналисти.

Петима журналисти бяха убити при предишни израелски удари в Ливан по време на конфликта, включително  журналист на Ройтерс Исам Абдалах . Хасбая е град, населен както от мюсюлмани, така и от християни. През последните седмици имаше атаки в покрайнините му, но тази в петък, около 3 часа сутринта (полунощ по Гринуич), беше първата срещу самия град.

"Това е военно престъпление", каза ливанският министър на информацията Зиад Макари. Най-малко 18 журналисти от шест медии, включително Sky News, Al-Jazeera и ливански медии, са отседнали в къщите за гости.

"Чухме самолета да лети много ниско – това ни събуди – и след това чухме двете ракети", каза пред Ройтерс Мухамад Фархат, репортер от ливанското издание Al-Jadeed. Имаше надежди, че убийството на лидера на Хамас Яхя Синвар миналата седмица може да даде възможност за прекратяване на боевете.

Ден по-рано Израел удари офис, използван от Ал Маядин в южните предградия на Бейрут. Здравното министерство на Ливан съобщи, че един човек е бил убит, а други петима, включително дете, са ранени.

Властите в Бейрут казват, че израелската военна кампания е убила повече от 2500 души и е разселила повече от 1,2 милиона души, създавайки хуманитарна криза.

В четвъртък израелски удар уби трима ливански войници, докато се опитваха да евакуират ранени хора от граничното село Ятер, съобщи ливанската армия. Няма коментар от израелската армия.

САЩ казаха, че Израел трябва да предприеме стъпки, за да избегне цивилни жертви и да не застрашава мироопазващите сили на ООН или войските на ливанската армия при атаките си в Газа и Ливан.
Израел, който беше критикуван за обстрела на болници и училища, заяви, че се насочва точно към бойците на Хамас и Хизбула, обвинявайки ги, че използват цивилни като щитове.

Комитетът за защита на журналистите заяви, че към 24 октомври неговите предварителни разследвания показват, че най-малко 128 медийни служители са били убити от началото на войната в Газа, което го прави най-смъртоносният период за журналисти, откакто CPJ започна да събира данни в 1992 г. От тях 123 са палестинци, двама израелци и трима ливанци.

Месец след началото на военната операция на Израел срещу подкрепяната от Иран Хизбула, американският държавен секретар Антъни Блинкен предупреди в Доха, че „това не може да доведе, не трябва да води, до продължителна кампания“.

Блинкен също каза, че се надява Иран да получи съобщението, че по-нататъшните атаки срещу Израел ще изложат собствените му интереси на риск. Израел обеща да отмъсти за иранския ракетен обстрел на 1 октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от Близък Изток
Турция ще търси по-добро сътрудничество с Африка
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 22 минути
охохо, като си установя дикатурата един ден ще разстрелвам по трима журналисти ежедневно, докато се научат да се придържат към истината.
16
4
 
1
 
! Отговори
Истина преди 30 минути
Вярно е че изобщо Няма "Палестински" народ, език, територия, права над Еврейската Земя Ханаан, лъжливо наричана от антисемитски престъпни окупатори като римляни,Ливанци, Йорданци и др.арабски терористи от много техни над 20 арабски ислямски държави, престъпни групи пратени да окупират,тероризират, ограбват с измами, терор и политически ООН машинации 1! свята Земя на Божия избран народ Израел дадена от Бог само на евреи за вечно наследство. А "Палестинци" дори нямат буква "П" в арабската азбука!
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 40 минути
До До лъжецът 9. С голяма доза вероятност си абсолютно ненормален.
14
5
 
1
 
! Отговори
До лъжецът 9 преди 58 минути
Истината е от Бога и които я говорят имат Божията мъдрост, а само безбожните злодеи каквито са лъжците като теб използват обиди, лъжи ,клевети за да извратят правосъдието като заменят истината с лъжи и обръщат с главата надолу съда като оправдават престъпниците, каквото са ислямските Арабски терористи- престъпен контингент от 22 арабски/ 56 ислямски държави, лъжливо наричани "Палестинци", по лъжливото римско име на дадената от 1! Истинен Бог Земя Ханаан само на Неговия свят народ Израел!
13
1
 
