Радев в Унгария: Войната няма да спре с повече оръжие

Ще продължим да бъдем надежден доставчик на газ за Унгария
25 май 2024 15:25, Александър Попов
108
Радев в Унгария: Войната няма да спре с повече оръжие
Снимка: БГНЕС

Румен Радев увери унгарския си колега Тамаш Шуйок в Будапеща, че България ще продължи да бъде надежден доставчик на енергийни ресурси за Унгария.

"Българската инициатива "Solidarity ring" за пренос на допълнителни количества газ от Азербайджан беше първо подкрепена от Унгария. Ние работим за нейното осъществяване. България и получи достъп до 7 терминала за втечнен газ в Средиземно море и до газопреносната мрежа и на Гърция, и на Турция. И това работи в полза на Унгария - за сигурност на доставките и за диверсификация. Двете страни споделяме убеждението, че ядрената енергетика е ключов фактор за постигане на енергийна сигурност и на устойчив преход към зелена икономика и въглеродно неутрална икономика", заяви Радев.

Унгарският президент също постави акцент върху енергийната сигурност и заяви, че ролята на България може да се засили в бъдеще в това отношение чрез внос на природен газ от Азербайджан и Турция.

"За нас това означава безопасен транспортен маршрут и е важно транзитът на природен газ през България да остане стабилен и сигурен", каза Шуйок.

Двамата президенти обсъдиха и войната в Украйна, която остава голямото предизвикателство пред Европейския съюз. Всеки ден война е загуба не само за Русия и за Украйна, но и за всички държави членки на ЕС, посочи Радев.

"Всеки ден от тази война означава растящ риск за глобалната сигурност. Ние общо заклеймяваме агресията на Русия срещу Украйна и подкрепяме Украйна, най-вече с хуманитарна помощ, от първия ден на тази година и сме убедени, че трябва час по-скоро да се намерят дипломатически инструменти за нейното прекратяване. Това няма да стане с повече оръжие, с изпращане на войски от държави-членки на НАТО на територията на Украйна. Ще стане с повече дипломация", заяви българският президент.

Неговият колега се съгласи също, че дипломацията трябва да сложи край на войната.

"Необходимо е незабавно прекратяване на огъня и постигане на справедлив и устойчив мир. И двамата сме обезпокоени от възможността за ескалация на руско-украинската война и категорично отхвърляме последните предложения за изпращане на европейски или съюзнически войски в Украйна. Унгария категорично осъжда руската агресия и застава зад суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Продължаваме да оказваме хуманитарна помощ на нашата съседка", каза той.

В Будапеща двамата държавни глави ще открият Българския културно-образователен център, изграден с подкрепата на българската и унгарската държава. В новата сграда ще се помещават образователните и културните институции и неправителствените организации на българската общност, която наброява близо 6 300 души.

Българското малцинство в Унгария е признато през 1993 г. като едно от 13-те национални малцинства и има свой представител в Националното събрание на Унгария.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
14
 
6
 
! Отговори
ДРУГАРЮ РАДЕВ преди 3 месеца
ПОСТАВИ НАЙ-ПОСЛЕ НА ВИСОКО НИВО ДЕЙСТВИЯТА НА КИЕВСКАТА ХУНТА, КОЯТО В МОМЕНТА МАЧКА И АСИМИЛИРА БЪЛГАРСКОТО МАЛЦИНСТВО > защо мълчиш бе ?
71
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен Големи съчинители сте бреййй , какво ли не правят грантовете .
70
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русия направи 3 милиона българи македонци. Ако превземе Украйна ще направи и останалите 6 милиона българи македонци.
69
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен Те са го казали на мен , не да те информирам теб . Само едно ще ти споделя , когато украинци са пращани от съответните така да ги наречем " органи " , да " защитават " Родината си и украинците са питали за оръжие , онези им казвали , вървете , ще намерите по пътя , целта всъщност е била засичане на огневи точки , а украинците са ползвани като мюрета от собствените си .
68
5
 
14
 
! Отговори
Руский мир преди 3 месеца
Никой в Блатная не иска да спре войната . Блатното оръжие се произвежда много повече . съответно и печалбите на блатните олигарси са много по-големи. Това , че на фронтта са загинали повече крепостни -в Кремъл никой не го брои . Важното е да се произвежда повече оръжие и блатните олигарси да печелят повече милиарди.
67
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен С такива с български корени , имам роднини в Киев .
66
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако България някой я въвлече във война , а това вече хич не е за подценяване , това няма да е Русия , не по сантиментални причини . Толкова за *** глави .
65
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Хм Говорил ли си с украинци ? Съдейки по тезата ти , не си говорил .
64
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Значи прав е Радев "Войната няма да спре с повече оръжие", кат няма единият оръжие другия го побеждава много бързо и войната спира. Той явно щото знае нащо положение с армията и е готов със смъкнат *** само да му каже някой и се навежда
63
5
 
7
 
! Отговори
Хм преди 3 месеца
Украинците защитават домовете семейство и Родина , на нашите "патриоти" това е непознато , дотолкова са промити та и родния си брат ще предадат!
62
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кога говори за Руската империя в реални граници не се ли сеща че и Османската империя може да си поиска реалните граници.
61
6
 
7
 
! Отговори
Зеленочорапий преди 3 месеца
Единственият справедлив мир е Блатная да се изтегли незабавно от украинските територии, включително Крим.
60
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен Нямаш ли усещането , че в напъните си да устояваш на Русия , си се предал , или продал на друг . Някой ти е казал , че Русия ще те напада , или разполагаш с факти за готвено нападение . Укрите за да изпълнят наставленията с които ги вкараха във война , осем години предизвикваха нахлуването , включително с изтребление на собствени граждани , естествено рускоговорящи .
59
2
 
4
 
! Отговори
Прав е Радев преди 3 месеца
Руснаците увеличиха многократно производството на оръжие . С повече руско оръжие войната се разпалва повече. На кремълската национал-фашистка хунта не й дреме за руските човешки жертви. Те имат много оръжие , пускат много мобилизирани руснаци . Кремълската фашистка хунта не брои руските жертви. Важно е да се произвежда повече руско оръжие и да се докарва още повече от Иран и Северна Корея.
58
2
 
3
 
! Отговори
Радев преди 3 месеца
Аз така им го нахулих на българите с договора за газта с турците,че те няма да имат възможност да се опомнят десетилетия.....Слава на путин....
57
14
 
5
 
! Отговори
Някой преди 3 месеца
Прав е Радев, но за огромно съжаление множество заблудени и зомбирани кухоглавци не могат да го разберат и осъзнаят! Толкова по-зле за тях. Жалко за такива същества.
56
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нито пък с приказване . Никой от вас няма куража да призове към адекватни действия , хората са превърнати в безмозъчна маса и не са в състояние на разсъдъчна дейност какво им се готви . Който владее ресурсите има амбиция да контролира и владее Света , с различни инструменти , финансови институции , религия , пропаганда , манипулации ще прибегне до крайности употребявайки човешкия ресурс за целите си , а те са хегемония .
55
3
 
3
 
! Отговори
Край ба войната преди 3 месеца
Орбан и Радев намляват путинското оръжие . Тея двамата са сключили договор с Путин за прехвърляне на руското оръжие в Кремиковци за претопяване като старо желязо
54
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е па да закриваме армията. Главнокомандуващия каза че няма нужда от нея.
53
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Войната ще спре когато Путл3р бъде неутрализиран завинаги!