Радев в Унгария: Войната няма да спре с повече оръжие

Ще продължим да бъдем надежден доставчик на газ за Унгария
25 май 2024 15:25, Александър Попов
108
Радев в Унгария: Войната няма да спре с повече оръжие
Снимка: БГНЕС

Румен Радев увери унгарския си колега Тамаш Шуйок в Будапеща, че България ще продължи да бъде надежден доставчик на енергийни ресурси за Унгария.

"Българската инициатива "Solidarity ring" за пренос на допълнителни количества газ от Азербайджан беше първо подкрепена от Унгария. Ние работим за нейното осъществяване. България и получи достъп до 7 терминала за втечнен газ в Средиземно море и до газопреносната мрежа и на Гърция, и на Турция. И това работи в полза на Унгария - за сигурност на доставките и за диверсификация. Двете страни споделяме убеждението, че ядрената енергетика е ключов фактор за постигане на енергийна сигурност и на устойчив преход към зелена икономика и въглеродно неутрална икономика", заяви Радев.

Унгарският президент също постави акцент върху енергийната сигурност и заяви, че ролята на България може да се засили в бъдеще в това отношение чрез внос на природен газ от Азербайджан и Турция.

"За нас това означава безопасен транспортен маршрут и е важно транзитът на природен газ през България да остане стабилен и сигурен", каза Шуйок.

Двамата президенти обсъдиха и войната в Украйна, която остава голямото предизвикателство пред Европейския съюз. Всеки ден война е загуба не само за Русия и за Украйна, но и за всички държави членки на ЕС, посочи Радев.

"Всеки ден от тази война означава растящ риск за глобалната сигурност. Ние общо заклеймяваме агресията на Русия срещу Украйна и подкрепяме Украйна, най-вече с хуманитарна помощ, от първия ден на тази година и сме убедени, че трябва час по-скоро да се намерят дипломатически инструменти за нейното прекратяване. Това няма да стане с повече оръжие, с изпращане на войски от държави-членки на НАТО на територията на Украйна. Ще стане с повече дипломация", заяви българският президент.

Неговият колега се съгласи също, че дипломацията трябва да сложи край на войната.

"Необходимо е незабавно прекратяване на огъня и постигане на справедлив и устойчив мир. И двамата сме обезпокоени от възможността за ескалация на руско-украинската война и категорично отхвърляме последните предложения за изпращане на европейски или съюзнически войски в Украйна. Унгария категорично осъжда руската агресия и застава зад суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Продължаваме да оказваме хуманитарна помощ на нашата съседка", каза той.

В Будапеща двамата държавни глави ще открият Българския културно-образователен център, изграден с подкрепата на българската и унгарската държава. В новата сграда ще се помещават образователните и културните институции и неправителствените организации на българската общност, която наброява близо 6 300 души.

Българското малцинство в Унгария е признато през 1993 г. като едно от 13-те национални малцинства и има свой представител в Националното събрание на Унгария.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
След като няма смисъл от оръжия. Излиза че Радев на този МИГ 29 се е возил само за кеф.Скъпичко е.
51
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само в маргинални държави го канят нашия срам .Как е възможно този да няма никакво достойнство ?
50
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Значи според теорията на слабоумния Румката, Съветският съюз е трябвало да предаде всичките си оръжия и САЩ да не му дава никакви, за да няма война. Според Румката е трябвало направо да се предаде на Вермахта. Браво, Румка!
49
4
 
12
 
! Отговори
Аркадашите преди 3 месеца
Орбан и Радев хванаха влака за Москва. Ще спират войната . Ще кандардисват Путин да се изтегли от Украйна и да не стреля по Украинците . Ха-ха-ха - всъщност отиват да целуват подметките на ЖужаКъсий. На Радев и Орбан не им дреме дали ще спре войната или НЕ.
48
3
 
