ѕогледи към —ената:  акво ще се случи с помощта за ”крайна и »зраел?

—енатът на —јў снощи даде ход на законопроект за националната сигурност
12 фев 2024 10:33, јлександър ѕопов
128
ѕогледи към —ената:  акво ще се случи с помощта за ”крайна и »зраел?
ћич ћакконъл. —нимка: Ѕ√Ќ≈—/≈–ј

—енатът на —јў снощи даде ход на законопроект за националната сигурност, който предвижда отпускането на 60,1 милиарда долара в помощ на борбата на  иев срещу руската агреси€, 14,1 млрд. долара за войната на »зраел срещу "’амас" и близо 10 млрд. долара за хуманитарна помощ за цивилни в зони на конфликт, пише в днешни€ си брой в. "Ќю …орк таймс". «аконопроектът бе приет с 67 на 27 гласа.

"Ќ€ма да е пресилено, ако кажем, че днес погледите на света са насочени към американски€ —енат", за€ви лидерът на републиканското малцинство в —ената ћич ћакконъл. “ой посочи, че съюзниците на —јў "не могат да си позвол€т лукса да се преструват, че най-опасните агресори в света са нечий друг проблем". "Ќие също не можем да си го позволим", подчерта ћакконъл.

Ћидерът на демократическото мнозинство в горната камара на парламента „ък Ўумър похвали републиканците, подкрепили м€рката, че са "работили добросъвестно". ѕо думите му от десетилети€ насам  онгресът не е разглеждал законопроект, който има толкова значително въздействие не само върху националната сигурност на —јў и техните съюзници, "но и върху самата сигурност на западната демокраци€".

Ќо пред законопроекта все още има сериозни преп€тстви€ в ръководената от републиканците  амара на представителите, където текстът ще се сблъска с твърдата опозици€ на конгресмените, подкреп€щи ƒоналд “ръмп, отбел€зва "Ќю …орк таймс".  

ƒвупартийната подкрепа в —ената бе постигната в услови€та на ожесточена съпротива от страна на н€кои републиканци хардлайнери, които см€тат, че —јў тр€бва да престанат да отпускат десетки милиарди долари за укрепване на сигурността на ”крайна, особено след като не са направили достатъчно за защитата на собствената си граница с ћексико. “ози аргумент бе изтъкнат и на вчерашното обсъждане, а миналата седмица твърдолинейните републиканци гласуваха против вариант на законопроекта, който включваше защита на южната границата, като за€виха, че той не е достатъчно задълбочен, припомн€ "Ќю …орк таймс".

ћного представители на –епубликанската парти€ се противопостав€т и на милиардите долари за хуманитарна помощ за цивилни в зони на конфликт, както и на икономическата подкрепа от 7,9 млрд. долара за поддържане на вътрешната инфраструктура на ”крайна по време на войната. »зданието цитира сенатора републиканец “ом  отън, който вчера за€ви в предаването "‘окс нюз сънди": "¬ продължение на четири месеца обещавахме на американски€ народ, че ще гарантираме сигурността на собствената си граница, преди да се фокусираме върху границите на други държави".

ќсемнадесет републикански сенатори се присъединиха към демократите при вчерашното гласуване, което може да се разглежда като упрек към ироничните изказвани€ по адрес на Ќј“ќ на бивши€ президент ƒоналд “ръмп, пише в днешни€ си брой в. "¬ашингтон пост".

¬естникът припомн€ думите на “ръмп пред негови симпатизанти в ёжна  аролина, че "би насърчил [–уси€] да прави каквото си иска" със страните от алианса, които не отдел€т достатъчно пари за отбрана.

ћарк –. ”орнър, който е председател на  омиси€та по разузнаването към —ената, нарече въпросното изказване "откровено плашещо". —енаторът демократ  рис ћърфи за€ви, че “ръмп "дава сигнал" на ѕутин, че ако отново стане президент на —јў, ще му "предаде" ”крайна. "¬сичко, което казва “ръмп, гарантира, че тази война ще продължи поне до следващите избори", допълни ћърфи.

