ѕогледи към —ената:  акво ще се случи с помощта за ”крайна и »зраел?

—енатът на —јў снощи даде ход на законопроект за националната сигурност
12 фев 2024 10:33, јлександър ѕопов
128
ѕогледи към —ената:  акво ще се случи с помощта за ”крайна и »зраел?
ћич ћакконъл. —нимка: Ѕ√Ќ≈—/≈–ј

—енатът на —јў снощи даде ход на законопроект за националната сигурност, който предвижда отпускането на 60,1 милиарда долара в помощ на борбата на  иев срещу руската агреси€, 14,1 млрд. долара за войната на »зраел срещу "’амас" и близо 10 млрд. долара за хуманитарна помощ за цивилни в зони на конфликт, пише в днешни€ си брой в. "Ќю …орк таймс". «аконопроектът бе приет с 67 на 27 гласа.

"Ќ€ма да е пресилено, ако кажем, че днес погледите на света са насочени към американски€ —енат", за€ви лидерът на републиканското малцинство в —ената ћич ћакконъл. “ой посочи, че съюзниците на —јў "не могат да си позвол€т лукса да се преструват, че най-опасните агресори в света са нечий друг проблем". "Ќие също не можем да си го позволим", подчерта ћакконъл.

Ћидерът на демократическото мнозинство в горната камара на парламента „ък Ўумър похвали републиканците, подкрепили м€рката, че са "работили добросъвестно". ѕо думите му от десетилети€ насам  онгресът не е разглеждал законопроект, който има толкова значително въздействие не само върху националната сигурност на —јў и техните съюзници, "но и върху самата сигурност на западната демокраци€".

Ќо пред законопроекта все още има сериозни преп€тстви€ в ръководената от републиканците  амара на представителите, където текстът ще се сблъска с твърдата опозици€ на конгресмените, подкреп€щи ƒоналд “ръмп, отбел€зва "Ќю …орк таймс".  

ƒвупартийната подкрепа в —ената бе постигната в услови€та на ожесточена съпротива от страна на н€кои републиканци хардлайнери, които см€тат, че —јў тр€бва да престанат да отпускат десетки милиарди долари за укрепване на сигурността на ”крайна, особено след като не са направили достатъчно за защитата на собствената си граница с ћексико. “ози аргумент бе изтъкнат и на вчерашното обсъждане, а миналата седмица твърдолинейните републиканци гласуваха против вариант на законопроекта, който включваше защита на южната границата, като за€виха, че той не е достатъчно задълбочен, припомн€ "Ќю …орк таймс".

ћного представители на –епубликанската парти€ се противопостав€т и на милиардите долари за хуманитарна помощ за цивилни в зони на конфликт, както и на икономическата подкрепа от 7,9 млрд. долара за поддържане на вътрешната инфраструктура на ”крайна по време на войната. »зданието цитира сенатора републиканец “ом  отън, който вчера за€ви в предаването "‘окс нюз сънди": "¬ продължение на четири месеца обещавахме на американски€ народ, че ще гарантираме сигурността на собствената си граница, преди да се фокусираме върху границите на други държави".

ќсемнадесет републикански сенатори се присъединиха към демократите при вчерашното гласуване, което може да се разглежда като упрек към ироничните изказвани€ по адрес на Ќј“ќ на бивши€ президент ƒоналд “ръмп, пише в днешни€ си брой в. "¬ашингтон пост".

¬естникът припомн€ думите на “ръмп пред негови симпатизанти в ёжна  аролина, че "би насърчил [–уси€] да прави каквото си иска" със страните от алианса, които не отдел€т достатъчно пари за отбрана.

ћарк –. ”орнър, който е председател на  омиси€та по разузнаването към —ената, нарече въпросното изказване "откровено плашещо". —енаторът демократ  рис ћърфи за€ви, че “ръмп "дава сигнал" на ѕутин, че ако отново стане президент на —јў, ще му "предаде" ”крайна. "¬сичко, което казва “ръмп, гарантира, че тази война ще продължи поне до следващите избори", допълни ћърфи.

