ѕогледи към —ената:  акво ще се случи с помощта за ”крайна и »зраел?

—енатът на —јў снощи даде ход на законопроект за националната сигурност
12 фев 2024 10:33, јлександър ѕопов
128
ѕогледи към —ената:  акво ще се случи с помощта за ”крайна и »зраел?
ћич ћакконъл. —нимка: Ѕ√Ќ≈—/≈–ј

—енатът на —јў снощи даде ход на законопроект за националната сигурност, който предвижда отпускането на 60,1 милиарда долара в помощ на борбата на  иев срещу руската агреси€, 14,1 млрд. долара за войната на »зраел срещу "’амас" и близо 10 млрд. долара за хуманитарна помощ за цивилни в зони на конфликт, пише в днешни€ си брой в. "Ќю …орк таймс". «аконопроектът бе приет с 67 на 27 гласа.

"Ќ€ма да е пресилено, ако кажем, че днес погледите на света са насочени към американски€ —енат", за€ви лидерът на републиканското малцинство в —ената ћич ћакконъл. “ой посочи, че съюзниците на —јў "не могат да си позвол€т лукса да се преструват, че най-опасните агресори в света са нечий друг проблем". "Ќие също не можем да си го позволим", подчерта ћакконъл.

Ћидерът на демократическото мнозинство в горната камара на парламента „ък Ўумър похвали републиканците, подкрепили м€рката, че са "работили добросъвестно". ѕо думите му от десетилети€ насам  онгресът не е разглеждал законопроект, който има толкова значително въздействие не само върху националната сигурност на —јў и техните съюзници, "но и върху самата сигурност на западната демокраци€".

Ќо пред законопроекта все още има сериозни преп€тстви€ в ръководената от републиканците  амара на представителите, където текстът ще се сблъска с твърдата опозици€ на конгресмените, подкреп€щи ƒоналд “ръмп, отбел€зва "Ќю …орк таймс".  

ƒвупартийната подкрепа в —ената бе постигната в услови€та на ожесточена съпротива от страна на н€кои републиканци хардлайнери, които см€тат, че —јў тр€бва да престанат да отпускат десетки милиарди долари за укрепване на сигурността на ”крайна, особено след като не са направили достатъчно за защитата на собствената си граница с ћексико. “ози аргумент бе изтъкнат и на вчерашното обсъждане, а миналата седмица твърдолинейните републиканци гласуваха против вариант на законопроекта, който включваше защита на южната границата, като за€виха, че той не е достатъчно задълбочен, припомн€ "Ќю …орк таймс".

ћного представители на –епубликанската парти€ се противопостав€т и на милиардите долари за хуманитарна помощ за цивилни в зони на конфликт, както и на икономическата подкрепа от 7,9 млрд. долара за поддържане на вътрешната инфраструктура на ”крайна по време на войната. »зданието цитира сенатора републиканец “ом  отън, който вчера за€ви в предаването "‘окс нюз сънди": "¬ продължение на четири месеца обещавахме на американски€ народ, че ще гарантираме сигурността на собствената си граница, преди да се фокусираме върху границите на други държави".

ќсемнадесет републикански сенатори се присъединиха към демократите при вчерашното гласуване, което може да се разглежда като упрек към ироничните изказвани€ по адрес на Ќј“ќ на бивши€ президент ƒоналд “ръмп, пише в днешни€ си брой в. "¬ашингтон пост".

¬естникът припомн€ думите на “ръмп пред негови симпатизанти в ёжна  аролина, че "би насърчил [–уси€] да прави каквото си иска" със страните от алианса, които не отдел€т достатъчно пари за отбрана.

ћарк –. ”орнър, който е председател на  омиси€та по разузнаването към —ената, нарече въпросното изказване "откровено плашещо". —енаторът демократ  рис ћърфи за€ви, че “ръмп "дава сигнал" на ѕутин, че ако отново стане президент на —јў, ще му "предаде" ”крайна. "¬сичко, което казва “ръмп, гарантира, че тази война ще продължи поне до следващите избори", допълни ћърфи.

Ћиза ћърковски, сенатор от –епубликанската парти€, за€ви пред журналисти, че е неуместно да се предлага съюзниците от Ќј“ќ да бъдат "хвърл€ни на руските вълци".

—ъщевременно н€колко републиканци изразиха недоверие, че “ръмп действително е имал предвид, че ще подкрепи нападение срещу съюзник на Ќј“ќ, отбел€зва "¬ашингтон пост". —поред т€х бивши€т президент на —јў просто е насърчавал н€кои държави да плат€т сво€ д€л. "¬с€ко нападение срещу съюзник от Ќј“ќ би имало опустошителни последици за американските мъже и жени, които ще бъдат изпратени да ги защитават", каза сенаторът републиканец “ом “илис. "Ќе мисл€, че той ще се оттегли от Ќј“ќ", каза от сво€ страна сенатор Ћиндзи √реъм, ко€то е близък съюзник на “ръмп. "ћисл€, че той се опитва да изтъкне нещо. »зобщо не се притесн€вам", подчерта т€.  

