Между 680 и 800 лв. трябва да е минималната работна заплата

Формулата за изчисление не отговаря на международните актове
19 окт 2024 19:46, Инна Ангелова
139

Българската формула за изчисление на минималната работна заплата не отговаря на международните актове, които България е ратифицирала и е длъжна да спазва. Това заяви в предаването Money.bg изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов.

Той добави, че обвързването на минималната работна заплата към средната е порочно и неправилно. Иванов каза и, че това трябва да бъде премахнато по най-бързия начин.

Ако се приложи адекватно европейското законодателство, минималната работна заплата трябва да бъде между 680 и 800 лв., заяви изпълнителният директор на АИКБ.

"За текущата година тя е 939 лв., което е значително над горния праг, а за следващата година се предлага увеличение до 1077 лв., което застрашително доближава средната работна заплата в много от регионите и в много от икономическите дейности. Това до голяма степен разрушава пазара на труда и се стига до ефекта хора без квалификация, без специални знания и умения да получават възнаграждения, близки до тези, които получава средно квалифицирания персонал", каза Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Експертът сподели, че българската икономика расте през годината, но с намаляващ темп.

"По-скоро сме песимисти и реалисти за икономическия растеж през следващата година и за следващите три години. Освен ако не се променят коренно европейските политики и да се намери начин за стимулиране на европейската и на българската икономика... Не ни очаква розово бъдеще", обобщи Иванов.

Целия разговор гледайте във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от Съботен бис
Игри и забавления на празника на брабоя в Копривщица
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 минути
Да де ама това 2/3 от народонаселението не може да схване, щото умишлено е държано бедно, неграмотно и безпросветно. И облъчвано от политически популизъм на принципа на кокошката и просото....колко повече и даваш, толкова повече тя кудкудяка.
133
0
 
1
 
! Отговори
Демократ преди 6 минути
Според мен целта на тия хора е бьлгария да не стане никога европейска дьржаваНека хипотетично приемем, че ни приемат в еврозоната - при заплата - 300 евро месечно и хляб - 2 евро какво ще се случиЩе се вьрнем в тяхното време от - 90 те, рекети, убииства и бьлгария ще бьде изхврърлена и от - ес и от еврозонатаЧетете между редовете
132
0
 
3
 
! Отговори
Док преди 11 минути
До 130 - Затова ли в момента тока за бизнеса при цена над 180лв/mW го плаща държавата, а битовия потребител плаща дневната на 250? Тука май има комунизъм за богатите и капитализъм за бедните. До там го докарахме.
131
0
 
1
 
! Отговори
Троян преди 14 минути
Заварчик съм.:)))
130
1
 
4
 
! Отговори
ПРОБЛЕМЪТ преди 14 минути
Проблемът е ЦЕНАТА НА ТОКА. Трябва цената на тока в България да е ПОНЕ ДЕСЕТ ПЪТИ по-НИСКА и за битови потребители и за бизнес. САМО ТАКА ЩЕ НИ ИЗЛЯЗАТ СМЕТКИТЕ ЗА ВСИЧКО!
129
0
 
2
 
! Отговори
Общ работник преди 15 минути
Отново някакъв меганагляр. А какво всъщност иска да каже: в момента и 500лв да стане минималната, няма как някой да се навие да работи за толкова. Но: като отидеш да кандидатстваш, тоя наглия ще ти каже: осигурявам те на минимална, а останалите 1000 на калпак. Ама нерде да осигурява на 500 нерде на 1500. Ей затова се съдират да реват.
128
0
 
5
 
! Отговори
Ха ха преди 18 минути
Няма ли да предложи и да се работи - 3 дни седмично в помощ на бизнеса - да има за остров освен, бентлитатаСега им плащаме тока, ддс, какво остава да им поддьржаме и любовницитеМоже ли като сме почнали вместо тх да ги любимАко нещо не са в форма
127
1
 
3
 
! Отговори
Трояне ти си тъп преди 19 минути
Трояне ти си ***. Какво разбираш под държавен служител и как реши, че заплатите им трябва да бъдат по 800 лв? Стани заварчик!
126
0
 
