При рестрикции в кредитите може да има отлив от имотния пазар

Има апетит към задлъжняване
23 май 2024 11:32, Стела Стоянова
64
При рестрикции в кредитите може да има отлив от имотния пазар
Снимка БГНЕС, архив

"Апетит към кредитиране, към задлъжняване има. Този "апетит" не е от вчера. Това е процес, който продължава години. Доста изразителен стана в момента, в който се случи високата инфлация – хората изпитаха притеснения какво се случва с техните спестявания, с тяхното обезценяване. Българинът е традиционалист - в подобна ситуация се насочва към недвижимите имоти."

Това коментира пред БНР финансовият анализатор Иван Стойков.

Наблюдава се сериозен ръст на кредитирането – както при ипотечните, така и при потребителските кредити, подчерта той.

"Всеки отпуснат кредит е носител на ниво на риск. Няма абсолютно безрисков кредит. Колкото повече кредити се отпускат от банките, толкова повече кредити има, които могат в един момент да се окажат рискови", коментира Стойков относно препоръките на БНБ към търговските банки да преразгледат режима на кредитиране.

Дали препоръките ще дадат резултат, ще се види след три месеца след въвеждането на мониторинга, уточни експертът. По думите му, ако БНБ отчете конкретни слабости и нередности, ще се стигне и до конкретни предложения на Централната банка.

"Ще видим и по-конкретни мерки, ако се налагат такива. За момента говорим само за препоръки, с надеждата търговските банки да се съобразят с тях."

Сегашните темпове на кредитиране не означават, че кредити се отпускат безразборно, поясни Иван Стойков.

При въвеждането на евентуални рестрикции, за да се предпази банковата система от прегряване, може да намалее търсенето на имоти и да има отлив на клиенти както от банките, така и от имотния пазар, обобщи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: БНБкредити
Още от Страната
Болници обжалват в съда новите изисквания за ТЕЛК
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
4
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 37 "... дотогава няма Еврозона" - умрели ти някой за задлъжнялата еврозона.
38
2
 
26
 
! Отговори
Фибуначи преди 1 месец
Младите вече учат италиански и испански за да живеят там защото в Испания има имоти за 20 хилки , а в Италия за 1 евро има каменни къщи условието е да живееш в тях . С дистанционна работа си е оферта да живеш в мек климат и топло море и здравословна храна. Не е като най-мръсната столица в ЕС София кудето мухлясъл панел между булевард и жп прелез му искат 200 хилки.
37
4
 
12
 
! Отговори
Мутроландия преди 1 месец
Има още 100 милярда крадена пара за изпиране дотогава няма Еврозона за града държава Шопландия (бившата България).
36
0
 
26
 
! Отговори
Частна Планета преди 1 месец
Какъв имотен пазар ве това е черна дупка за пари в момента. Новото строителство тъкмо ти свърши кредита и е за събаряне . Само грабят народа с тая пирамида. Останахме 5 милиона на полщ за 70 милиона 40% от имотите празни и пак всеки налива в имоти (заради инфлацията която е създадена от политиците на корпорациите за да унищожи демокрациите и да се наложи робството на Картелите над народа)
35
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всяка година банките отчитат печалби от няколко стотин милиона. Дали ще фалират според вас от няколко необслужени кредита. Проблемът е,че са чуждестранни банки и могат да го закъсат ако изнасят капитал в големите си банки"майки" на запад ако там настане криза. Общо взето всички кризи при нас се появиха след проблеми в Сащ и западна Европа
34
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде дойде времето да видим кой има ипотека и кой кара кола на лизинг Големи играчи , чупки , стойки , селфита , сега ви се разказа играта .Ипотеките са с плаващи лихви .Помислихте се за по умни от банкерите .Парите ви щели да се обезценят .Като ги дадете на строителя , какво ще ги прави той тези обезценени пари ? Не мислите с главите си и сега ще платите сметката , а тя се трупа от 2008 година насам .
33
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма сила която да спре балъците да се набутват .Вдигайте цените , още може , нека гарсониерата да удари 500 000 евро !
32
1
 
