При рестрикции в кредитите може да има отлив от имотния пазар

Има апетит към задлъжняване
23 май 2024 11:32, Стела Стоянова
64
При рестрикции в кредитите може да има отлив от имотния пазар
Снимка БГНЕС, архив

"Апетит към кредитиране, към задлъжняване има. Този "апетит" не е от вчера. Това е процес, който продължава години. Доста изразителен стана в момента, в който се случи високата инфлация – хората изпитаха притеснения какво се случва с техните спестявания, с тяхното обезценяване. Българинът е традиционалист - в подобна ситуация се насочва към недвижимите имоти."

Това коментира пред БНР финансовият анализатор Иван Стойков.

Наблюдава се сериозен ръст на кредитирането – както при ипотечните, така и при потребителските кредити, подчерта той.

"Всеки отпуснат кредит е носител на ниво на риск. Няма абсолютно безрисков кредит. Колкото повече кредити се отпускат от банките, толкова повече кредити има, които могат в един момент да се окажат рискови", коментира Стойков относно препоръките на БНБ към търговските банки да преразгледат режима на кредитиране.

Дали препоръките ще дадат резултат, ще се види след три месеца след въвеждането на мониторинга, уточни експертът. По думите му, ако БНБ отчете конкретни слабости и нередности, ще се стигне и до конкретни предложения на Централната банка.

"Ще видим и по-конкретни мерки, ако се налагат такива. За момента говорим само за препоръки, с надеждата търговските банки да се съобразят с тях."

Сегашните темпове на кредитиране не означават, че кредити се отпускат безразборно, поясни Иван Стойков.

При въвеждането на евентуални рестрикции, за да се предпази банковата система от прегряване, може да намалее търсенето на имоти и да има отлив на клиенти както от банките, така и от имотния пазар, обобщи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: БНБкредити
Още от Страната
Болници обжалват в съда новите изисквания за ТЕЛК
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
3
 
! Отговори
@@@ преди 3 седмици
Между другото, при тези цени на майсторите ми се наложи да си върша почти всичко сам по вилата, ако не бързаш става страхотно, примерно последно си сложих облицовъчен гранитогрес на цокъла от зор, щото ни ми се даваха 1200 кинта за 30 квадрата плочки.
58
0
 
4
 
! Отговори
Аз преди 3 седмици
Дано огладнеят плочкаджиите, че има да ми вършат една работа.
57
0
 
11
 
! Отговори
@@@ преди 3 седмици
Цените са адски, лошо е за хората които имат жилищен проблем, за останалите са просто илюзорни сметки колко си богат и как си излъгал инфлацията и лошите банки
56
0
 
4
 
! Отговори
Далаверата до 53 преди 3 седмици
И тази ситуация, която обясняваш, значение има себестойността. Когато няма купувачи, за нефта трябва да плащаш за съхранение. А това е себестойност.
55
2
 
9
 
! Отговори
? преди 3 седмици
ми в БГ лихвите по кредитите са 2% инфлацията за миналата година е 6% На всякъде в останала европа лихвите са над 3.7% някъде сотигат и 5.5% та как така бря миме!?
54
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Гледам едни брокери днес след тази новина са турили памперса.
53
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Изтриха ми коментара, че в Пловдив банка продава жилищен комплекс, защото инвеститорите са фалирали, а купувачи няма.
52
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Казано по-просто, спекулативният икономически балон е особен вид финансова ситуация, при която цените силно надвишаваливътрешната стойност на даден актив.Не я бъркайте със себестойността. Тя няма нищо общо с цената, както много разбирачи изтъкват. Ако себестойността на нещо определя цената му, то нямаше да наблюдаваме отрицателни цени при нефта и тока.
51
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е няма такъв филм и такива манипулации както в България . Следя световния пазар и мога уверено да кажа , че поне от 2 години има спад на цените навсякъде . В Америка е малко над 20% в Германия също , има дъжави в кото спада е с над 30 % .България е остров на стабилност ! Изключение от всички е Дубай , защото там ходят и украинци и руснаци и цените задържат нивото си , но не се вдигат .Който иска да вярва , на мен ми е все едно дали мнението ми ще се вземе под внимание .
50
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
2007 година всички викаха "няма балон!". Когато банките спряха кредитирането рязко, кулата от карти се срина също толкова рязко.
49
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За да се надуе един балон, трябва да има достатъчно маса от платежоспособни купувачи, които да смятат, че балон няма. Елементарно е. Когато се спука, обикновено вече е късно да продаваш, защото жилищата са ниско ликвидна стока или с две думи, не може да продадеш бързо. И тогава сривът е главоломен, защото в паниката си хората рязко свалят цените, а тези с кредити ги губят.
48
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Най-безумният икономически балон: Когато лалетата стрували колкото къща. Балонът на лалеманията продължава само от 1634 до 1637 г., като за това време цената на лалетата се увеличила над 200 пъти, а една луковица на лале се продавала за десет пъти повече от годишната заплата на работник. Почти за една нощ цените на луковиците на лалетата спадналипочти до нулата. Звучи ли ви познато?Един от най-популярните балони на новото време е жилищният балон, който се спука през 2007 г.
47
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ама как така,до вчера Тихомир Тошев от Кредит център говореше друго.
46
1
 
16
 
! Отговори
Г-жа Хазартова преди 3 седмици
Ми статия ок, но нека ви разкажа какво се случва в ЕС. В момента 20г кредит с фикс лихва е около 3,9 пр. От две години насам никой не купува жилища в големите градове. Квадрата (чиста) е 5-15К евро и едно тристайно е минимум 300К. Та няма частници да търсят, но няма и инвеститори защото облигациите са по-доходни. Остана само държавата да спасява строителните предпиемачи купувайки общински жилища!! Цените в София на чиста квадратура са сходни, но заплатите на 1/2. Лихвите са плаващи...
45
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Айде сега намерете брокерите , които ви говориха как имотите ще поскъпват и сега трябва да купите веднага , макар и с голяма ипотека и им теглете по един хубав бой .
44
0
 
15
 
! Отговори
SPQR преди 3 седмици
Още от римско време има 3 начина да станеш роб. Да си роден от роб, да загубиш война или да не си върнеш дълга.
43
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За мен най показателно е че богатите , тук говорим за банкери , строителни фирми , фондове , не купуват имоти , а само продават . Бедните теглят непосилни ипотеки за да купуват .Помислете трезво и логично и ще разберете всичко .
42
1
 
9
 
! Отговори
Форекс преди 3 седмици
Разликата между Бг и ЕС в банкирането в момента е толкова абсурдна че има следната реална схемичка: ипотекираш си имота на 3% лихва в БГ . Внасяш 200 хиляди евро в Италианска банка в Италия -Уникредит на депозит 6,5% (за над 100 хил. евро за над 5г депозид). С разликата печелиш 7000 евро на година и може да не работиш ...
41
0
 
4
 
! Отговори
Alow преди 3 седмици
га щрака с пръсти по Слънчака не рева,сега връщай
40
2
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
До 36 "... и пак всеки налива в имоти (заради инфлацията която е създадена от политиците на корпорациите за да унищожи демокрациите ... " - така е в ЕС.