Няма бронежилетки за затлъстели полицаи, а все повече кандидати

Униформеният трябва да е в добра кондиция, за да изпълнява задълженията си
Обновена: 5 юни 2024 12:40 | 5 юни 2024 12:12, Анисия Иванова
74
Няма бронежилетки за затлъстели полицаи, а все повече кандидати
Снимка: Bulgaria ON AIR

Вътрешният министър Калин Стоянов предлага в системата на МВР да се приемат и мъже със затлъстяване от първа степен. Идеята е на ниво обсъждане, но предизвика разнопосочни мнения.

"По нормите на СЗО затлъстяването е прекомерно натрупване на телесни мазнини, което повишава здравния риск. Индексът на телесна маса е лесен за използване, но има своите минуси. Не ни дава информация мастната тъкан какъв тип е - дали е подкожно, или около вътрешните органи, което е рисковият тип. Затлъстяването тип ябълка е по-рисково, то е при мъжете с шкембенце, от тип круша", коментира ендокринологът д-р Ивета Недева в студиото на "България сутрин".

Тя цитира статистиката, според която България е на 6-о място в Европа по затлъстяване, а по детско такова - на 5-о. Като основни причини посочи неправилното хранене, лесния достъп до висококалорийна храна, обездвижването, за което и Ковид пандемията има принос.

"Над 240 усложнения може да доведат наднормено тегло и затлъстяване. 30-40% от лицата със сърдечно-съдово заболяване са със затлъстяване. Пациенти имат висок холестерол, висока кръвна захар, инсулинова резистентност", обясни д-р Ивета Недева.

Пред Bulgaria ON AIR бившият ректор на Академията на МВР доц. Милен Иванов коментира идеята на вътрешния министър за прием в системата на полицаи с първа степен на затлъстяване.

"Службата в МВР е рискова. Излизайки на улицата, полицаят рискува и трябва да е в добра физическа кондиция, за да може да си изпълни задълженията, да прескочи ограда метър висока, да носи ранен колега или гражданин. Досега човек с наднормено тегло не е отслабнал в системата. Важна е мотивацията. Тези, които искат да станат полицаи, не го решават от днес за утре. Ако една година не може да влезе във физическа кондиция, то следващите 20-30 г. няма как да влезе, системата няма да го позволи", заяви доц. Милен Иванов.

Той посочи какви изпити за физическа подготовка се правят при кандидатстване в Академията на МВР - тичане, коремни преси, лицеви опори. По думите му обаче, отдавна е отпаднало точно упражнението, което показва "идеално съчетание между мускули и телесно тегло - набирането на лост".

"Средното образование абдикира от физическата подготовка - почти няма. Всеки, който иска да влезе в системата, трябва да се подготвя самостоятелно. Все повече затлъстели лица кандидатстват за системата на МВР. Това е тенденция и към нея като прибавим липса на кандидати - трябва да има сериозна дисциплина в системата и за 4 г. трябва да излезе физически здрав, в кондиция. Проблемът с шкембенцето е и че няма откъде полицаят да си намери бронирана жилетка, те са по фиксирани размери", допълни доц. Иванов.

Препоръката му е в академията да се компенсира наднорменото тегло и "тлъстините да се превърнат в мускули, или да се изгорят".

Д-р Ивета Недева допълни, че затлъстяването е проблем още в ранна детска възраст и ако не се вземат мерки, той се превръща във възрастен с наднормено тегло.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
6
 
! Отговори
жорето преди 3 месеца
Е как да обичам калинчо стоянов
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
НАТО:Трябват ни И шопари за стена , на фронта в Тайван !
26
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
тия шишканяци които позорят полицията трябва да се уволнят и да се разкарат - това не е свинеферма, а полиция
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ми време е значи да почнат да правят бронирани жилетки за леко затлъстели, а защо не и за силно затлъстели! Каква е тая дискриминация към тлъстичките!
24
0
 