Ћиза ћърковски, сенатор от –епубликанската парти€, за€ви пред журналисти, че е неуместно да се предлага съюзниците от Ќј“ќ да бъдат "хвърл€ни на руските вълци".

—ъщевременно н€колко републиканци изразиха недоверие, че “ръмп действително е имал предвид, че ще подкрепи нападение срещу съюзник на Ќј“ќ, отбел€зва "¬ашингтон пост". —поред т€х бивши€т президент на —јў просто е насърчавал н€кои държави да плат€т сво€ д€л. "¬с€ко нападение срещу съюзник от Ќј“ќ би имало опустошителни последици за американските мъже и жени, които ще бъдат изпратени да ги защитават", каза сенаторът републиканец “ом “илис. "Ќе мисл€, че той ще се оттегли от Ќј“ќ", каза от сво€ страна сенатор Ћиндзи √реъм, ко€то е близък съюзник на “ръмп. "ћисл€, че той се опитва да изтъкне нещо. »зобщо не се притесн€вам", подчерта т€.  

—енаторът републиканец –анд ѕол каза, че ще забави максимално приемането на законопроекта за чуждестранната помощ. "Ќ€маме 100 млрд. долара, които да дадем на когото и да било", за€ви ѕол, визирайки дълга на —јў. —енатор Ѕърни —андърс беше единствени€т член на фракци€та на демократите, който вчера гласува против помощта, посочва "¬ашингтон пост". —андърс се аргументира с големи€ брой жертви сред цивилното население и хуманитарната катастрофа, ко€то се разраства в ивицата √аза.

"Ќ€мам думи", за€ви —андърс в петък, цитиран в днешни€ брой на в. "јрканзас демократ газет". "“ова е американско съучастие в най-лошата му форма /.../.  Ќаистина ли  онгресът на —ъединените щати иска да предостави още военна помощ на Ќетан€ху, за да може той да унищожи още хил€ди и хил€ди мъже, жени и деца", запита се сенаторът демократ.

ѕоради липсата на съгласие от страна на всички сенатори законопроектът тр€бва да бъде гласуван отново тази вечер. ѕредсто€т още 60 часа дебати преди окончателното гласуване, което веро€тно ще се състои в ср€да сутринта, по€сн€ва "¬ашингтон пост"./Ѕ“ј

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


128
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
62
4
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ƒо 57. ≈, тук не си съвсем прав. Ќе си чул, че много западни политици, включително американски€т президент, се об€виха против избиването на цивилни в √аза?
61
8
 
4
 
! ќтговори
Zеленски преди 2 месеца
ƒо 59. Ќе разбра ли най-после, че този коментар е втръснал и банален дори за зомбиран путински олигоффрен като теб? јми същото стана като с " иев за два дни". ј със селцето јвдиевка какво става - минахте ли го, че щ€хте да ходите май до Ћисабон?
60
3
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ј какво става със зелената сделка? ≈— мина ли на зелени енергии от в€търни мелници и слънчеви панели?
59
3
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ј какво става с контранастъплението? ¬ърнаха ли вече  рим?
58
5
 
3
 
! ќтговори
ƒемократ преди 2 месеца
Ќа всички, които се ду€т как, ако “ръмп станел президент, щ€л да направи какво ли не, сега дали разбират, че —јў не са диктатура и нещата не се решават от един човек, а от сената и конгреса.
57
3
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ƒо ≈вразин јлахакбаров . ≈то, ти си нагледни€ пример за разбирането ти за демокраци€. просто израз€вам мнение без да обиждам. Ќо в момента, в който моите думи започнаха да звучат по-логично взе да обиждаш. » така в цели€ западен св€т. јко избиваш цивилни араби, вкл. жени и деца н€ма проблем. јко убиваш украинци си фашист. като въобще не оправдавам военното нападение над ”крайна. Ќо тук говорим за лицемерната демокраци€ на запада ко€то си тръгнал да възхвал€ваш.
56
6
 