3
 
! Отговори
00-11 преди 1 час
И къде са Санкциите??? Къде е Международното Политическо Осъждане на свтовните Лидери и Международни Правителствени и Неправителственни Организации??? "Тишина, тишина..., само тя ни остана сега.." Из песента на Васко Кеца.
12
1
 
4
 
! Отговори
Хххх преди 1 час
не мое да бъде...я проверете пак...сигурно са криели теторист в багажника на колата...или те самите са потенциални терористи...оня чифутскиягьонсурат няма ли да излезе с хартийка в ръката да казва че са намерили писмо в колата на журналистите което да покзва че са терористи..P.S.Те и преди са убивали журналисти ....така че нищо ново..убийчифут спаси журналист
11
7
 
1
 
! Отговори
До антисемита 7 преди 1 час
Всичко което си казал са нагли лъжи и лъжливи клевети срещу Божият праведен свят народ Израел, който 1! винаги говори само истината заедно с праведните приятели на Израел, като истински християни т.к.сано Израел познава Истинския Бог и знае че лъжите и клеветите са дяволски дела- грехове срещу Бог и водят към ада! А всички антисемити като нацисти, комунисти, ислямисти са управлявани от дявола корумпирани лъжци, нагли клеветници, убийци и крадци, които лъжливо приписват своите дела на Израел!
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Да, но са убити от еврейски, готини ракети. Демократичният свят може да измънка с половин уста, че осъжда Израел и толкова.
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
"Арабите имат 22 държави от 56 ислямски, но пак окупират, тероризират ограбват Израел" - Това изречение води класацията за тъъпoтияяя тази седмица! Израел е окупирал цяла Палестина, Голанските възвишения (които са на Сирия), пустинята на юг, която е на Египет, сега окупира Газа, последно започна окупация на Ливан, т.е. нито една арабска страна не е окупирала нищо еврейско, а евреите окупират арабска земя. Израел тероризира целия регион!
8
8
 
1
 
! Отговори
Ислямисти=Лъжци преди 1 час
Иран Ливан, Сирия Ирак Турция Палестинска автономия и др. ислямисти джихадистки режими се управляват от терористични групи като Хизбула ООП Хамас Джихад ИДИЛ АлКайда Египетско братство и др. измамни корумпирани престъпни организации, които разчитат само на лъжлива пропаганда терор и милиони подкупи от ООН ЕС за престъпленията си които ограбват чрез измами като наричат терор групи "партии" и министерства, много от журналисти социални работници са членове на терор групи вкл ООН протерористи
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Израел иска да заглуши гласа на хората които имат професия да показват истината. Страх ги е, че журналистите ще снимат видео, ще покажат на света варварските постъпки на евреите. В страни като България журналистиката показва само угодното на Израел, защото медиите почти всички са собственост на евреи. А другите само преписват от тях. Журналистиката извън Европа и САЩ обаче показва много по-различен ъгъл. Показва неща които се крият в Европа и в България. Израел са варвари!
6
6
 
1
 
! Отговори
Ислямисти=Терористи преди 1 час
Всички управлявани от терор.групи режими като нацистки, комунистически ислямски са корумпирани продават истината за пари, постоянно лъжат, клеветят невинните си жертви и идеологии им са измамни, скрити зад фалшиви религия за прикритие на сатанинските им зли цели и престъпни безбожни дела - да измамят, заколят, погубят и ограбят всичко за тях, макар да имат много повече от жертвите им като Русия от Украйна, Арабите имат 22 държави от 56 ислямски, но пак окупират, тероризират ограбват Израел
5
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Дано да са от русия днес, те са тролеи под прикритие
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Германия вчера отпусна 200 млрд долара помощ за Израел... Щатите пък да не говорим. Но после пищим срещу Русия... Лицемерието е колосално!!!
3
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
А дали е така, кой ще ми каже.
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Някой от Свободния свят няма ли да се възмути, бе? Санкции, пари и оръжия за ливанците, това-онова? И министър-председателя им всеки ден по новините, как го посрещат из Демократимните парламенти, с ръкопляскания, като Зелето. Язовци двулични.
1
1
 
8
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 2 часа
Накратко : само перучката има право да убива безнаказано. И ес пес да е с широко затворени, но демократично гремирани очици