Ћиза ћърковски, сенатор от –епубликанската парти€, за€ви пред журналисти, че е неуместно да се предлага съюзниците от Ќј“ќ да бъдат "хвърл€ни на руските вълци".

—ъщевременно н€колко републиканци изразиха недоверие, че “ръмп действително е имал предвид, че ще подкрепи нападение срещу съюзник на Ќј“ќ, отбел€зва "¬ашингтон пост". —поред т€х бивши€т президент на —јў просто е насърчавал н€кои държави да плат€т сво€ д€л. "¬с€ко нападение срещу съюзник от Ќј“ќ би имало опустошителни последици за американските мъже и жени, които ще бъдат изпратени да ги защитават", каза сенаторът републиканец “ом “илис. "Ќе мисл€, че той ще се оттегли от Ќј“ќ", каза от сво€ страна сенатор Ћиндзи √реъм, ко€то е близък съюзник на “ръмп. "ћисл€, че той се опитва да изтъкне нещо. »зобщо не се притесн€вам", подчерта т€.  

—енаторът републиканец –анд ѕол каза, че ще забави максимално приемането на законопроекта за чуждестранната помощ. "Ќ€маме 100 млрд. долара, които да дадем на когото и да било", за€ви ѕол, визирайки дълга на —јў. —енатор Ѕърни —андърс беше единствени€т член на фракци€та на демократите, който вчера гласува против помощта, посочва "¬ашингтон пост". —андърс се аргументира с големи€ брой жертви сред цивилното население и хуманитарната катастрофа, ко€то се разраства в ивицата √аза.

"Ќ€мам думи", за€ви —андърс в петък, цитиран в днешни€ брой на в. "јрканзас демократ газет". "“ова е американско съучастие в най-лошата му форма /.../.  Ќаистина ли  онгресът на —ъединените щати иска да предостави още военна помощ на Ќетан€ху, за да може той да унищожи още хил€ди и хил€ди мъже, жени и деца", запита се сенаторът демократ.

ѕоради липсата на съгласие от страна на всички сенатори законопроектът тр€бва да бъде гласуван отново тази вечер. ѕредсто€т още 60 часа дебати преди окончателното гласуване, което веро€тно ще се състои в ср€да сутринта, по€сн€ва "¬ашингтон пост"./Ѕ“ј

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


128
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
82
4
 
13
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
јми »зраел ще получи каквото си иска, американски€т данъкоплатец ще получи още борчове, а украйната ще получи от трите пръста най- дълги€.
81
5
 
16
 
! ќтговори
до —армат преди 2 месеца
–азбира се, че никой не е очаквал покрайнината да победи –уси€, не са толкова глyпави. Taпанаpи са само западн€ците и нашите жълтонасрани павeтници които в€рват в победата на бойното поле над –уси€. ѕланът беше санкции, изолаци€, икономическа блокада, медийна война, разкол вътре в –уси€ ще доведат до крушение на режима на ѕутин. » тогава разговорът с  итай, »ран, »нди€ и с Ѕлизки€ и ƒалечни€ изток щеше да е съвсем друг, а ≈— щеше да черпи с пълни шепи от енергиите и ресурсите на –уси€ за жълти стотинки. Ќо нищо от това не се случи.
80
7
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
—јў б€ха подведени от лъжливото овчарче ≈—. —ега това започна да се разбира и парите за киевски€ геноцид над ƒонбас секнаха.
79
5
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ѕреди време Ѕорис ƒжонсън изплю камъчето, че «апада не дава на ”крите да се договар€т за мир, щото искат да си върнат вложените там пари, което, при договорки ”кр.-–уси€ н€ма как да се случи. Ќо сега защо наливат още пари там - ми е тотална загадка
78
2
 
