Няма бронежилетки за затлъстели полицаи, а все повече кандидати

Униформеният трябва да е в добра кондиция, за да изпълнява задълженията си
Обновена: 5 юни 2024 12:40 | 5 юни 2024 12:12, Анисия Иванова
74
Няма бронежилетки за затлъстели полицаи, а все повече кандидати
Снимка: Bulgaria ON AIR

Вътрешният министър Калин Стоянов предлага в системата на МВР да се приемат и мъже със затлъстяване от първа степен. Идеята е на ниво обсъждане, но предизвика разнопосочни мнения.

"По нормите на СЗО затлъстяването е прекомерно натрупване на телесни мазнини, което повишава здравния риск. Индексът на телесна маса е лесен за използване, но има своите минуси. Не ни дава информация мастната тъкан какъв тип е - дали е подкожно, или около вътрешните органи, което е рисковият тип. Затлъстяването тип ябълка е по-рисково, то е при мъжете с шкембенце, от тип круша", коментира ендокринологът д-р Ивета Недева в студиото на "България сутрин".

Тя цитира статистиката, според която България е на 6-о място в Европа по затлъстяване, а по детско такова - на 5-о. Като основни причини посочи неправилното хранене, лесния достъп до висококалорийна храна, обездвижването, за което и Ковид пандемията има принос.

"Над 240 усложнения може да доведат наднормено тегло и затлъстяване. 30-40% от лицата със сърдечно-съдово заболяване са със затлъстяване. Пациенти имат висок холестерол, висока кръвна захар, инсулинова резистентност", обясни д-р Ивета Недева.

Пред Bulgaria ON AIR бившият ректор на Академията на МВР доц. Милен Иванов коментира идеята на вътрешния министър за прием в системата на полицаи с първа степен на затлъстяване.

"Службата в МВР е рискова. Излизайки на улицата, полицаят рискува и трябва да е в добра физическа кондиция, за да може да си изпълни задълженията, да прескочи ограда метър висока, да носи ранен колега или гражданин. Досега човек с наднормено тегло не е отслабнал в системата. Важна е мотивацията. Тези, които искат да станат полицаи, не го решават от днес за утре. Ако една година не може да влезе във физическа кондиция, то следващите 20-30 г. няма как да влезе, системата няма да го позволи", заяви доц. Милен Иванов.

Той посочи какви изпити за физическа подготовка се правят при кандидатстване в Академията на МВР - тичане, коремни преси, лицеви опори. По думите му обаче, отдавна е отпаднало точно упражнението, което показва "идеално съчетание между мускули и телесно тегло - набирането на лост".

"Средното образование абдикира от физическата подготовка - почти няма. Всеки, който иска да влезе в системата, трябва да се подготвя самостоятелно. Все повече затлъстели лица кандидатстват за системата на МВР. Това е тенденция и към нея като прибавим липса на кандидати - трябва да има сериозна дисциплина в системата и за 4 г. трябва да излезе физически здрав, в кондиция. Проблемът с шкембенцето е и че няма откъде полицаят да си намери бронирана жилетка, те са по фиксирани размери", допълни доц. Иванов.

Препоръката му е в академията да се компенсира наднорменото тегло и "тлъстините да се превърнат в мускули, или да се изгорят".

Д-р Ивета Недева допълни, че затлъстяването е проблем още в ранна детска възраст и ако не се вземат мерки, той се превръща във възрастен с наднормено тегло.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кой стреля по тези корумпирани катилести существа,че да им трябват бронежилетки. Трябват им средства за лична безопасност, като за строителен обект,каски и обувки с метални бомбета,че като носят стълби на ортаците си като семерджията,да не се наранят
47
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
лоените полицаи да се уволняват и да се сложат някакви дето имат вид, не тия шопари
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Проверка за психологическа пригодност на полицаите отдавна няма. Проверка в ЗМВР! Защо? Да бият спокойно деца под колоните! По колко полицаи се падат на глава от населението в Бг? На кое място в света сме по този показател? Като се прибавят и частните охранителни фирми, цифрата набъбва съвсем. Престъпността нараства, набъбва и щатът на полицията със затлъстели първа степен.
45
0
 