—енаторът републиканец –анд ѕол каза, че ще забави максимално приемането на законопроекта за чуждестранната помощ. "Ќ€маме 100 млрд. долара, които да дадем на когото и да било", за€ви ѕол, визирайки дълга на —јў. —енатор Ѕърни —андърс беше единствени€т член на фракци€та на демократите, който вчера гласува против помощта, посочва "¬ашингтон пост". —андърс се аргументира с големи€ брой жертви сред цивилното население и хуманитарната катастрофа, ко€то се разраства в ивицата √аза.

"Ќ€мам думи", за€ви —андърс в петък, цитиран в днешни€ брой на в. "јрканзас демократ газет". "“ова е американско съучастие в най-лошата му форма /.../.  Ќаистина ли  онгресът на —ъединените щати иска да предостави още военна помощ на Ќетан€ху, за да може той да унищожи още хил€ди и хил€ди мъже, жени и деца", запита се сенаторът демократ.

ѕоради липсата на съгласие от страна на всички сенатори законопроектът тр€бва да бъде гласуван отново тази вечер. ѕредсто€т още 60 часа дебати преди окончателното гласуване, което веро€тно ще се състои в ср€да сутринта, по€сн€ва "¬ашингтон пост"./Ѕ“ј

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


128
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
42
14
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
Ќищо, какво да стане. ѕомощ ще има, а русофииилистиците ще нааалапат бахура, again
41
0
 
2
 
! ќтговори
Ѕaй Kypти преди 2 месеца
ƒa нe мaйgaн€, нe би gapмagaн€...
40
13
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
Ѕългари€ мрази путин.
39
4
 
13
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
Eврокочината излезе ли от рецеси€та?
38
3
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ј какво става с победата на бойното поле. ќн€ евpoидиота Ѕорел не се ли е обаждал напоследък?
37
3
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ƒа им пускат помощи, че последното укри нещо не иска вече да се бие. ј тр€бва битката да е до последното укри, да изчезне таа измислена наци€ веднъж и за винаги!
36
4
 
16
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
¬ Ѕерлин н€ма нищо за което руснаците да влизат. јко се стигне до конфликт, и Ѕерлин, и √ермани€, и ц€ла западна ≈вропа ще стане на пепел. Ќикой н€ма да им ходи на крака.
35
3
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
јко искат да побед€т, европейците тр€бва да развържат кесиите сериозно. Ќо май не щат... «ащо обикновените американци да им покриват разноските по тази война. ƒа си финансират ”крайна сами.
34
4
 
12
 
! ќтговори
јЌ√≈Ћ преди 2 месеца
Ќе се пише за камерата на представителите където републиканците имат мнозонство и практически чрез не€ определ€т дневни€ ред на правителството.—ената н€ма никаква власт в случа€ и неможе да направи нищо
33
5
 
9
 
! ќтговори
¬ъпрос преди 2 месеца
Ќ€кой тук знае ли какво означава името ”крайна - у край на, у кра€ на какво?  аква е тази държава ко€то си избира такова име "у кра€" на нещо?
32
9
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ƒо 24, a какво става с 3-дневното —¬ќ? ¬л€зоха ли вече в Ѕерлин?
31
2
 
8
 
! ќтговори
не може да бъде! преди 2 месеца
»скам само да кажа на редакторите на Dnes.bg.че сенатор Ћиндзи √реъм е мъж и не е т€,а той и не е минал ,поне засега на други€ бр€г!?!—поред мен когато се коментират политически теми ,тр€бва добре да се познават политическите лица и да не се допускат грешки в стил ƒжо Ѕайдън !?...разбира се не забрав€м че тр€бва да се познава добре и истори€та и географи€та и т.н.даже и таблицата за умножение,ко€то както виждам пон€кога нашите експерƒи не € зна€т !?
30
3
 
9
 
! ќтговори
а бе преди 2 месеца
A бе, а какво става с изчегъртването? ѕѕ изчегъртаха ли вече √≈–Ѕ?
29
6
 
3
 
! ќтговори
ƒо 25 преди 2 месеца
» какво като интересите са финансови? ‘акт е, че все още имаш право да за€виш различно мнение. ѕривилеги€, от ко€то руснаците са напълно различни.  олкото и да е объркана политическата система в —јў, със сигурност е по-добра от руската или китайската.
28
5
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
 пейките ви€т ама кави са тези мумии ве мен, поне се съгласи с това нещо :)))
27
5
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ј какво стана с 260 милиарда дадени до сега и с изпразнените военни складове на Ќј“ќ?
26
5
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ј ≈— защо се ослушват. ƒа плащат сметката. ¬ крайна сметка ≈— е основни€т военен съюзник на киевски€ режим. —амо с лозунги и пропаганда не става.
25
4
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ƒо ƒо 19 . ’убаво де. јма нали за американците говорим. Ќали това им е демокраци€та? «а –уси€ спор н€ма, че командва един човек. јма в щатите проблема е, че не знаеш кой командва. “и си мислиш, че е Ѕайдън или “ръмп ама не е. »нтересите са на други и по-лошото, те са основно финансови.
24
5
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ј какво става с контранастъплението? ¬ърнаха ли вече  рим?
23
13
 
6
 
! ќтговори
ƒо 19 преди 2 месеца
ј пък в –уси€ щото имат право да избират. ќт 20+ години ги управл€ва един и същи болен мозък.  олко кандидати останаха за президентските избори? ¬сичко, които са против войната, б€ха изключени. ¬ ўатите и ≈— поне все още имаш право на различно мнение.