ѕогледи към —ената:  акво ще се случи с помощта за ”крайна и »зраел?

—енатът на —јў снощи даде ход на законопроект за националната сигурност
12 фев 2024 10:33, јлександър ѕопов
128
ѕогледи към —ената:  акво ще се случи с помощта за ”крайна и »зраел?
ћич ћакконъл. —нимка: Ѕ√Ќ≈—/≈–ј

—енатът на —јў снощи даде ход на законопроект за националната сигурност, който предвижда отпускането на 60,1 милиарда долара в помощ на борбата на  иев срещу руската агреси€, 14,1 млрд. долара за войната на »зраел срещу "’амас" и близо 10 млрд. долара за хуманитарна помощ за цивилни в зони на конфликт, пише в днешни€ си брой в. "Ќю …орк таймс". «аконопроектът бе приет с 67 на 27 гласа.

"Ќ€ма да е пресилено, ако кажем, че днес погледите на света са насочени към американски€ —енат", за€ви лидерът на републиканското малцинство в —ената ћич ћакконъл. “ой посочи, че съюзниците на —јў "не могат да си позвол€т лукса да се преструват, че най-опасните агресори в света са нечий друг проблем". "Ќие също не можем да си го позволим", подчерта ћакконъл.

Ћидерът на демократическото мнозинство в горната камара на парламента „ък Ўумър похвали републиканците, подкрепили м€рката, че са "работили добросъвестно". ѕо думите му от десетилети€ насам  онгресът не е разглеждал законопроект, който има толкова значително въздействие не само върху националната сигурност на —јў и техните съюзници, "но и върху самата сигурност на западната демокраци€".

Ќо пред законопроекта все още има сериозни преп€тстви€ в ръководената от републиканците  амара на представителите, където текстът ще се сблъска с твърдата опозици€ на конгресмените, подкреп€щи ƒоналд “ръмп, отбел€зва "Ќю …орк таймс".  

ƒвупартийната подкрепа в —ената бе постигната в услови€та на ожесточена съпротива от страна на н€кои републиканци хардлайнери, които см€тат, че —јў тр€бва да престанат да отпускат десетки милиарди долари за укрепване на сигурността на ”крайна, особено след като не са направили достатъчно за защитата на собствената си граница с ћексико. “ози аргумент бе изтъкнат и на вчерашното обсъждане, а миналата седмица твърдолинейните републиканци гласуваха против вариант на законопроекта, който включваше защита на южната границата, като за€виха, че той не е достатъчно задълбочен, припомн€ "Ќю …орк таймс".

ћного представители на –епубликанската парти€ се противопостав€т и на милиардите долари за хуманитарна помощ за цивилни в зони на конфликт, както и на икономическата подкрепа от 7,9 млрд. долара за поддържане на вътрешната инфраструктура на ”крайна по време на войната. »зданието цитира сенатора републиканец “ом  отън, който вчера за€ви в предаването "‘окс нюз сънди": "¬ продължение на четири месеца обещавахме на американски€ народ, че ще гарантираме сигурността на собствената си граница, преди да се фокусираме върху границите на други държави".

ќсемнадесет републикански сенатори се присъединиха към демократите при вчерашното гласуване, което може да се разглежда като упрек към ироничните изказвани€ по адрес на Ќј“ќ на бивши€ президент ƒоналд “ръмп, пише в днешни€ си брой в. "¬ашингтон пост".

¬естникът припомн€ думите на “ръмп пред негови симпатизанти в ёжна  аролина, че "би насърчил [–уси€] да прави каквото си иска" със страните от алианса, които не отдел€т достатъчно пари за отбрана.

ћарк –. ”орнър, който е председател на  омиси€та по разузнаването към —ената, нарече въпросното изказване "откровено плашещо". —енаторът демократ  рис ћърфи за€ви, че “ръмп "дава сигнал" на ѕутин, че ако отново стане президент на —јў, ще му "предаде" ”крайна. "¬сичко, което казва “ръмп, гарантира, че тази война ще продължи поне до следващите избори", допълни ћърфи.

Ћиза ћърковски, сенатор от –епубликанската парти€, за€ви пред журналисти, че е неуместно да се предлага съюзниците от Ќј“ќ да бъдат "хвърл€ни на руските вълци".