2
 
! ќтговори
–усофоб преди 2 месеца
ƒо 54. ‘ашистката хунта е ћасква, глу.пав съветски шушл€к.
55
7
 
1
 
! ќтговори
≈вразин јлахакбаров преди 2 месеца
ƒо јнонимен53 мазен татарино, 2024 ако си в активна възраст и не работиш на две места, означава че те хран€т родителите ти и че разчиташ на наследство,
54
2
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
«а какво да дават пари на една фалирала фашистка хунта, без перспектива. ќт тук насетне н€ма никаква полза. ≈вро мижитурките да плащат.
53
4
 
0
 
! ќтговори
IQ 3.14 преди 2 месеца
кво може да се случи, републиканците разбраха че даже сакатите брадлита работ€т по добре от колкото са си мислели и извиват ръцете на украинците и евреите за повече пари. което на ниво външна политика не е много по различно от това да правиш бизнес със руснаците.
52
2
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ƒо ƒо 25 . ј какви са, ако не финансови? ѕоради чисто човешка емпати€ подкреп€т войни и чист геноцид? Ќе, в щатите финансови интереси имат частниците, които държат долара - колкото е по-търсен, толкова е по ценен, петролните компании, оръжейните компании. » какво ли още не, но си мислиш, че това конспирации, а то са очевидни факти. ј редови€ американец бачка на две места, за да изплаща къща и автомобили и правителството е длъжно да му осигури тези две работни места, за да се чувства свободен.
51
0
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ƒо 30 абе.... «асега изчегъртват само зъбни€ камък от пилето на Ѕорисов, дето се е натрупал именно от изчегъртвачите...
50
8
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
–уските копейки разпитат на копи-пейст и на плюсчета и минусчета, но хората не са толкова глупави и не се връзват на елементарната им пропаганда.
49
1
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
Ќе знам за »зраел, но на ”кропи€ им требва оръжие, не пари.... ўото не могат да си го приозведат
48
3
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
јмериканците не финансират банкрутирали проекти. ќтчитат си загубите си момента и отр€зват по-нататъшните разходи. ≈вропейски€т подход е точно обратен... ѕример- след 50 години милиарди, още продължават да търс€т "бозона" - божи€та частица... Ћуда работа.
47
3
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
Ќай-гледаните медии CNN и Fox News в прайм тайма стигат до половин милион гледани€. ј интервюто на "полу-журналиста"  арлсън “акър беше гледано от 190 милиона в мрежата X. » то без да се брои руската аудитори€ (впрочем това което каза ѕутин не е ново за руснаците).  ато ц€ло във всички медии освен ’, интервюто с президената на –уската ‘едераци€ ¬ладимир ѕутин е събрало около милиард гледани€, което е най-гол€мото журналистическо събитие в истори€та на човечеството. ј жалки€ американски слугинаж в Ѕългари€ се прави, че все едно нищо такова не е имало.
46
2
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
"‘айненшъл таймс": » тази година руската икономика ще продължи да расте по-бързо от всички в √-7
45
3
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
»кономиката на ≈— минава на военни релси започваме да се въоръжаваме за войната с –уси€.
44
3
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ƒори да намер€т пари, ”крайна свършва войниците. ќткъде ще им осигур€т месо? «атова и парите са излишни... ўе ги окраде киевската хунта... јмериканците могат да см€тат...
43
16
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
—поко, 2024 година се подготв€ вътрешен преврат 2.0, много по-добре организиран, и ѕутин със сигурност ще бъде свалетн 2024 г. ѕутин е политически труп, със сигурност може да се каже, че времето на диктатора ѕутин изтече и без никакво съмнение ще бъде свален през 2024 от вътрешни€ преврат 2.0.