Зеленски, Тръмп или Харис: Може би никой няма да сложи край на войната в Украйна

Примирие сега може да означава началото на нов конфликт
19 окт 2024 20:00, Инна Ангелова
184
Зеленски, Тръмп или Харис: Може би никой няма да сложи край на войната в Украйна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Войната в Украйна се развива зле за добрите сили. Украйна бавно губи на източния фронт. Силите ѝ изпитват недостиг на човешки ресурси и боеприпаси. Проникването в Русия през лятото влезе в заглавията на вестниците, но не промени цялостната динамика на бойните действия. Кампанията за нанасяне на дълбоки ракетни удари в Русия изглежда обещаваща, но е ограничена от неувереността на Запада. Широко пропагандираният „План за победа“ на Украйна, който включва стремеж към членство в НАТО, не получи особена подкрепа от САЩ.

С влошаването на обстановката в Украйна във Вашингтон се засилва натискът за постигане на споразумение чрез преговори. Проблемът е, че никой не знае как да превърне влошаващата се обстановка на бойното поле в достоен мир.

Планът на бившия президент Доналд Тръмп е най-простият: възможно най-скоро да събере руския президент Владимир Путин и украинския му колега Володимир Зеленски и да ги заплаши с тежки последици, ако войната не приключи. Тръмп би могъл да каже на Зеленски, че рискува да загуби помощта на САЩ, ако не сключи сделка; той може да съобщи на Путин, че САЩ в случай на съпротива от страна на Русия ще увеличат размера на помощта или ще наложат на Москва по-сурови санкции.

Стратегията отговаря на имиджа на грубиян на Тръмп. Прекъсването на американската помощ бързо би поставило Украйна на колене. За съжаление не е толкова ясно защо заплахата за повече американска помощ за Украйна би уплашила Путин, като се има предвид, че Тръмп прекара години в оплакване колко струва досегашната помощ.

Подозирам, че планът на Тръмп не е за осигуряване на изгоден мир, а за осигуряване на мир на всяка цена. Изглежда, че Тръмп предвижда Украйна да се откаже от окупираните си територии (може би да замени укреплението си вътре в Русия при Курск за незначителни отстъпки) и вероятно да се съгласи да ограничи отношенията си със Запада в замяна на прекратяване на огъня, което няма да продължи нито минута повече, отколкото Путин иска.

Вторият подход, подкрепян от средите на демократите за националната сигурност, е по-реалистичен, тъй като признава, че Украйна се нуждае от по-благоприятна ръка за игра. САЩ ще продължат да помагат на украинците да защитават територията си с надеждата в крайна сметка да превърнат в непосилна стойността на руските нападения. Вашингтон може умерено да затегне санкциите, като се насочи към някои китайски банки, които осъществяват стратегическа търговия с Русия. Ако вицепрезидентът Камала Харис спечели изборите, тя може да се опита да предостави още един пакет от помощ за Украйна, за да покаже на Путин, че не може да надвие Запада, и да помогне на Киев да се възстановява за поне една заплаха от нова офанзива. Може би тогава Украйна и Западът биха успели да водят дипломация от позицията на единството и силата.

Цялата статия може да четете на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от Русия
Подводният флот на Русия е в подем, притеснява ли се САЩ от това?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
3
 
17
 
! Отговори
Чуй меее.... преди 3 часа
В България е пълно с кравари и евроатлантици.Да заминават на фронта,Зелето ще ги разпредели по фронтовата линия.
120
11
 
3
 
! Отговори
ЗЕЕЛНСКИ Е ВЕЛИК преди 3 часа
До ФАКТ ГЕРОИАм СЛАВА
119
12
 
3
 
! Отговори
ФАКТ преди 3 часа
ЗЕЕЛНСКи унигтоги МОГУ4АИА,,, директно влиза в златните истори4ески хроники наредом с пълководци като АЛександар МАкедонски и АТИЛА.. СЛАВА УКРАИНЕ
118
3
 
15
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 часа
Путин, когато постигне целите на СВО, ще сложи край на войната в Украйна.
117
2
 
18
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 3 часа
Това зеленясало еврейско лаййню съсипа Украйна, уби безброй украинци и руснаци, прокуди половината население в чужбина, докара страната до демографска криза и раздава укранската територия и национали ресурси на чужденци. Като кажа чужденци, имам предвид неговите еврейски събратя от сатанисткия култ на Яхве. Ако украинците не се събудят и набучат всичките евреи в Украйна на кол, начело със Зеленски, краят им ще е по-зле и от положението на палестинците в Газа!
116
1
 