—ъщевременно н€колко републиканци изразиха недоверие, че “ръмп действително е имал предвид, че ще подкрепи нападение срещу съюзник на Ќј“ќ, отбел€зва "¬ашингтон пост". —поред т€х бивши€т президент на —јў просто е насърчавал н€кои държави да плат€т сво€ д€л. "¬с€ко нападение срещу съюзник от Ќј“ќ би имало опустошителни последици за американските мъже и жени, които ще бъдат изпратени да ги защитават", каза сенаторът републиканец “ом “илис. "Ќе мисл€, че той ще се оттегли от Ќј“ќ", каза от сво€ страна сенатор Ћиндзи √реъм, ко€то е близък съюзник на “ръмп. "ћисл€, че той се опитва да изтъкне нещо. »зобщо не се притесн€вам", подчерта т€.  

—енаторът републиканец –анд ѕол каза, че ще забави максимално приемането на законопроекта за чуждестранната помощ. "Ќ€маме 100 млрд. долара, които да дадем на когото и да било", за€ви ѕол, визирайки дълга на —јў. —енатор Ѕърни —андърс беше единствени€т член на фракци€та на демократите, който вчера гласува против помощта, посочва "¬ашингтон пост". —андърс се аргументира с големи€ брой жертви сред цивилното население и хуманитарната катастрофа, ко€то се разраства в ивицата √аза.

"Ќ€мам думи", за€ви —андърс в петък, цитиран в днешни€ брой на в. "јрканзас демократ газет". "“ова е американско съучастие в най-лошата му форма /.../.  Ќаистина ли  онгресът на —ъединените щати иска да предостави още военна помощ на Ќетан€ху, за да може той да унищожи още хил€ди и хил€ди мъже, жени и деца", запита се сенаторът демократ.

ѕоради липсата на съгласие от страна на всички сенатори законопроектът тр€бва да бъде гласуван отново тази вечер. ѕредсто€т още 60 часа дебати преди окончателното гласуване, което веро€тно ще се състои в ср€да сутринта, по€сн€ва "¬ашингтон пост"./Ѕ“ј

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


128
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
102
21
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ƒо јнонимен 101 - » ’итлер беше последователен и легичен в своите позиции. ≈дини€ и други€ са военнопрестъпници и като такива ще останат в истори€та.
101
6
 
39
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
—тига с тези помощи,с тези помощи избихте над 8000 палестински деца,това ли е лицето на ≈—.
100
3
 
35
 
! ќтговори
Ѕай ƒжо преди 2 месеца
—јў, това е една печатница с ракети, е и с милиони наркомани и бездомни разбира се!
99
5
 
34
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
≈— н€ма политици от ранга на ѕутин, нито в интелектуален план, нито като опит, нито като вли€ние сред публиката. ќсвен кр€съци, заклинани€, пропаганда и на моменти неприкрит расизъм към руски€ народ, т.нар. ≈— "лидери" н€ма какво реално да предложат на публиката си. ѕоради тази причина вс€ко едно изказване или интервю на ѕутин ще предизвиква неконтролирана €рост, цензура и страх у т€х. «ащото е логичен и последователен в излагането на позици€та на руското правителство.
98
2
 
17
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
"≈— иска да използва украинците като собствена арми€, ко€то да се бие с руснаците" - ѕрез последните н€колко столети€ целта на рептилите /либерастите/ е възспирането и унищожаването на православните слав€ни.
97
2
 
16
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
≈— иска да използва украинците като собствена арми€, ко€то да се бие с руснаците. “ова е тъпи€, елементарен "план" на глупаците. » комай вече и не го кри€т. Ќо н€мат пари да го финансират.
96
2
 
12
 
! ќтговори
’ристо ’ристов преди 2 месеца
ƒо јнонимен/91 "»кономиката на ≈— минава на военни релси започваме да се въоръжаваме за войната с –уси€." - и правилно! 85% гласуваха у нас, данъците и заемите да отиват за оръжие и мобилизации. ƒано “агарев прати ¬—»! » про'с'таци, гласували на 2 јприл за ≈— и Ќј“ќ - на фронта!
95
2
 
15
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
 акво ще се случи с помощта за ”крайна и »зраел? ўе пресъхне.  акто са пресъхнали сивите вещества в черепите на байƒжо и на този на снимката.
94
1
 
