При рестрикции в кредитите може да има отлив от имотния пазар

Има апетит към задлъжняване
23 май 2024 11:32, Стела Стоянова
64
При рестрикции в кредитите може да има отлив от имотния пазар
Снимка БГНЕС, архив

"Апетит към кредитиране, към задлъжняване има. Този "апетит" не е от вчера. Това е процес, който продължава години. Доста изразителен стана в момента, в който се случи високата инфлация – хората изпитаха притеснения какво се случва с техните спестявания, с тяхното обезценяване. Българинът е традиционалист - в подобна ситуация се насочва към недвижимите имоти."

Това коментира пред БНР финансовият анализатор Иван Стойков.

Наблюдава се сериозен ръст на кредитирането – както при ипотечните, така и при потребителските кредити, подчерта той.

"Всеки отпуснат кредит е носител на ниво на риск. Няма абсолютно безрисков кредит. Колкото повече кредити се отпускат от банките, толкова повече кредити има, които могат в един момент да се окажат рискови", коментира Стойков относно препоръките на БНБ към търговските банки да преразгледат режима на кредитиране.

Дали препоръките ще дадат резултат, ще се види след три месеца след въвеждането на мониторинга, уточни експертът. По думите му, ако БНБ отчете конкретни слабости и нередности, ще се стигне и до конкретни предложения на Централната банка.

"Ще видим и по-конкретни мерки, ако се налагат такива. За момента говорим само за препоръки, с надеждата търговските банки да се съобразят с тях."

Сегашните темпове на кредитиране не означават, че кредити се отпускат безразборно, поясни Иван Стойков.

При въвеждането на евентуални рестрикции, за да се предпази банковата система от прегряване, може да намалее търсенето на имоти и да има отлив на клиенти както от банките, така и от имотния пазар, обобщи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: БНБкредити
Още от Страната
Болници обжалват в съда новите изисквания за ТЕЛК
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
19
 
! Отговори
az преди 1 месец
Да се гушат още с кредити, че после да е по-голямо спукването. Имам апартамент да правя и обзавеждам и ми трябва майсторите да нема какво да цъкат половин годинка, че да огладнеят за без парички да бачкат.
18
0
 
37
 
! Отговори
до 15 преди 1 месец
Не се строи за да се живее, строи се за да се продава! Общо взето си прав всичко е леш ако не си го строил ти или под твой контрол!
17
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Удриии на кредитите докато ги има на 2.5% лихвичка в чевчета. Еврото няма да го приемем поне докато ЕЦБ не свали лихвите до 0%. Не ги гледайте кви ги говорат политиците по ТВ-то, а ги гледайте кви ги вършат. Поголовно вдигат заплати на чиновници и минимална заплата. С това помпат инфлацията за да - 1-во обезценим огромните дългове и 2-ро да не приемем еврото, защото това веднага ще вдигне лихвите на огромните дългове.
16
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Втора статия за днес тук, която най-после отчита реални фактори, налагащи застой в цените на този пазар, ако не и тяхното намаление. Неизбежно е. Той е преситен и стигна отдавна върховите си нива. Не може стойностите му да съперничат на тези в развитите западни икономики, където доходите са в пъти по-големи. Спекулата сама се изяде и няма откъде повече да смуче.
15
31
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В България вече има огромен недостиг на жилища защото не се строят достатъчно. Има много празни необитаеми жилища но по голямата част от тях са негодни за живеене. Това паянтови къщи по селата, соц панелки, както и много жилища на лоши локации където никой не иска да живее. Хората вече търсят качествени съвременни жилища. Реално само 5% от жилищата на пазара са качествени. Останалото е за събаряне.
14
3
 
18
 
! Отговори
Бай Онзи преди 1 месец
Опа! ОПААА! Някой да плува без бански?
13
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само строители и инвеститори имат интерес от този абсурд,цените на жилищата са надценени поне двойно
12
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Продавам отремонтиран външен тоалет с изглед към морето- цена- 300 000 евро!
11
1
 
28
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 месец
Аре дано, защото тия са бепезнели с цените и си мислят, че всеки е с мин 5к заплата.Хората теглят заеми за по 40 г. защото трябва да изплатят 400к ипотека.
10
4
 
24
 
! Отговори
До 5 преди 1 месец
Единственото сигурно нещо е промяната. Доста промени ще засегнат и ИТ сектора. Кой на кого за какво ще се моли ще покаже само времето.
9
2
 
8
 
! Отговори
Хоум тъп Ю преди 1 месец
:)
8
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бум! А-ха-ха-ха! Брокерите се подмокриха.
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Теглете още кредити Ами не го купувай ! Никой никого не кара на сила !
6
10
 
12
 
! Отговори
R преди 1 месец
Съмнявам се..... Банките са пълни с Кеш и нямат, какво да го правят. Дори и да има някакво огроничиение, то ще е незначително. Имат толкова много пари под формата на депозити, че дори и агресивно вдигане на ЗМР от страна на БНБ, няма окаже значително влияние на лихвите. Друг обаче щеше са въпроса, ако бяхме в Еврозоната. Тогава, вероятно депозитен индекс нямаше да има, а базата щеше да е само Euribor и лихвите щяха да са европейски, демек дабъл :) определено щеше да има корекции в имотите
5
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Рестрикции ще има за бедняци, които взимат кредити, които не могат да си позволят да изпращат. Например касиерка и склададжия с общ доход 5к взели ипотека с вноска 2к. Ми то смях тотален. При масовия купувач от ИТ сектора банките ще се молят на му отпуснат кредит.
4
6
 
25
 
! Отговори
Ганчовский преди 1 месец
Преди 5 години ефностаен в студентски град стеуваше 25 хил евро. Скоро може да падне и под тази цена.
3
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Честито спукване. На печелившите честито също, само не почвайте да слагате въжетата все още.
2
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Може? Хайде стига бе? Не отлив, а тотален срив. Колко купуват на тези цени със собствени средства? Под 1%?
1
1
 
43
 
! Отговори
Теглете още кредити преди 1 месец
Да копувате бетона на мутрите които перат пари пък после защо живеете в гето