По-голяма дори и от Рамщайн: НАТО издига най-голямата си база в румънско село

Базата MK скоро ще разполага с ескадрила от румънски F-16
23 юни 2024 07:00, Нели Христова
636
По-голяма дори и от Рамщайн: НАТО издига най-голямата си база в румънско село
Снимка: БГНЕС

Шест RAF Eurofighter Typhoon седят на пътеката за рулиране, двигателите на два бучат, докато наземният персонал бърза, добавяйки последните щрихи преди излитане. В далечината облак прах се издига в лятната мъгла над строителната площадка на втората писта, дълга 3,5 км, до първата. Горещият северен вятър блъска новите и старите хангари.

Въздушната база Михай Когълничану (МК) носи името си от близкото село, което само по себе си носи името на либерален политик от 19-ти век. Сега това е малко вероятното място за това, което се превръща в най-голямата база на НАТО в Европа, по-голяма дори от Рамщайн в Германия.

Руският президент Владимир Путин оправда войната си в Украйна с това, че НАТО навлиза в европейския фланг на Русия. В отговор на неговото нахлуване повече фигури се придвижиха напред на шахматната дъска на НАТО.

Базата MK скоро ще разполага с ескадрила от румънски F-16 - закупени наскоро от Норвегия - както и безпилотни самолети MQ-9 Reaper и военен град, през който армията, военновъздушните сили и флотът на НАТО ще преминават на ротационен принцип от 32 държави.

Последните пристигащи са финландците. Само на 20 км от брега на Черно море, базата е на 300 км от Одеса, както изтребителят лети, и на 400 км от Севастопол в окупирания от Русия Крим.

Това е третото и последно дежурство на пилота на RAF от Flt Lt Чарли Таг тук.

"Тук има много по-голямо присъствие на САЩ, много повече инфраструктура, настаняване, хора и оборудване", казва той пред BBC.

Нахлуването на Русия в Украйна промени както районите, над които той лети, казва той, така и стратегическата позиция на мисията. През 2021 г., по време на последното му турне, пилоти на изтребители на НАТО прелетяха далеч над международните води в Черно море. Но сега те се придържат към зоната от 12 морски мили над румънските и българските териториални води, "за да избегнат недоразумения, ескалиращи ситуации с руснаците".

"Преди това бяхме тук като възпиращ фактор за всякаква руска агресия. Сега това е по-скоро като уверение за други страни от НАТО, като Румъния, че сме тук и сме готови да се защитаваме", обяснява той.

Не е имало обаждане за прихващане на руски самолет, откакто е пристигнал, казва той, въпреки че е имало при предишни мисии над Балтийско море.

"Те понякога се объркват - това не е против международното право, имат право да го направят. Но просто поставяме самолет до този противников самолет. От позьорска гледна точка това показва на руснаците... че сме активни. Летим с въоръжени самолети, така че изпращаме ясно послание. И също така предоставя ценна разузнавателна информация за нас, ние записваме серийните номера на самолетите и оръжията, които тези самолети носят, така че това се вписва и в цялата разузнавателна картина."

Късно през нощта в британския комплекс в базата MK той наблюдава на радарните си екрани войната в съседна Украйна.

"Можехме да видим дронове Shahed да влизат в Одеса. Източниците на топлина на земята, където оръжията се сблъскват, към радарите, които проследяват самолети, както приятелски самолети, така и не толкова приятелски самолети. Така че е доста сюрреалистично", разказва той.

Докато самолетите на НАТО избягват ненужни срещи с руснаците, има два известни инцидента над Черно море. През септември 2022 г. руски пилот разбра погрешно команда от наземния контрол и за малко не успя да свали британски самолет за събиране на разузнавателна информация с екипаж до 30 души.

През март 2023 г. американски дрон MQ-9 Reaper, излетял от Румъния, беше умишлено свален от руски самолет СУ-27 "Flanker" над международни води.

Ежедневието в базата на МК, въпреки всичко това, е предимно спокойно. Пред офис блока на командира на базата Николае Крету чайките и гарваните шумно хапват от редица черешови дървета. В своя полупостоянен офис, Скот Делей от Подкрепа на американската армия - Черно море, планира логистиката за 1840 американски служители, които базата поддържа в момента.

"Опитваме се да им осигурим усещане за домашен уют, докато са тук. Така че наистина не е по-различно от всяка общност. Просто има ограда около нея", казва той пред BBC.

Едно нещо, с което американските войници трудно могат да свикнат, казва той, е, че времето за доставка на артикули, поръчани по интернет, може да бъде седмици в Румъния, а не часове.

Преди да напусна базата, британският пилот Чарли Таг развежда екипа на BBC из самолета си. Отблизо Typhoon изглежда мощен, но малко остарял. Но оръжията, обяснява той, се надграждат през цялото време. Вече може да пуска три различни вида бомби.