22
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ѕутин е работил и жив€л години в √ермани€, и е на€сно, че западната аудитори€ са тъповати и умствено ограничени, и истори€та на –уси€ изобщо не ги интересува и не искат и да зна€т, нито истори€та на –уси€, нито на други слав€нски, африкански или азиатска нисши според т€х народи. ƒългото историческо въведение беше настойча покана - момчета, н€ма такава държава ”крайна, това е –уси€, намерете си повод да се изнесете от там, да не стане да б€гате като в јфганистан или ¬иетнам, а може и много по-лошо да стане.
93
2
 
22
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
«апочне ли надпревара във въоръжаването, ≈— губи по всички линии. «ащото 1. н€ма суровини, тр€бва да внас€, а н€кои компомемти се добиват само в  итай или в –уси€; 2. досега си позвол€ваше лукса да н€ма практическа арми€, което е гол€м харч, а н€ма как да си боеспособен само с оръжие на склад; 3. ≈вропейците са , меко казано, разгевезени, н€ма начин да съберат хора. ¬чера в √ермани€ раглеждали вариант а рми€та им да служели хора Ѕ≈« немско граждансво.. 4. Ћипсата на опит е липса на технологии.
92
2
 
33
 
! ќтговори
√ринго преди 2 месеца
"“е имат пари за война, но не и да нахран€т бедните" - “упак Ўакур, преди повече от тридесет години. «вучи дори н€как по-актуално днес. “ова е кра€т на Ѕайдън. ’ората са бесни, че с толкова пари може да се реши проблема с бездомните в —јў, които са адски много, но вместо това с тези пари ще се продължи безмилостно убиване на хил€ди хора. ’вала на тази велика демокраци€, хвала на този €ростен защитник на човешките права!
91
4
 
21
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
"¬ие похарчихте 70 милиарда евро за фалшиви ваксини, които убиха най-малко 12 хил€ди граждани на ≈—...—лед като играехте богин€та на здравето, сега играете богин€та на войната" Ќезависими€т член на ≈вропейски€ парламент от ’ървати€ ћислав  олакушич
90
8
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
»кономиката на ≈— минава на военни релси започваме да се въоръжаваме за войната с –уси€.
89
1
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
≈вропейски€т съюз реши да направи въоръжените сили и военната индустри€ на ”крайна "част от собствени€ си военен капацитет", за€ви ръководител€т на ≈вропейската комиси€ ”рсула фон дер Ћайен. ¬ Ќезалежната вече н€ма военна индустри€, но в ≈вропа има производствени мощности, насочени към нуждите на ¬—”.
88
2
 
21
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ѕутин показа равнище, недостижимо на днешните западни лидери.
87
5
 
14
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ќт бедна страна с ограничен брой външни отношени€, след »сл€мската революци€ »ран за 45 години се превърна в гол€ма регионална сила, ко€то световното мнозинство уважава и кани на масата за преговори. ƒнес »ран има развита индустри€, редица редки и сложни технологии, н€кои от които н€мат аналози в света. Ќачалото на —¬ќ в ”крайна отвори много възможности за »ран, а също така даде тласък на пром€на в общественото мнение за »сл€мската република в света. Ќа 4 юли 2023 г. »ран стана член на Ўанхайската организаци€ за сътрудничество, а на 1 €нуари 2024 г. се присъедини към Ѕ–» —.
86
4
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ƒо јнонимен –езултата е, че заради тези санкции срещу различни държави, хората започнаха да изб€гват долара и се страхуват да ползват долар.
85
1
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ƒа плащат "гарантите" по ћинските споразумени€. “ам американски представители н€маше...» бай ƒоню това им намеква.  аза им... ћи плащайте си
84
3
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
¬овата почне ли ги укронацистите както »зраел в √аза, всичко ще приключи за 3 дни.
83
4
 
15
 
! ќтговори
чували с трупове преди 2 месеца
—лед измамата Ѕуча вече за нищо не може да се в€рва на еврофашистки€ съюз.  ато под команда заминаха за Ѕуча, и после навс€къде във медиите на фашистка ≈вропа снимки с ”рсула и Ѕорел облечени в черно, с покрусени лица пред чували с трупове, че даже и речи държаха пред чувалите с трупове. ќтвратително! “ези хора са извратени, те н€мат нищо човешко в себе си. ќтвратително, какво правим още в този извратен фашистки съюз!