Синът на собственика случайно е бил на мястото на взрива

Оказал се на лошо място в лошо време
26 юли 2024 15:56, Инна Ангелова
90
Синът на собственика случайно е бил на мястото на взрива
Снимка: БГНЕС

Според запознати и приближени до собственика на “Енигма”, синът му не е бил част от пиротехническия екип и е бил случайно там по време на експлозията. Младежът и другият мъж на около 50 години - и на двамата съдбата им към момента не е известна, дошли да оставят един от служебните микробуси, който им трябвал, за да свършат някаква работа през деня.

“Оказали са се в лошо време на лошо място”, разкриха запознати пред “Труд”.

Според други източници складовете не са нито фабрика за експлозиви, нито са цехове за боеприпаси. Това са сгради, проектирани и сторени само и единствено за съхранение на пиротехнически изделия. В тях има пиратки, пиробатерии и всякакви видове фойерверки, гирлянди и т.н. Разказват още, че стените са дебели зидове, а пък покривите леки, за да може, ако нещо избухне, взривната вълна да отива нагоре.

“Обикновено след като са направили измервания на терен – дали ще и на покрив, на козирка на стадион или на друго място, където ще се монтира зарята, правят план и започват да се занимават със свързване на различни заряди към компютър. Когато всичко вече е разположено по плана, от този компютър, наричат го бокс, с натискане на едно копче започва зарята като последователно избухват различни светлини, или се пускат различни ефекти.

Предполага се, че доцент Шишков, който загина и дъщеря му, която също учи за взривове и има лиценз за работа с пиротехника, са били в работилницата на пиротехниците, за да свързват заряди.

“Но нямаме представа дали синът на г-н Попов и другият мъж са били при тях или отвън. Смятаме, че причината не е грешка на доцента или дъщеря му, а е възможно да е избухнал дефектен заряд, с който са работили”, продължават разказва си свидетели.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това означава ли че всеки СЛУЧАЙНО може да влезе в склад със взривни вещества и пиро техника. Какъв е бил гонтролът за достъп и стандартите за безопасност. Цялата работа е накаква българска простотия, ама всички си мълчат, щото доцента бил голям професионалист, собственика бил изряден спазвал всички стандарти и едни хвалби колко невероятни професионалисти са, чак ти става съмнително. Ако бяха такива професионалисти това нямаше да се случи!
84
0
 
2
 
! Отговори
Алхимика преди 1 месец
Кви ли други *** са държали в склада освен пиротехниката...Мерките за безопасност са нарушени....(нали сме големите разбирачи)...те са за новобранците.....Всичко е било на едно място(слабо и силно запалителни вещества)....
83
0
 
1
 
! Отговори
Циник преди 1 месец
Викайте попа и палете кандилото, прекръстете се и кажете амин!
82
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
77 Под "бедна държава" се разбира изостанала в развитието си, безправона държава, чиито политици я крадат безогледно, а населението й е тотално опростачено. Те всички се въртят в един порочен кръг и всеки обвинява другия, без да има кой да посочи, къде е изходът от този хаос.
81
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Опростачването води до жертви. Сватби с петарди и фойерверки?! Що за простащина е това? Хората загубиха всяко чувство за мярка. Трупат, трупат, докато един ден всичко полита във въздуха. За съжаление, със човешки жертви. Кой нормален прави склад за пиротехнически материали, с такива размери? И то, в населено място. Освен това, техниката за безопасност явно, е била доста занижена. Дори контролът я одобрява.
80
1
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
Няма , ама НИКАКЪВ вариант на тези чорбаджии да не им е хрумнало да подпомогнат Украйна с дронове. Сега в тоя бизнес има милиони. Което е добре, но в охраната на бизнеса си са се оказали пълни некадърници. Според мене саботажът е станал с дрон, директно през тавана. Пиротехниката е опакована така, че дори една опаковка да се запали, да не може да последва верино запалване и на другите. Но със запалителна бомба всичките защити пропадат.
79
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гърменето с петарди е признак на селящина и простотия, така че тези са намерили каквото са търсили...
78
2
 
6
 
! Отговори
Калинко Стоянофф преди 1 месец
там е нямало оръжие.
77
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Що народ осакатя от пироизделия.. Китай е заринал света с нискокачествени евтини стоки. Едва ли пиратките са някакво изключение, пък било то в ръцете на учен.
76
1
 
12
 
! Отговори
Дали преди 1 месец
Дали стотиците хиляди граждани и още повече животни малко с малко ще минем от частните зари на комплексарите и парвенютата?
75
12
 
4
 
! Отговори
Елементарно, Уотсън! преди 1 месец
Ще ви обясня как е станало! Те са изпълнявали поръчка за следващия ден, тоест за днес. Мотокариста (електрокариста) е трябвало първо да натовари един сандък (контейнер) с пиротехниката.А после да го натовари на камиона. Той явно е бил непохватен. Не е захванал добре отдолу контейнера. Той се е преобърнал,паднал е от доста високо и от силният удар е последвала детонация на един или няколко фоерверка. Това се е случило в голяма близост до останалите пълни контейнери в склада и е последвала верижна
74
0
 
16
 
! Отговори
Жададык преди 1 месец
Подобни складове изискват стриктно спазване на писани правила и съответен пропускателен режим. Наличието на двама случайни-сина и придружителя, според бръснача на Окам, ги прави основни заподозрени за взрива. Бог да се смили над душите на загиналите.
73
0
 
8
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
До Анонимен държавата не е бедна, щом откак н.в. борис трети е починал, се крадне и още не сме се затръкали като северна осетия.проблема е че всичко е в ръцете на трето-четвърто поколение тотални откъсаци, които вече се считат за местни феодали с власт "по божията воля". града изгоря, кмета 12 часа не можел да се прибере от гърция, се едно пътува със скейтборд.
72
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мир на праха им. Опасна професия, в бедна държава.
71
7
 
0
 
! Отговори
читалище заря преди 1 месец
странно съвпадение е, че хората, които не вярват, че човек е кацнал на луната, не знаят кво е "два тона тротилов еквивалент", че съществуват газови бойлери, русофили са и са от леефски. явно говорим за стереотип "бакшиш ефрейтор" в най чиста форма
70
1
 
0
 
! Отговори
Домбил Бомбасов преди 1 месец
До Анонимен избра ли си газов бойлер, хюмняж?
69
2
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
До Анонименили кво, ше дойдете с колегите ли?айде не прави помен с чужда пита да не изпаднеш от таксито.
68
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имало е само пиратки, които съвсем случайно са гърмели и един мармот завива шоколада в станиол. Добре, че "2т. тротил"-еквивалента не избухна. Кажете какво се случи и кой го допусна?!?
67
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да, голяма трагедия е, но не може единствената информация да бъде, че загиналият е бил световно известен доцент. Както и се повтаря, че имало евакуация.
66
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До IQ 3.14: Затова ли професора и щерка му си занимаха.. могли ли са да направят разликата или са с твоето ай кю?!? Аре върви се скрий някъде.