14
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
“аз муми€ на снимката да не е брата на ѕелоси, или братовчед на Ѕайдън :)))
77
4
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
«ащо да продължават да помагат на киевските главорези, които методично избиваха донбасци години наред. ћалко им е че подкреп€т геноцида на евреите в газа
76
5
 
6
 
! ќтговори
Ѕай ƒрън преди 2 месеца
ƒо питащи€ какео означава и откъде идва името "”крайна". ≈лементарно е, идва от укропитек. ¬се пак и украинците като нас и македонците, са възникнали преди стотици хил€ди години, а тогава са живели укропитеците. «атова и се казва ” –ј…Ќј!
75
3
 
16
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
до јнонимен - –уси€ никога не е нападала ”крайна, –уси€ провежда спецална военна операци€ за спас€ване на света от оръжи€та за масово унищожение на побъркани€ наркоман диктатор «еленски който иска да унищи света с оръжи€та си за масово унищожение.¬ ƒържавната ƒума на –уската ‘едераци€ представиха доказателства за съществуването на оръжи€та за масово унищожение на побъркани€ наркоман «еленски, депутат показа епруветка с прах от химическо оръжие за масово унищожение на побъркани€ диктатор-наркоман.
74
3
 
8
 
! ќтговори
—армат преди 2 месеца
«апочнахте война, с €сното съзнание, че н€ма да бъде спечелена от ѕокрайните територии. ¬ие сте виновни за огромните жертви и от двете страни. ¬ие тр€бва да увиснете на бе**силото като нац*-стите след ¬—¬!
73
1
 
13
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
јко руското правителство не беше откликнало на молбата за военна подкрепа от двете донбаски републики и руската арми€ не беше изпратена там, фашистката хунта щеше да продължи геноцида си докато не избие до крак или не прогони местните жители.
72
1
 
6
 
! ќтговори
Ѕай ƒрън преди 2 месеца
— какво се занимават горките кукли на конци, как техните жени щели да ход€т на фронта :)
71
2
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
Ѕайдън: ѕри мен беше –юрик. Ќе всичко е било така както го разказа ѕутин на  арлсън.
70
1
 
10
 
! ќтговори
¬ъпрос преди 2 месеца
Ќ€кой тук знае ли какво означава името ”крайна - у край на, у кра€ на какво?  аква е тази държава ко€то си избира такова име "у кра€" на нещо?
69
1
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
"Ќе си чул, че много западни политици, включително американски€т президент, се об€виха против избиването на цивилни в √аза?" ¬същност чух. ј ти прочети ли стати€та под ко€то пишем?
68
2
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ј какво става със ацките санкции? –уси€ рухна ли под ацките санкции?
67
5
 
1
 
! ќтговори
≈вразин јлахакбаров преди 2 месеца
ƒо јнониментатарино, пий си хапченцата. нещо си се пообъркал, н€ма логика в това да си в активна възраст и да си "поддържащ дискуси€", освен ако не си в неравностойно положение
66
1
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ѕочвам и аз да работ€ на две места като американците. ≈дна заплата за мен/след удържани данъци и осигуровки да има и за държавата/, втората пращам за фронта по призива на  иро/пак след удържани данъци и осигуровки, та да има и за  иро/.
65
2
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ј какво става с контранастъплението? ¬ърнаха ли вече  рим?
64
5
 
2
 
! ќтговори
другар€ —и преди 2 месеца
ƒо јнонимен60 ти май нещо се опитваш да кажеш, а? ше сравниме ли бвп на поднебесната и на задунайската и тогава да ми говориш за волтаици?
63
5
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ѕолу-журналистът “акър  арлсън (който преди беше нает от една от най-големите световни медии на милиони долари хонорар) произхожда от богато семейство, неговите родители са му оставили наследство в размер на 160 милиона долара. ¬ъв Fox News e бил на договор за 45$ милиона годишно плюс 5 милиона $ бонус.  арлсън н€ма нужда нито да работи, нито да служи на н€кого, за да живее охолно.