Радев в Унгария: Войната няма да спре с повече оръжие

Ще продължим да бъдем надежден доставчик на газ за Унгария
25 май 2024 15:25, Александър Попов
108
Радев в Унгария: Войната няма да спре с повече оръжие
Снимка: БГНЕС

Румен Радев увери унгарския си колега Тамаш Шуйок в Будапеща, че България ще продължи да бъде надежден доставчик на енергийни ресурси за Унгария.

"Българската инициатива "Solidarity ring" за пренос на допълнителни количества газ от Азербайджан беше първо подкрепена от Унгария. Ние работим за нейното осъществяване. България и получи достъп до 7 терминала за втечнен газ в Средиземно море и до газопреносната мрежа и на Гърция, и на Турция. И това работи в полза на Унгария - за сигурност на доставките и за диверсификация. Двете страни споделяме убеждението, че ядрената енергетика е ключов фактор за постигане на енергийна сигурност и на устойчив преход към зелена икономика и въглеродно неутрална икономика", заяви Радев.

Унгарският президент също постави акцент върху енергийната сигурност и заяви, че ролята на България може да се засили в бъдеще в това отношение чрез внос на природен газ от Азербайджан и Турция.

"За нас това означава безопасен транспортен маршрут и е важно транзитът на природен газ през България да остане стабилен и сигурен", каза Шуйок.

Двамата президенти обсъдиха и войната в Украйна, която остава голямото предизвикателство пред Европейския съюз. Всеки ден война е загуба не само за Русия и за Украйна, но и за всички държави членки на ЕС, посочи Радев.

"Всеки ден от тази война означава растящ риск за глобалната сигурност. Ние общо заклеймяваме агресията на Русия срещу Украйна и подкрепяме Украйна, най-вече с хуманитарна помощ, от първия ден на тази година и сме убедени, че трябва час по-скоро да се намерят дипломатически инструменти за нейното прекратяване. Това няма да стане с повече оръжие, с изпращане на войски от държави-членки на НАТО на територията на Украйна. Ще стане с повече дипломация", заяви българският президент.

Неговият колега се съгласи също, че дипломацията трябва да сложи край на войната.

"Необходимо е незабавно прекратяване на огъня и постигане на справедлив и устойчив мир. И двамата сме обезпокоени от възможността за ескалация на руско-украинската война и категорично отхвърляме последните предложения за изпращане на европейски или съюзнически войски в Украйна. Унгария категорично осъжда руската агресия и застава зад суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Продължаваме да оказваме хуманитарна помощ на нашата съседка", каза той.

В Будапеща двамата държавни глави ще открият Българския културно-образователен център, изграден с подкрепата на българската и унгарската държава. В новата сграда ще се помещават образователните и културните институции и неправителствените организации на българската общност, която наброява близо 6 300 души.

Българското малцинство в Унгария е признато през 1993 г. като едно от 13-те национални малцинства и има свой представител в Националното събрание на Унгария.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
6
 
13
 
! Отговори
Иван Димитров преди 3 месеца
Радев как възнамерява да убеди Путин да използва все по-малко оръжия, за да настане мир?
31
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
войната никога няма да свърши преди Путин да капитолира.
30
11
 
7
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 3 месеца
България пък кога изнася газ за Унгария като няма такъв ми е мн чудно , този чува ли се какви ги блещи ??!!?!??
29
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мене ме е срам, че този е президент.
28
4
 
7
 
! Отговори
Понеже преди 3 месеца
,,трябва," все дава акъл какво трябва да каже с какво ще спре.Това за диалога са приказки за наивниците,които го подкрепят.
27
8
 
16
 
! Отговори
Про клети преди 3 месеца
да сте тия,които ни натресохте тоя израстък на Русия.
26
7
 
18
 
! Отговори
смеххх преди 3 месеца
Не съм го чул да призове Путин да спре войната
25
8
 
13
 
! Отговори
Бозаджията преди 3 месеца
Двама кандидат диктатори и настоящи демагози и измамници обсъждат как да помогнат на главния дето е затънал до уши в л..на.
24
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
на този измисленяк кой му дава право да говори от името на всички българи и отделно за какъв се мисли при положение, че не е министър претседател за да обещава и коментира икономически намерения..., като толкова иска да е такъв, да си направи партия и да види, как измисленият му рейтинг ще се трансформира в %;)
23
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То и с доставки на газ няма да спре войната. Най-много както се казва в един израз "Да пик-ате газ накрая всички!".
22
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
не че нещо, ама тя и с по-малко оръжие пак няма да спре, омразата между руснаци и украинци е посята от режима в кремъл и нищо вече неможе да се върне назад
21
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Интересно е че руските глашатаи говорят само как оръжието давано на Украйна нямало да спре войната. Обаче същите тези нямат никакъв план , как да спрат войната. Т.е. остава плана на шефа им Украйна да бъде окупирана. Всички разбирате , колко е смешна тази пропаганда :))) Все едно Радев да беше казал преди освобождението на България: НЕ давайте оръжие на България...това няма да спре войната ! Левски ще го "хареса" сигурно тоя клоун.
20
15
 
11
 
! Отговори
Рендето преди 3 месеца
Радев много добре знае, че нАглосаксите и техните стелити от НАТО въобще нямат намерение да спрат вонаната срещу РФ на Територията на 4.0.4 и с ръцете на укропите! Такъв шанс за Запада се пада веднъж на 100 години..., стига да не полетят ракетите с ядренни бойни глави, че тогава...
19
12
 
24
 
! Отговори
Този преди 3 месеца
...е позор! Представяте ли си, ако е Главнокомандуващ , как бързо ще свали ***! На челото му грее табела... "продадено"! С какви ли компромати го държат на верижка, че даже и парадира със своята зависимост!
18
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Стереоколоните на Путин!
17
22
 
12
 
! Отговори
до 15 преди 3 месеца
какъв бой, бе льо-льо! братушките утре си вземат харков, следваща спирка е одеса и адиос на измислената украйна! ти от марс ли падаш?
16
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И аз така мисля, дано Путлера да се предаде в името на мира!
15
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Радев е силно притеснен че любимата му майчица Русия яде бой в Украйна.
14
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ми няма да спре, защото руснаците няма да стигнат Киев!
13
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Увеличават мин заплата в Румъния пак с още 100 лв и става около 1450 лв а нашите политици само лъжат и хич не и пука за българите