Емпатия към бежанците - младежи извървяха част от пътя им

Всеки ден десетки хиляди поемат по пътя към Европа
23 юни 2024 20:13, Анисия Иванова
105

Да влезеш в обувките на бежанец - това предизвикателство предприемат десетки младежи у нас, като извървяват пътя на търсещите по-добро бъдеще. Инициативата се случва на фона на Световния ден на бежанците, който отбелязваме на 20 юни.

Всеки ден десетки хиляди поемат по пътя към Европа в търсене на мир и повече възможности. България също е спирка за международния мигрантски поток. По данни на ООН през миналата година страната ни предоставя временна закрила на близо 70 хиляди украинци и хуманитарен статут на над 5 700 бежанци, основно от Сирия, Афганистан и Ирак.

И докато повече от половината българи нямат формирано мнение за мигрантите, то младежите от Дружеството за ООН в България искат да запознаят своите връстници с трудностите по пътя на бежанците.

"Ние сме страна, която се сблъсква с мигрантите и за нас е важно младите хора да разбират, и да имат солидарност, и да подкрепяме едни хора, които имат нужда от това. Играта започва с формирането на роли, след това семействата трябва да вземат решение дали да напуснат страната си. След това трябва да преминат през границата, имат среща с местната администрация, които ги карат да попълват формуляри на чужд език", сподели главният секретар на Дружество за ООН в България Розалина Недкова.

След симулацията участниците разказаха, че преживяното променя възприятиетото им за мигрантите. Италианката Маргерита е доброволец в организацията. Тя не открива особени разлики в отношението към бежанците в Италия и България.

"Има много стереотипи срещу бежанците, че крадат нашите работни места и просто създават проблеми. Не плащат такси, което не е вярно. Никой няма реална представа през какво минават тези хора, освен ако не преминеш през подобна игра и влезеш в техните обувки, а това е важно, за да имаме емпатия към останалите", коментира Маргерита.

Александър Янев е един от двамата младежки делегати, които представят България пред асамблеята на ООН в Ню Йорк. Той пряко се ангажира с подобряването на средата у нас, така че човешките права на мигрантите да са на първо място.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от Общество
Предлагат кандидат-шофьорите да имат право до 4 явявания на изпит за 6 м.
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
7
 
! Отговори
Бай Иван преди 3 дни
Нека всички либерални психопати, зелени и темподобни да хващат пътеката отвъд Странджа и да отиват по пътя на талибаните ;)
85
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До Обективен - Има огромна разлика между украинка, бягаща от войната, която още в първите месеци след пристигането си в България започва да търси работа и неграмотен мигриращ амуджа, който нехае, чака да го хранят и дори се опитва да те упреква, че не живееш според Шериата.
84
0
 
3
 
! Отговори
Бежанци и пришълци преди 3 дни
У нас днес бежанци са само украинците - имаме обща граница, макар и морска, при тях се води война. Поинтересувайте се каква не малка част от тях вече работят тук или усилено търсят работа. Екзотичните не бягат от война, а я правят тук - бият се с ножове около НДК, където се събират децата ни. Или се разхождат бавно и важно по бул. "Витоша", като от време навреме се посбиват.
83
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Тези младежи, вместо да си правят днес излет под претекст, че изразяват емпатия към пришълците, защо не свършат нещо полезно? Например, да анкетират тези "бежанци" и след като уточнят, че Филанкишията не бяга от война, а от мизерия, да го попитат дали си е направил труда да усвои професия или да научи поне няколкостотин думи от някой европейски език? Защото, ако отидеш някъде без да имаш професия и без да знаеш поне на елементарно ниво чужд език, значи си тръгнал да търсиш кой да те храни даром.
82
0
 
5
 
! Отговори
Бежанец е онзи, преди 3 дни
който е прекосил границата на своята държава и се е настанил в лагер, намиращ се недалеч от нея. Той изчаква прекратяването на някакви военни или терористични действия, в които не може да участва, защото е старец, инвалид, дете или жена. Изчаква, за да се върне в родината си и да се погрижи там за собственото си бъдеще, за близките си и за да подобри състоянието на държавата си. Днес Европа е атакувана не от бежанци, а от кандидати "за по-добър живот, на социални помощи", т.е. на чужд гръб.
81
0
 
3
 
! Отговори
Мижи, да те лъжем преди 3 дни
Кел файда като извървят част от пътя им. След като изпитват чак такава голяма емпатия спрямо бежанците, нека вземат по един такъв у дома си и да го хранят докато се адаптира и си намери работа. Така ще покажат и ЕМПАТИЯ КЪМ СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД И ДЪРЖАВА, ако само се сетят, че тези десетки хиляди бежанци, ежедневно прекосяват границите на Европа с цел да си живуркат тук на социал, тоест на гърба на родителите на тези емпатични млади хора, решили само за един ден да обуят "обувките на бежанците"!
80
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Гледам клипа и виждам някакви бавноразвиващи се!
79
1
 
4
 
! Отговори
Обективен преди 4 дни
Едните бежанци - в центрове за настаняване във фургони . Другите бежанци - в елитни хотели и почивни бази. Както беше казал покойния Радой Ралин - пред закона всички са равни,но някои са по-равни.
78
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Потърпете малко. Като почне войната в Европа всички тоя скакалци ще избягат обратно откъдето са дошли. Те за Европа няма да воюват, искат само да лапат наготово, поне по-голямата част от тях.
77
2
 
7
 
! Отговори
Менте преди 4 дни
Повървели що повървели, снимали, грант взели и дейност отчели....Поезия. Предлагам им да изминат целия път , в обратна посока обаче - я до Афганистан, я до Африка. И да си останат там, та да свършат работа на терен. Аман от имитатори.
76
1
 
5
 
! Отговори
Арееее преди 4 дни
Кой от къде е
75
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Нищо не става от това поколение
74
1
 
15
 
! Отговори
Съветникът на Боса преди 4 дни
Да го беха извървели целият маршрут,какво ги е страх.От тях ли?
73
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ами вместо да се правим на бежанци, идете пред посолството, искайте мир и затваряне на американските бази по света, искайте тези бягащи хора да получат нормален живот в родината си.
72
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
работят ли,на мен не ми пречат и да не вършат престъпления.
71
1
 
4
 
! Отговори
Опа преди 4 дни
Не Пресиян а Тервел. Четете преди да пишете чукчи.
70
5
 
16
 
! Отговори
Алекс преди 4 дни
Хан Пресиян спаси Европа от арабското нашествие и ни даде държава,в която да живеем.Днес Розалина Недкова се е продала за шепа долари и подпомага нашествениците.Срам и позор.
69
2
 
32
 
! Отговори
До 65 преди 4 дни
Не знам кой наложи термина "мигранти", но тука говорим за нелегални ИМИГРАНТИ!!! Мигрират птичките, зиме на юг, лете на север!
68
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Какво слабо,умие!
67
0
 
16
 
! Отговори
НеПеОшка Активистка преди 4 дни
Търся си някой край границата да ми го натресе в тежкотоварния багажник!