15
 
! Отговори
Тато преди 3 часа
Уважаеми и неуважаеми четящи, тази статийка хич не е пропаганда...Само като прочетете първия абзац и видите "добрите сили" ви става ясно за какво иде реч...Украйна видите ли била от добрите сили..Сащ и те най-добрите на планетата...
115
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До От Чикаго Абе отворко, от какъв зор да се готвим за "другия вариант", в който се намираме в момента??? Малоуумното "лидерче" на "свободния свят" (тоест роби и васали на САЩ) до къде докара Европа, която му е на каишка, как се справи в Авганистан, как се справи в Близкия Изток, как се справи в Украйна и до каква дупка закара САЩ??? Гламавата Харис нищо повече от това няма да направи. По-зле е дори от Бидона.
114
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Тази война вече приключи и сякаш само Зеленски не го е разбрал. Сега въпросът е ще я има ли Украйна и ако я има, колко ще остане от нея изобщо, защото според мен руснаците ще искат и Херсон, Харков, Одеса и Днипро. А след като ще има подобни промени, Полша ще си поиска Галичия и вероятно, като верен съюзник на САЩ ще я получи. Украинците са прецакани във всеки случай.
113
9
 
8
 
! Отговори
От Чикаго преди 3 часа
Копейки, винаги съм се чудил на безпочвения ви оптимизъм че Тръмп със сигурност ще спечели, понеже на вас така ви се приискало (не че Тръмп ще ви милва с перце, ама това е друга тема)?!? При положение че всички анализатори и социолози твърдят че изборите са напълно непредвидими, и шансовете са 50 на 50!? Разбира се това означава че може все пак и да спечели, ама това никак, ама никак не е сигурно... Така че, подгответе се и за другия вариант
112
6
 
2
 
! Отговори
Рашко преди 3 часа
Искам Путин и Натиняхо да ни нападнат ...да избият нашите предатели...унищожаващи майка България...и да ни ОСВОБОДЯТ...
111
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До Помнете ми думата Соросе, ти да не се мислиш за Ванга, та да ти помним думата? Такива като тебе под път и над път. От зелена тиква семе не взимаме!
110
2
 
14
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 часа
Който и да дойде като президент в САЩ ще наложи на Зеленски да сключи примирие с Кремъл на всяка цена и за сметка на Украйна, като масрафа ще плати изцяло ЕС ! САЩ имат далеч по-важни цели от Украйна, а именно - Израел и Китай !
109
13
 
3
 
! Отговори
Помнете ми думата преди 3 часа
Войната ще продължи 10г.или до смъртта на путин....тъжното е ,че психичното състояние на путин определя живота и смъртта на стотици хиляди.....дано горят в ада. той и всички , които го подкрепят.
108
0
 
6
 
! Отговори
От доктора Карлуково преди 3 часа
До IQ 3.14 Абе IQ 0.0314, нали ти мерихме IQ-то и се оказа 0,0314, сложил си неправилно десетичната точка! Но по-важното - пак почна да бълнуваш обичайните си бръщолевения. Вземи си хапченцата за главата, мозъчето ти е много малко и ще го преумориш! Казал съм на санитарите да ти вземат лаптопа и да те приберат да поспиш до утре.
107
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
До Анонимен 102 Лъже! Мосейчук е ненормален фашист и екстремист фанатик на текущото управление на украинската клика. След като е казал за 1,5 милиона, вероятно загубите им са поне двойно по-големи.
106
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
До 102. Глу.пости. Всеки си плямпа каквото му скимне.
105
12
 
6
 
! Отговори
русофоб преди 4 часа
До 102. Мокрите ти съветски сънища си ги остави за довечера. Бас държа, че ТИ си писал в началото на войната как Украйна капитулира за две седмици. Щяхте да ходите и до Лисабон. Е, минаха две години и половина, а сте доникъде. Даже ви влязоха изотзад в Курск.
104
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Абе, зелко дрогирана.....докога ще ревеш и ще просиш помощи? Хвана се на хорото на САЩ, не спря да се въоръжаваш срещу Русия, вместо да си стиснете ръцете и да градите мир и просперитет. Стана марионетка на Байдън, сега ревеш...Късно е чадо за китка.....С кокошия си акъл удари укрия на дъното и 200 години няма да стигнат да се изгради отново. То е така...който не иска мира, получава секира...Хан Крум го е казал отдавна. Да правят пуч, да те свалят и агонията да свърши...това е изхода!
103
12
 
3
 
! Отговори
Българин преди 4 часа
Лотосът /Камала/ Харис в предстоящ критичен момент ще задейства Пентагона срещу крепостните мужици и те ще бъдат сразени. Космическа Америка никога няма да допусне победа на червените феодали и Свободният свят знае това.
102
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Игор Мосейчук бивш депутат и смятан за украински радикал твърди че загубите на украйна са 1,5 милиона общо убитите инвалидите и безследноизчезналите