29
 
! Отговори
До 33 преди 1 месец
Пазара си е пазар. Но всяка държава трябва да има цели и стратегии за тяхното изпълнение. Ако искаме да борим демографски криза, една от първите стъпки е жилищата да станат супер достъпни. Държавата има лостове с които може да постигне тази цел в рамките на месеци. Достатъчно е са въведат регулации на кредитирането и да се забрани на фирмите да спекулират със жилища. В същото време да се премахнат данъците за първо жилище но да се увеличат данъците за трето и четвърто така нататък.
31
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пазара винаги е на самотек!!!! Ако не е на самотек значи не е пазар а е социализъм и/или нациотал социализъм ))
30
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Проблема вече е , че дори да свалите цената , купувач трудно ще намерите .
29
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вижте интервюто със собственичката на Имоти .нет . Там жената казва , че ако свали старите или фалшивите обяви от сайта , реалните ще останат около 2000 , говорим за цяла България .
28
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Задръжте малко със статиите , защото имам да продавам панелка в Люлин 7 .Надявам се до 2 месеца да мога да изнеса багажа , но ремонт няма да правя .Брокерите ми казват да не свалям цената но от 1 месец никой не се обаждал .Във сват като днешния предпочитам парите да са ми в джоба , ако се наложи да замина някъде , панела не мога да го взема .
27
1
 
29
 
! Отговори
до 28-ми, Все още преди 1 месец
в Пловдив има сгради на акт 14 от 2009-та. Хората обаче къса памет имат.
26
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имаше години когато лихвите по жилищните кредити в левове достигаха до 12%. Сега банките ви закачиха на 2.5% и почват да ги вдигат. Стандартна процедура. Ще ви вземат жилищата, цените ще се сринат и пак ще дължите на банката 6 цифрени суми. Всичко това се случва защото няма държава. Пазара е на самотек и естествено акулите ядат всичко живо.
25
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То добре, ама истински трудното ще дойде, когато се сринат цените на имотите. Банките се напълниха с имоти, които няма да струват отпуснатите кредити, да не говорим да носят печалба. И тогава става наистина интересно. Затова трябваше да се действа по-рано, а не да се чака да стане чудо и всичко да се оправи от само себе си.
24
2
 
25
 
! Отговори
да бе преди 1 месец
българина бил традиционалист,затова се насочвал към имотите,просто не си знае крадените пари затова купува, с немъчени пари е лесно,и другите хора по света са традиционалисти искат да си купят много имоти,ама заплатите им не го позволяват ,а и не са случили на управници,които да им позволят да крадат,както на българите е позволено,но нали са богоизбрани,техните правила не са за останалите простосмъртни
23
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
300 000 евро за гарсониера в манастирски, продавана като "двустаен на топ локация" и после плащаш 10к на плочкаджията и 30к за кухня! Какво му плащаш?!
22
6
 
25
 
! Отговори
ИТ преди 1 месец
Не искам да ви плаша, но хоум офиса приключи безславно. Защо ще питате,нали е уин-уин? Защото най-скъпото на тая земя е недвижимото имущество.Собствениците на пустеещите офиси (а реално тези хора са много по-малко отколкото ни се иска да вярваме),просто се обаждат на вашето СЕО (онзи същия дето през деня облича костюма и се прави на важен,а през нощта е драг-кралица) и му казват да пусне едно мейлче, че от понеделник ви иска всички под строй в офиса.
21
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
оставете хората да вземат ипотеки! Нека една панелка стане 500к евро!
20
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българина има тотално изкривена представа за качество. Особено хората които не са ходили на запад. Вижте в Германия и Франция там как изглеждат жилищните квартали, къщите, сградите, вижте за каква инфраструктура става въпрос, как е подредено всичко. Къде в България има такива условия? Никъде. Тук и съвременното ни строителство е грозно и недомислено. Правят квартали без инфраструктура, без озеленяване, без парко места. На запад строят квартали с хубави еднофамилни къщи. А тук все блокове.