5
 
! Отговори
Руси преди 21 минути
Как се плаща квартира,сметки ,храна, транспорт ,облекло и лекарства с 680? Нещо не ми излиза сметката. Това е фашизъм!
125
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 23 минути
изедници!
124
2
 
1
 
! Отговори
БРУТАЛНО преди 27 минути
Брутално насилничество над честния спестител години наред вече СТИГА С НАСИЛИЕТО! ВДИГАЙТЕ ЛИХВИТЕ ПО КРЕДИТИТЕ. ДА ПЛАЩАТ ТРЯБВА ДЛЪЖНИЦИТЕ, А НЕ СПЕСТИТЕЛИТЕ !!
123
1
 
2
 
! Отговори
Демократ преди 28 минути
Малко грубо ще прозвучи - но знаете приказката която казват западняците когато строя някога , беше другМоже да ме изтрият модетаторите но аз я цитирам дословноКомуниста кръв поврьща - пари не връща
122
2
 
2
 
! Отговори
Троян преди 28 минути
Съвсем правилно, на всички държавни служители, заплатите по 800 лева. Частния сектор, ще се движат възнагражденият във зависимост от търсенето и предлагането. За заварчик във Перник, дават 5000 лева заплата бе. И няма хора.
121
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 29 минути
В Румъния е 1550лв МРЗ..Тоя п лужек иска 600 за България.Бесенеее....
120
1
 
3
 
! Отговори
асд преди 32 минути
"Задавате ли си въпроса,кой се съгласява да работи за МРЗ ?" - ами трудно е да се отговори, защото това са около 400-500 хил. души. Но както каза преди малко, НЕ Е ВАЖЕН РАЗМЕРЪТ, А ПОКУПАТЕЛНАТА СПОСОБНОСТ. Нека вдигат до небесата, НО ТАКА ЧЕ ДА НЕ НАКАЗВАТ ЧЕСТНИЯ СПЕСТИТЕЛ! СТИГА С ДЪЛГОГОДИШНОТО ИЗДЕВАТЕЛСТВОТО И ГАВГРА НАД ЧЕСТНИЯ СПЕСТИТЕЛ! ДОЛНО!!!
119
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 38 минути
Задавате ли си въпроса,кой се съгласява да работи за МРЗ ? Хора без образование и възможност да покажат,че могат да правят нещо повече от едно голямо нищо ! Е,разбира се и пенсионери-обикновено,като охрана или пазачи,за да добавят някой лев към пенсията !
118
0
 
0
 
! Отговори
до Вьзмутен преди 40 минути
ами не са имали интернет хората тогава
117
0
 
4
 
! Отговори
Мен преди 40 минути
Педалския продажен сайт цензурира дори българската дума цйганин или м***НГ***Л.от това да си направим сметка каква продажна *** сме,за да са добре малцина клякат и лапат на господарите от еврог.е.йския съюз и фащ.От тези няколко психично болни страдат всички булгари.
116
1
 
5
 
! Отговори
Вьзмутен преди 41 минути
Някой сега си скубят косите и ревьт - аз не знаех, че - костов, бакьрджиев, желев, баце, соломон паси, са били, членове на - бкп, ми като не си знаел защо пьрво не провери - преди да барикадираш парламента, преди да пашиш /партииният дом - инай вече досиетата на - сьтрудниците на /дс
115
0
 
0
 
! Отговори
Мен преди 44 минути
Едали ще си влезете в ролята на държава и ще търсите осигуровките от дерибеите,ще гоните пенсионерите от работа за да работят младите,ще намалите пенсионната възраст за да може дъртите да помагат на младите с отглеждането на деца,ще спрете да давате на всички пенсионери пенсионерски дърва и социален патронаж,само най бедните трябва да са така,ще спрете да давате на всички *** помощи и всички да са с телкове,диабетици,сърдечно болни,глухи,неми,глухонеми,ще ги накарате да си плащат данъците.