1
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 3 месеца
За Пеевски има ли жилетка?
44
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
има но ги подариха на Оркаландия! факт. Вижте в Москва на изложбата на унищожената чужда техника колко български неща има - гранатомети, снаряди, гранати, патрони, 100 БТР които им дадохме без пари ще са там на следващата изложба. Сега ревете че нямаме? защо не питате въпроси в МО?
43
0
 
4
 
! Отговори
Бронежилетки преди 3 месеца
Може да няма , но маратонки и фитнес бол ...така че арба...йтен май грооsен френдс Защо ми изтрихте коментара пак ве
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Има си професии, за които е нужна съответната физика и затлъстелите няма защо да се обиждат, че не ги искат навсякъде. Ако им е криво да отслабнат. Аз съм 60 килограма и 1,75 висок. Мислите ли, че ще ме вземат за рекламно лице на фитнес уреди или протеини? Ами не разбира се хахаха Ще им изгоня клиентите. Не съм тръгнал обаче да се оплаквам, че целия свят ме дискриминирал, а смятам да продължавам да тренирам, докато кача малко маса и мускули. Проблемът си е в мен, а не в света около мен!!!
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Над 60% са затлъстели. Може да ревнат, че е дискриминация.
40
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Животът е твърде кратък, затова яжте, пийте и си носете новите бронежилетки!
39
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
От оградата се сетих за вица където един полицай се подпрял на една ограда и тя паднала. Каква е поуката? По-умният винаги отстъпва
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Проучване в САЩ показва че 90% от хората не могат да направят дори едно набиране на лост! Тоест това е нация от инвалиди.
37
0
 
7
 
! Отговори
Приятел от Павел преди 3 месеца
Доцент Иванов, тлъстините не могат да се превърнат в мускули. Те могат да бъдат намалени, а мускулите под тях увеличени.
36
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами вместо бронежилетки,да им поръчат бронечували,а за тези спящите по храсталаците с камерите,за тях бронепалатки.
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В Бг на това му викат ВЕЧЕ , ---''КАДРИ'' !
34
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Такава ни е и държавата !На времето имаше 4 годишно обучение в Стрелча , после в Пазарджик , със ЗАПАДЕН ЕЗИК , и след 4 годишното обучение , имаше и 2 годишен стаж в МВР на ПРАКТИКА , така че след 6 години той вече е надежден КАДЪР в МВР ... Сега положението е :Кадри от кол и ВЪже , и курс от 20 дни , за килата да не говорим , също и за ПОЛИЦАЙКИТЕ , ПОВЕЧЕТО СА НА ''ПОВИКВАНЕ'' И СВЪРЗАНИ С ПОДЗЕМНИЯТ СВЯТ ??????
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Поредното умело маскирано предизборно изказване! Сега всичкия тлъст електорат ще гласува както трябва! Никой не говори за морални и интелектуални качества, справедливост, достойнство, чест, отговорност! Изпитвайте ги кой колко градски **** ще опраска и кой лющи най скоростно слънчоглед в патрулка!
32
5
 
5
 
! Отговори
изтрит от мисир преди 3 месеца
Защо ме триете като казах че всеки трети щатски полицай е затлъстял в зимните щати но за тях има жилетки и не ви се получава ,,новината"?Пишете и коментари за да сте интересни а всъщност сте жалки
31
1
 
10
 
! Отговори
Бау преди 3 месеца
Някой от кандидатите се изказа, че трябва да се върнат полицейските училища, да се постъпва от 7 клас и да има няколко години подготовка! Сега масово се назначават задъртели хора, с повече килжграми и изкривена мотивация! Тоя заради келепир, другия заради ранната пенсия, третия, че не му върви магазинчето и намерил връзки...А от малък най често е точно по призвание и колкото и системата да е опорочена ще запази част от детското завинаги!
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Лицата на властта на държавата !
29
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това са представителите на ВЛАСТТА , в Бг !По времето на СОЦА , такива шопари нямаше !