"Ние получаваме и нови радари, които ще ни позволят да откриваме и да се захващаме с заплахи още по-далеч."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


636
Още от ЕС
Ще получи ли още един шанс Урсула фон дер Лайен в Европа?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
530
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 2 дни
Пръцкайте и пляскайте за НАТО заблудени европитеци, когато войната се разрастне до НАТО-Русия да не рИвете че не е демократичо да ви пращат на фронта..?! НАТО е в чисто америк. интерес и е инструмент за военна експанзи на янките, 'заплахата' от Русия е удобен и доходоносен мит !
529
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Селото Българско и се казва Карамурад още от времето преди освобождението сега си има ново румънско име и се намира само на 45кв северно от гр Силистра в Северна Добруджа . Започнат ли С400 Триум да ебашат по това НАТОВСКО летище Силистра Добрич Варна ще бъдат неминуемо засегнати . ХАЛАЛ ДА СА ВИ ЕВРОИДИОТИТЕ
528
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Щом като няма вече Варшавски договор, защо ни е нато! Явно да налага със сила там, където прояви интерес!
527
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Всички бази на САЩ-НАТО които са в непосредствена близост до Русия(1000км) са първостепенни цели за хиперзвуковте ракети с ЯДРЕН заряд. Това се отнася не само за Румъния, но и за България . При евентуално обостряне(не че в момента не е спокойно) са възможни превантивна размяна на ядрени удари. Всички населени места в непосредствена близост (20-60км в зависимост от релефа) до базите ще се превърнат в косвени ЖЕРТВИ .П.П. НАТО-САЩ не притежават ПВО системи способни да прихващат хиперзвукови раке
526
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Каква чудесна новина! Очертава се скоро Черно море да стане спокойно и натовско. Пиянките ще могат да го виждат само след посещение в съответното посолство и надлежно издадена виза.
525
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Голям майтап беше като изгониха Лавров и цялата му банда от една зала, защото там се чакало да дойде Ким Чен Ун и никой не може да влиза преди вожда ахахахах :) Севернокорейците ги изхвърлиха като бълхясали котки
524
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Скоро от копейки ще останат само кървави парцали
523
10
 
3
 
! Отговори
Докато преди 4 дни
Руското влияние властва у нас ще сме все последни по всякакви показатели, тва е положението
522
6
 
11
 
! Отговори
Временно преди 4 дни
Лоша инвестиция. Тази база ще съществува кратко.
521
5
 
13
 
! Отговори
Натовска смрад преди 4 дни
НАТО вони. Без НАТО светът щеше да е в пъти по-мирен
520
1
 
8
 
! Отговори
Ти да видиш преди 4 дни
А в Габрово правят сухи тренировки.
519
1
 
8
 
! Отговори
Забавно преди 4 дни
уж сме отбранителен съюз, а настъпваме към чуждата територия. Все пак се надяваме да не стане лошото. Иначе то е ясно кой какъв е в играта. Гледам Пеевски, Борисов, Василев, Патков и останалите - видни евроатлантици. От другата Страна Костадинов и сие - жалка картинка.
518
3
 
10
 
! Отговори
Шегобиец преди 4 дни
Еххх, съсипаха и румънския туризъм, не само нашия! Ще им е гадно на хората в Констанца, а?
517
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Тия алчни фашаги румънски явно малко им е бил кьотека през втората световна!
516
9
 
5
 
! Отговори
До 508 преди 4 дни
До и да триеш файда йок..... Ти турчи ли си, та защитаваш Путин на тюркски език? Добре го говориш за русофил.
515
16
 
11
 
! Отговори
Димитър преди 4 дни
До всички които мисля, че Путин е в силна позиция и Русия е велика. Абе г**ьовци, САЩ съсипаха вече веднъж доста по-силна Русия, под формата на СССР, като ги докараха до просешка тояга.Сега на фронта воюват двата най-големи остатъка от СССР, едни срещу други. И САЩ възпира Русия, само срещу 1/100 от годишния си БВП. Още ли мислите, че силните козове са в Путин? Долара щял да става тоалетна хартия и какво ли не... С радост бих ви изкупил доларите, срещу рубли. Заповадяйте!
514
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Кога ще ни мобилизират и пратят на Източния фронт да освободим братска Украйна? Наемника на Дейвид Кореш вече работи и записва.
513
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
След Олимпиадата заминавате на фронта.
512
19
 
7
 
! Отговори
Доко преди 4 дни
Тахтабите с ушанките от 20 години предвещават срива на долара. Измислете нещо ново, че ставате банални.
511
5
 
27
 
! Отговори
FX преди 4 дни
До Леля чичо:Само да отбележа, че винаги, когато САЩ са финансово нестабилни, първо Европа го отнася. Няма случай, в който при финансов колапс на САЩ, Европа да не е потънала първа. Американците не напразно поставиха ултиматум на европейските си слуги да набият толкова санкции на Русия. С тези санкции единствено Европа страда. Икономиката на ЕС е в абсолютна кома. Първо еврото ще се срине, но след това иде ред на Долара. Крахът на американската икономика ще бъде исторически!