Западът критикува Китай за права, Китай отговаря: Ами Газа?

Китай отрича обвиненията в злоупотреби
23 окт 2024 21:28, Гергана Попова
17
Западът критикува Китай за права, Китай отговаря: Ами Газа?
Снимка: БГНЕС/ EPA

Австралия, Съединените щати и 13 други страни критикуваха Китай в ООН за предполагаеми нарушения на правата на човека в Синдзян и Тибет, което накара Китай да ги осъди за пренебрегването на "живия ад" в Ивицата Газа, пише Ройтерс.

Сблъсъците относно отношението на Китай към уйгурите и другите мюсюлмани се превърнаха в обичайно явление както в ООН в Ню Йорк, така и в Съвета на ООН по правата на човека в Женева.

В доклад на ООН, публикуван преди две години, се казва, че "произволното и дискриминационно задържане" от Китай на уйгури и други мюсюлмани в неговия регион Синцзян може да представлява престъпление срещу човечеството . В него се казва, че са извършени "сериозни нарушения на човешките права".

„Ние настояваме Китай да спази международните задължения за правата на човека, които доброволно е поел, и да изпълни всички препоръки на ООН“, каза посланикът на Австралия в ООН Джеймс Ларсен пред комисията по правата на човека на Общото събрание на ООН. „Това включва освобождаване на всички индивиди, произволно задържани както в Синдзян, така и в Тибет, и спешно изясняване на съдбата и местонахождението на изчезналите членове на семейството."

Той говори от името на Австралия, САЩ, Канада, Дания, Финландия, Франция, Германия, Исландия, Япония, Литва, Холандия, Нова Зеландия, Норвегия, Швеция и Великобритания.

Пекин отдавна отрича всички обвинения за малтретиране на уйгури. Във вторник посланикът на Китай в ООН Фу Конг обвини групата западни държави, че прибягват "до лъжи, за да провокират конфронтации".

„Ситуацията с човешките права, която трябва да привлече най-голямо внимание в комисията тази година, несъмнено е тази в Газа“, каза той. „Австралия и САЩ, наред с няколко други, омаловажаха този жив ад, като отприщиха атаки и клевети срещу мирния и спокоен Синцзян.“

Палестинските бойци Хамас нападнаха Израел на 7 октомври 2023 г., като убиха 1200 души и отвлякоха около 250 други.

Съюзникът на САЩ Израел отмъсти в Газа, където според властите в Газа повече от 42 000 души са били убити и почти всички в анклава от 2,3 милиона са разселени.

Фу коментира още, че ако броят на жертвите в Газа не е достатъчен, за да "събуди съвестта на няколко западни страни, тогава тяхната така наречена защита на човешките права на мюсюлманите не е нищо друго освен най-голямата лъжа".

Независими експерти на ООН по правата на човека критикуваха предимно западните държави миналия месец за подкрепата на Израел въпреки действията му в Газа.

Посланикът на Пакистан в ООН Мунир Акрам прочете изявление пред комисията по правата от името на 80 държави, в което се казва, че всички въпроси, свързани със Синдзян, Хонконг и Тибет, са вътрешни въпроси за Китай.

„Нито една страна няма перфектен опит в спазването на правата на човека. Но никоя страна не е над справедливия контрол на своите задължения по отношение на правата на човека“, каза още Ларсен .

„Задължение на всички нас е да не подкопаваме международните ангажименти за правата на човека, които са от полза за всички нас и за които всички държави носят отговорност.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от САЩ
Японски самолетоносач за първи път прие изтребител F-35B
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 16 минути
Да, да започнем с геноцида, по късно може да обърнем внимание и на биенето на шамари.
13
1
 
2
 
! Отговори
лицемрие. преди 44 минути
грантояди, в статията съвсем ясно е казано, че в Израел бяха убити 1000 души, а в Газа - 40 000. Относно колонизацията. Израел колонизира Западния бряг и цялата Палестина. Всъщност територията Израел се е казвала Палестина в нач.на века. Плюс това държавите в С. и Ю . Америка, Африка, ЮИ Азия са били колонии на З. Европа.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
А защо не потърсят отговорност от Украйна за геноцида върху руското население на Крим преди 2014 година . За такива престъпления няма давност !
11
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До 8Ами 7 - 10 -2023 ? Имаха ли право еврейските деца да бъдат заклани? Еврейските младежи да бъдат изпозастреляни, танцувайки? А, другарю СИ?)))Ти сериозно ли мислиш, че МОСАД не са знаели за този терористичен рейд, и армията и полицията 4-5часа не,, могли"да реагират! Може и МОСАД да е тайния организатор за да има армията оправдани когато сравнява със земята Газа и Ливански градове.
10
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До Анонимен 7 хахаха голямата "свежест" в Китай! Всяко едно финландско село е 1000 пъти ПО-СВОБОДНО И СПОКОЙНО!
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Тук Западняците са прави!В гр. Сяндзин от десетилетия си е полицейско-военно положения с КППта из града.Хиляди уйгури са разселени из Китай и обратно китайци в Сяндзин-Уйгурски район. Китайците са расисти,искат да стане както във обл. Вътрешна Монголия, разселвания, асимилация, заселване на китайци, и сега там 78% 20млн.са китайци или асимилирани монголци. Монголите са едва 17% около 3,5млн.
8
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Ами 7 - 10 -2023 ? Имаха ли право еврейските деца да бъдат заклани? Еврейските младежи да бъдат изпозастреляни, танцувайки? А, другарю СИ?
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
От подочените 15 държави, критикуващи Китай, 10 са западноевропейски, бивши колонизатори до 50-те години на миналия век и членове на агресорски коалиции в края на миналия век и през този век в държави на Африка и Близкия Изток. САЩ и Израел и сега подклаждат огъня в Близкия Изток, а в Украйна воюват малки части на НАТО като съветници и активни помагачи на ВСУ. Разузнаването за Украйна над 50% се изършеа от НАТО и САЩ. Без специализираната помощ на САЩ Украйна след 1,5-2 месеци ще загуби войната.
6
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Във Газа ако има 1000 китайски заложници вместо еврейски отвлечени от Китай ; какво ще направи Китай.
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Сравнете официална обстановка в Китай и в страна от Запада! Погледнете как се търси свежест на едното място и колко е потиснато на другото.
4
2
 
16
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 часа
80 държави, включително мюсюлмански Пакистан ритнаха Запада с кален чипик в мордата. Още!
3
2
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 часа
Съчувствам на хората в Тибет, но след като Западът се застъпва за тях, значи са престъпници или терористи! Китай не трябва да проявява никаква милост към тези които Западът, подобно на ислямския терорист Ахмет Чатаев взривил 150 човека, покровителства.
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
В Австралия миналата година се проведе реферндум дали на представителите на коренното население да се дадат права за участие във властта. Повечето гласуваха с НЕ. Австралия е заселена със затворници от Англия, англичаните избвиват милиони от местното население, сега са останали няколко десетки хиляди и са без правата на пришълците....в българските медии гласуването не беше отразено.
1
2
 
16
 
! Отговори
Анти-ЕС преди 2 часа
Западът-това са щатските юдехазари. Те трябва да са в панделата на Бога, а не да менторстват ментейки!