Нетаняху разкри условията за постигане на постоянно прекратяване на огъня в Газа

Той иска напълно да унищожи Хамас
1 юни 2024 17:45, Нели Христова
29
Нетаняху разкри условията за постигане на постоянно прекратяване на огъня в Газа
Снимка: БГНЕС

Израелският премиер Бенямин Нетаняху днес предупреди, че "условията" на Тел Авив за постигане на "постоянно прекратяване на огъня" в Газа не са се променили и включват "унищожаване" на "Хамас", както и "освобождаване на всички задържани заложници", предаде Франс прес.

"Условията на Израел за спиране на войната не са се променили", каза в изявление кабинетът на Нетаняху, ден след като президентът на САЩ Джо Байдън представи израелската пътна карта за мир, почти осем месеца след началото на войната между Израел и палестинското ислямистко движение, предаде БТА.

Канцеларията на Нетаняху спомена като такива „унищожаването на военния и управленския капацитет на „Хамас", освобождаването на всички заложници и гаранции, че Газа вече няма да представлява заплаха за Израел".

"Според предложението Израел ще продължи да настоява тези условия да бъдат изпълнени, преди да се стигне до трайно прекратяване на огъня", се казва още в текста, написан на английски език. "Идеята, че Израел ще се съгласи на трайно примирие, преди да бъдат изпълнени тези условия, е обречена на неуспех", добави същият източник.

Вчера американският президент, който е съюзник на Израел, представи израелския план за прекратяване на огъня в ивицата Газа и освобождаване на заложниците - нова пътна карта, окачествена от "Хамас" като "положителна".

"Не можем да пропуснем тази възможност за споразумение в Газа", каза Джо Байдън. "Време е тази война да приключи", добави той.

Според Байдън първият етап ще включва пълно прекратяване на огъня, като израелските войски ще се изтеглят от "населените райони на Газа" за период от шест седмици.

Той добави, че прекратяването на бойните действия ще бъде придружено от освобождаването на някои израелски заложници, по-специално жени и болни хора, отвлечени по време на бруталната атака на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, както и от освобождаването на палестинските затворници, държани от Израел.


Временното прекратяване на огъня би могло да стане "трайно", ако Хамас "спазва ангажиментите си", добави президентът, избран от Демократическата партия. Следващата фаза на плана ще включва освобождаването на всички заложници, които все още са държани в плен в ивицата Газа.

В същото време Министерството на здравеопазването в Газа съобщи, че поне 36 379 палестинци са били убити, а 82 407 са били ранени от началото на израелската офанзива през октомври, предаде Ройтерс.

Около 95 палестинци са били убити, а 350 ранени през последните 24 часа, добави Министерството. Според изявлението, хиляди други мъртви най-вероятно все още са затрупани под отломките на разрушените сгради в анклава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от САЩ
Байдън: Израел предложи нов план за прекратяване на огъня в Газа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 2 седмици
В Германия един ислямист наръга с нож 7 човека, като един полицаи почина от раните. Е как не намери поне един "умерен ислямист" да каже, че осъжда терористичната атака?
22
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Една и съща кръв са евреи и араби от времето на Авраам и 5000 г не може да се разберат заради кухата лейка Сара която предложила на Авраам нейната наложница да му роди дете ... Има един въпрос защо евреите се опитаха до убият по изключиелно садистичен начин нашия Господ Исус - опитаха се но не им се отдаде и до ден днешен ни мразят нас християните .. Защо бе садисти ? Какво лошо стори този невинен човек ?
21
8
 
5
 
! Отговори
българин-християнин преди 2 седмици
Трепане да последния мюсюлмански терорист.Израел изнася нагледен урок на света, как задължително да се отнасят с арабските терористи.Тук думата "прошка" не съществува.И въобще не ми пука за цивилните в таза.Танцуваха на 7.10.23 и се черпеха.И пееха.Сега им се пада да рева много дълго,ако въобще тези античовеци просъществуват.Заслужиха си го.
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Яре и тоя джуд формула за мир като Зе-неизпълнима.
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Народът на Газа си избра да ги управлява Хамаз, то винаги някой трябва да отговаря за изборите си!
18
5
 
5
 
! Отговори
до българин преди 2 седмици
А, ся си представи за момент Израел ама без "подпорката" на Щатите..., ай???
17
8
 
11
 
! Отговори
Българин преди 2 седмици
Направо се кефя на Израел. С твърдост и постоянство,с мисъл и пари ще постигнат целите си. А техните цели са и наши цели.....да няма джихад,тероризъм и разни проарабски и танци и карнавали,защото арабски терористи са убили,измъчвали, изнасилвали... християни и евреи. А който мисли различно му желая от сърце да се почувства, като бащата на детето,17 годишна,която е защитавала мигранти,носела им храна , обяснявала им ,че правителството и е лошо, а те са я изнасили и опозорили....
16
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Мястото на този човек е на международен трибунал, да бъде съден за хуманитарни и военни престъпления и геноцид.
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Натанчоу..., има саму два варианта: а) да изтрепеш всичкуту палестинец от мало до голямо (над 2 Млн. души ама тогавъ шъ закрият проектъ Израел...) или б) Хамас, сменя името си на Фантомас и готову...
14
7
 
10
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 2 седмици
Ционизмът е на-страшният вид нацизъм. За евреинът само евреите значат нещо. Всички други са второ качество хора.
13
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Палестина докато се управлява еднолично от Хамас, не е никаква държава, а просто Ислямска държава, понел?
12
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Земята си е на палестинците. Те са си там открай време. Израел е създаден с терор. Израел е създаден с изкуствено от терористи пришълци, които повечето дори генетично нямат гени на хората от близкия изток. Израел е изчезнала държава като Македония. Това, че евреите са богати и имат пари за да си купят танкове и световни медии, не ги прави собственици на земята, нито пък ще ги направи жертви. Те са агресори, а не жертви! Жертви са палестинците!
11
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тоя главорез ще бъде съден и друг край няма за него! Да живее Палестина.
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Толямо разкритие, няма що
9
3
 
2
 
! Отговори
До 5 преди 2 седмици
за Украйна.
8
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 2 - Малойюммното лайййноо, по света има ли по-големи терористи от евреите и тероростичната им организация Израел. Чети бе говвнно, прочети нещо преди да серрешшш тъппооттииите си по форумите!
7
5
 
7
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 2 седмици
Затова не всеки става за Първи Министър,защото ако аз,например,бях Първи Министър на Достойната Държава Израел, щях вече да съм ги посичал ония тунеладжии от подземната "държава" Палестина с горещо олио,в което съм пържил некакви люти чушки,дето нема други такива. Защото този Велик политик ще стане лауреат на Нобел за литература от толкова разнообразни и всекакви обяснения на първоначално обявеното за условие . КЪРТИЦИ ПАЛЕСТИНСКИ,ОСВОБОДЕТЕ ЗАЛОЖНИЦИТЕ,МЕЖДУ КОИТО ИМА И ДЕЧИЦА ! КОКЛЬОШАРИ!
6
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Геноцид и всичко държави си затварят очите. ООН е няма и потдръжат само интересите на ФАЩ.трагедия.
5
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това прилича на позицията на Русия.
4
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Докато не се убие и последният евреин, по света няма да има мир и просперитет.