5
 
! Отговори
dl преди 3 месеца
Вие се шегувате.Подобре в критериите за полицаи да напишатвисок 1.60,тегло над 150 кг,ИТМ40 или 50!Чудничко!Просто красота!И тогава какво да очаквашслед 10 крачки пръхти,не може дъх да си поеме.На такива бронежилетки не им трябват.
23
4
 
3
 
! Отговори
Бау преди 3 месеца
Все пак не назначавате гимнастик, клоун или бръмбазък, а полицай! Каква полза от някое, което се върти на лоста като вентилатор, но тежи 45 кг при ръст 149 сантима!? А бай Христо старшината в един момента положи усилия да отслабва и спадна до 149 килограма! За тичане и акробатика не го търсете, но като застане на пътя - респект! После, има длъжности, които сега май не са 1 категория, но защо ви е да тича, ако отговаря за компютрите в дирекцията, комуникации, автомобили!?
22
0
 
12
 
! Отговори
Доктор преди 3 месеца
"Досега човек с наднормено тегло не е отслабнал в системата." Странно, защото други хора на други места извън системата, все пак се случва да отслабнат - я с тренировки, я с диета, я и с двете заедно. Тая вашата система ще да е много добра.На анорексичките ще почна да давам направления за системата да се излекуват там :D
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
6, 'Един мъж ако не може да направи поне 30 лицеви опори и 10 набирания на лост значи е доста зле физически' -- значи не е безмозъчна татуирана мутра като тебе
20
3
 
13
 
! Отговори
Иван преди 3 месеца
Тате от много нерви напълня в полицията и заради високо кръвно и диабет го пенсионираха на 40 години с 20 заплати. После веднага му намериха работа в канцелария, та да взима заплата и да си помага с нея финансово, че пенията му е ниска, само 1800 лева. Отдаде си 20 години на тази неблагодарна полиция. Влязъл 65 килограма, а на 40 вече тежеше 170 килограма.
19
0
 
10
 
! Отговори
Нямат и нужда преди 3 месеца
Куршума ше се стопи в излишните мазнини
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Едно от задлъженията на полицая е да тренира за да свали кг. Като влезне в МВР ще трябва д отслабне до нормата и тогава ще му дават заплата. Кой е дебел излиза неплатена отпуска и се уволнява.
17
0
 
12
 
! Отговори
Бау преди 3 месеца
Бронежелетки няма, но пенсия и заплата има за тюмбели! Бау мисли, че има полицаи айляци, без много физическо и психическо натоварване, които си карат смяната рахат-рахат и имат време, спокойствие и нагласа за флирт и фитнес! Обратното-има толкова претоварени, обездвижени на бюро, които вие наричате ,,чантажии", подложени на институционален и психически тормоз и стрес! Няма време за спорт! Хващат болести и при първа възможност се пенсионират и напускат, а айляците стоят до 60 на пенсия и заплата!
16
0
 
14
 
! Отговори
Men преди 3 месеца
Реших че е виц, а то бе било, тъжна картинка
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Теста за американската армия е 42 лицеви опори, 53 клякания и бягане 2 мили за 16 минути.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 4 - Спира дръжки ...
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 2 - Тея са 160-те кла мазнинки, ако легна, може и да не станат повече ...
12
0
 
16
 
! Отговори
АЗ преди 3 месеца
А , какво да правят с тези , които са затлъстели след постъпване на служба ( има бая такива )?!
11
2
 
6
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
Какви огради да прескачаме бе? Направо през оградата минаваме :p. Аз докато прескоча оградата...току вуж ми се закачил църрвуула като на Левски. И да, Левски като е бил рекордьор на дълъг скок, не се ли е закачил църрввула му за оградата и не са ли го хванали заптиетата?
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 11 - Това е бат ти бойко на 60 и кусур години. Ай де ти докарам бат ти бойко между 19 и 35, дето са повечето кандидати, па да си поговорим. Каквото и да е, определено си беше биче.
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
търкулни полицаи дремят по пътищата и все на по-широко преместват двуметровия си колан на корема, пръхтят като диви глигани по улиците