4
 
! Отговори
хаххаха преди 3 месеца
ще спре с още повече. спряха мижавато настъпление на о3ките.
47
4
 
11
 
! Отговори
Руският преди 3 месеца
Руският военно-промишлен комплекс е увеличил 3 пъти производството на оръжие . путинските олигарси увеличиха 3 пъти милиардите си. Скоро войната няма да спре , олигарсите печелят както никога досега, докато крепостните гинат като мухи на фронта.
46
4
 
16
 
! Отговори
Влади преди 3 месеца
Те ти български генерал, страх го е от оръжията! За какъв че.п тогава е карал самолет, нали ако ни нападнеха той нямаше да иска да излети. Един вид, няма смисъл да се браним. Или , както се знае , Зеления чорап просто е руски агент и затова е такъв пацифист.
45
5
 
16
 
! Отговори
пак аз преди 3 месеца
Тоя преЦедент застана редом до орбан, копейката и разни други подобни несъвършенства!
44
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
КОЙ НАПРАВИ ВЪЗМОЖНО ДА СЕ ВНИСА ГАЗ ОТ ТУРЦИЯ И ГЪРЦИЯ? ПИТАМ!ТВОЙТЕ ШАРЛАТАНИ ИЛИ ТИ ПРЕЗ ТЕЗИ СЛУЖЕБНИ ПРАВИТЕЛСТВА? ХА АХАХА.. ЗЛОБЕН НЕКАДЪРНИК НАЗНАЧИ НЕКАДЪРНИЦИ ДА СЪСИПВАТЕ ДЪРЖАВАТА ВЕЧЕ ТРИ ГОДИНИ
43
4
 
14
 
! Отговори
Войната няма да спре преди 3 месеца
с повече оръжие. нашия Рундът и Орбан да ходят в Масква за да накарат Жижето да използва малко оръжия и така войната ще спре .Не на войната , не на руското оръжие за масови убийства.
42
4
 
5
 
! Отговори
хаха преди 3 месеца
1во газа не е български , 2ро продажбата и оръжиятаи самолети са национална политика на Запада , главно САЩИ НАТО какво ще спре г-н президента ми е мн чудно ....
41
12
 
10
 
! Отговори
Ужас преди 3 месеца
Сащ печели милиарди от страданието и смъртта в Украйна.
40
4
 
7
 
! Отговори
Факт преди 3 месеца
Това го знаят всички разумни хора...
39
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Рундьооооооооо. Преди Путин да нападне Украйна, Украйна нямаше почти никакви оръжия в сравнение с Просия, която се славеше като втората армия в света. Това спря ли просия да нападне Украйна? А ако украйна имаше най мощната армия на света, дали Путчик щеше да нападне Украйна? Така че Рундьоооо, тезата ти отиде на кинооо. Продажник такъв. Срам си за България...
38
7
 
6
 
! Отговори
хехе 2 преди 3 месеца
за 1ви път чувам че БГ изнася газ за Унгария , а вие ?!?!?!?
37
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Румчо Слабоумчо пак се излага из Европа.
36
3
 
15
 
! Отговори
Димо преди 3 месеца
Руските опорки, но през ВСВ не са се дърпали, когато САЩ са ги хранили и въоръжавали!
35
8
 
17
 
! Отговори
Хората преди 3 месеца
са казали:,,Кажи ми кои са ти приятелите,за да ти кажа кой си".Та кои са г-н президент приятелите на любимия ви Путин?Все отбор миротворци.Вярвате ли,че с тия хора може да се спре война с диалог?Така,че по-добре мълчете,а не говорете колкото да не мълчите.Знайте,че за мен сте срам за България
34
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Приказки много, без да е казано нищо. Те това е...
33
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Радка, вЕрно е, че войната ще спре ако Путлеряка изтегли всичките си оръжия и войници от УКРАЙНА. Айде сега върти един телефон на Путлеряка да си изтегли оръжията и да спре войната ми не църкай.