Русия помагала на йеменските хуси при атаки срещу търговски кораби

"Уолстрийт джърнъл": Москва им е предоставяла данни
25 окт 2024 08:30, Елка Василева
56
Русия помагала на йеменските хуси при атаки срещу търговски кораби
Снимка: архив, БГНЕС

Русия е предоставяла данни на йеменските бунтовници хуси, за да им помогне при атаките срещу търговски кораби в Червено море, пише в статия на в. "Уолстрийт джърнъл".

Според американския всекидневник хусите са си гарантирали достъп до руски сателитни данни, с които са се снабдили с помощта на ирански посредници. С помощта на тези данни те са атакували плавателни съдове с балистични ракети и дронове.

Хусите, които контролират обширни територии в Йемен, от месеци атакуват Израел и кораби, свързани с еврейската държава, като казват, че правят това от солидарност с палестинското ислямистко движение "Хамас", с което Израел се сражава в Ивицата Газа от една година.

Тези атаки пречат на морския трафик в район, който е от ключово значение за световната търговия. Съединените щати сформираха международна морска коалиция и поразяват цели на хусите в Йемен, понякога с помощта на Обединеното кралство.
(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от Русия
ЕК: Русия не получи търсената подкрепа от БРИКС
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
МИЛИАРДЕР ТТЕРОРИСТ. преди 22 минути
КОМУНИСТ МИЛИАРДЕР...... ККОМУНИСТ - ТТЕРОРИСТ..... ТРИ В ЕДНО....
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 28 минути
Нищо ново. Фашистите винаги са подкреяли Хамас, Хизбула, да не говорим, че са първи приятели с талибаните. Нищо чудно те да са участвали и в атентата в Бургас.
45
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Браво , на Путин! Хусите искат мнооого оръжие а Русия има много, да им даде и да пукат на воля
44
3
 
1
 
! Отговори
Смешник преди 1 час
Само краварите са света вода ненапита Не въоръжават никого Пълни миротворци А за Украйна какво да кажем
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
"Това беше една група кораби, които носеха храна, вода, лекарства и стоки от първа необходимост за бедстващи в Газа. Не говорим дори за търговски кораби, а за кораби превозващи хуманитарна помощ за хора които нямат какво да ядат." --- Българите иначе много се палят ако чуят историята за лагерът за военнопленници на остров Трикери, където хиляди български войници са оставени без храна и вода. Но когато някой остави Газа без храна и вода, се радват.
42
2
 
3
 
! Отговори
бл преди 2 часа
Краварите да се радват че Русия все още не е дала на хусите няколко установки Бастион.
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Когато гражданската война в Сирия беше в разгара си, там бяха армията на Ассад, турците, кюрди 1ви вид, кюрди 2ри вид, кюрди 3ти вид, маронити, язиди, ИДИЛ, Хамас, Хизбула, Басидж, Сирийса свободна армия (ССА), Джебхат ан Нусра, Хурас ал-Дин (Ал Кайда), Сирийски демократични сили (СДС), ирански гвардейски корпус, Иракска армия. В същото време ИДИЛ са направени от Израел, а Хамас се лекуваха в израелски болници. И Израел и САЩ и Франция обучаваха кюрдите. И Израел бомбардираше Ливан и Хизбула.
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Това, че се пише в някакъв краварски вестник, не значи , че е истина, но това е друга тема. Иначе защо не? Даже на английският зам посланик изритан оня ден от Москва му зададоха следният въпрос - Ако Русия създаде отдел Северна Ирландия и започне да въоръжава ИРА, как биха реагирали в Англия? Оня гледа като пребозало теле и не отговори. Защо примерно Англия може да помага и въоръжава противници на Русия, а обратното не може? Ударите по Русия са след сателитни данни и разузнаване от САЩ и Англия.
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
БЛА- БЛА
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
3-4 еврейски клана си мерят чypкитe кой е по-властен и по-играч и кой може да спечели повече от война. Американските кланове, руските кланове и разни други. Един с друг си играят, смеят се циничнo, създават ни войни като ни насъскват едни срещу други, хранят се на обща трапеза, стават си все по-богати, а сметката я плащаме ние обикновените хора.
37
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Чакайте, едно време Израел спря т.нар. Флотилия на свободата. Това беше една група кораби, които носеха храна, вода, лекарства и стоки от първа необходимост за бедстващи в Газа. Не говорим дори за търговски кораби, а за кораби превозващи хуманитарна помощ за хора които нямат какво да ядат. В същото време американски самолетоносач охраняваше Израел. А сега някой държи сметка на някой друг, без значение дали Русия или друг, че дали снимки които така или иначе можеш да изтеглиш без пари в интернет.
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Абе знаем, че Путин е навсякъде и е виновен за всичко.
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Пълни глупости!!! Дреме им на уша нките за хусите, имат си толкова други грижи на главата, че им е само да хусите. Военните конфликти по света се подклаждат от производителите на оръжие за да се трупат печалби. Вижте кой е в ТОП5 по продажба на оръжие и ще разберете , кой има изгода от войните.
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Цялата работа е "Накарай ги да се сбият". Навсякъде по света.
33
5
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 часа
Браво! Русия трябва да помага не само с данни, а и с ракети способни да потапят самолетоносачи! За всеки случай!
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Само да ви светна, че гербът на една африканска държава има нарисуван атомат Калашников. А не М16.
31
7
 
3
 
! Отговори
до 30ти Русия не преди 2 часа
разруши Африка, защото не може да разрушиш развалина. Освен това, нямаше да веят руски знамена там ако бяха недоволни от руската намеса, африканците не са глупави като европейските апаратчици, които с усмивка затриват държавите си по команда.
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Caмо обаче евреите даваха така разни финансови средства на групи хора в източна Украйна да кажат пред камери, че са били уж тормозени от фашисти, а такива фашисти не бяха открити. Също както едно време Тони Блеър твърдеше, че Саддам Хюсеин има химически оръжия и затова трябва да го нападнат, а такива оръжия в Ирак не бяха открити. Пък Ирак били противници на Израел. И Израел създаде ИДИЛ и плащаше на Хамас в долари. И в Израел има 1.5 млн руски евреи.
29
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Верно ли бе 27, Русия разруши Африка, нали не САЩ? Тия мигранти в Европа Путин им разруши държавите?! Нали така калъффф? И каквото почукало такова се обадило, американците дават салетна информация на украинците за удари по руски територии, руснаците дават на хусите.
28
3
 
11
 
! Отговори
А ЦРУ създава преди 2 часа
и въоръжава терористични организации от както е създадена, но това разбира се е в името на демокрацията! Русия изглежда са прозрели грешките си и сега работят по демократичен модел :D