След 76 години: Ковчегът на Фердинанд поема към България в понеделник

Ще бъде изложен за сбогуване в енорийската църква "Свети Августин"
22 май 2024 09:00, Петър Бойчев
308
След 76 години: Ковчегът на Фердинанд поема към България в понеделник
Снимка Фейсбук

Ковчегът с тленните останки на цар Фердинанд поема към България късно в понеделник. Това съобщават от католическата църква "Св. Августин" в германския град Кобург, в чиято крипта е положено тялото на монарха след смъртта му през 1948 г., непосредствено до саркофазите на майка му и баща му, пише Марица.

След смъртта му Фердинанд е поставен в т. нар. пътуващ ковчег, защото предсмъртното му желание е било да бъде погребан в България, управлявана от него в продължение на 31 години първо като княз, а след това като цар.

Владетелят, който е обвиняван за националните катастрофи след Междусъюзническата война и Първата световна война, живее в изгнание в Кобург почти 30 години след абдикацията си през 1918 г.

Връщането на тленните му останки в България става по волята на неговия внук Симеон Сакскобургготски. Ковчегът ще бъде положен за вечен покой в семейната крипта на любимия му дворец "Врана" в София, съобщиха по-рано от Фонд "Цар Борис и Царица Йоанна".

"В понеделник, 27 май 2024 година, от 17:00 часа ще бъдат изпратени останките на цар Фердинанд на обществена служба. На този ден ковчегът ще бъде в енорийската църква "Свети Августин" от 13:00 до 16:00 часа. Това дава възможност на всички, които желаят да го направят, да се сбогуват лично с починалия в мълчание", гласи съобщението от Кобург.

Новината за връщането на костите на Фердинанд предизвика брожение сред историци, политици и общественици.

Мнозина смятат, че това е неуместно заради противоречивата  репутация на монарха.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


308
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
8
 
8
 
! Отговори
КОЧО преди 1 месец
Трябва да сме обективни.И да уважавам паметта на всеки покойник.Противоречиви личности са били Ленин,Сталин,Ататюрк,Франко,Тито,Г.Димитров,Наполеон,Чаушеску,царските личности от семейството на на Романови,заедно с Николай Втори,Александър Втори Александър Батенберг и много други.Всички изброени до тук са погребани там,където са починали.Така че...
140
22
 
11
 
! Отговори
История преди 1 месец
На всички царе царували в България за добро и за лошо мястото и да почиват в мир в българската земя не мисля че този човек е чак толкова лош как го описват комунистите това е царя обединил земите на България лошо само за комунистите които избиха хиляди през тяхното господство
139
5
 
24
 
! Отговори
Ноубади преди 1 месец
Дори и като умрял като дойде тука пак ни престои национална катострофа забъркана от атлантически шапшали
138
4
 
28
 
! Отговори
Само питам... преди 1 месец
След толкова Национални катастрофи които е пречинил на България докато е бил жив, дали пък сега костите му ако ги заровим на българска територия няма да причинят и ЕКОЛОГИЧНА КАТАСТРОФА. Вече видяхме Симеончо как ни оправи за 800 дена. Държавния ни дълг се УДВОИ след накадърното управление на юпито Мъ Велчев. Я някой да отоде да види какво е останало от горите в Родопите които си присвои като негови крадливия мадридски Дедо Симо... ами НЯМА ГИ. Изсечени са. Останал е само един ред край пътя....
137
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Репутацията му не е противоречива а изццяло отрицателна.
136
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НИТО ГЛАС ЗА ВМРО - НЕОФАШОСТКАТА ПАРТИЯ, НАСЛЕДНИЦИ НА УБИЙЦИТЕ НА СТАМБОЛИЙСКИ И НА БЪЛГАРСКАТА ИНТЕЛИГЕНЦИЯ
135
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
цял свят ни се присмива
134
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПАК НИ НАТРИСАТ ТОЯ НАЙ-ВРЕДЕН ЗА БЪЛГАРИЯ ЦАР В ИСТОРИЯТА... КАК НЕ ГИ Е СРАМ
133
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
гаврата с изглупелия българин продържава- единствеино взривяването му ката мавзолеия е правилното решенише
132
7
 
21
 
! Отговори
САС преди 1 месец
хаха това е егати майтапа!!!! все едно да погребат останките на Хитлер в ТЕЛ АВИВ!!!
131
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Интересно, дали Симеон е съгласувал това начинание с институциите в България!? Или ще премине като изцяло частна инициатива. Някой може ли да отговори?
130
3
 
20
 
! Отговори
От Цара за Цара :))) преди 1 месец
Прочетете книгата "Съвети към сина" с автор Цар Фердинанд издадена от Универс. издат. "Св. Кл. Охридски" през 1991г. Там на стр.31 се обяснява на сина Борис "Защо трябва да си лицемер", а именно: "Лицемерието е основната добродетел на царете. То е много тачено в нашия, Кобургския род".Стр. 32: "Лицемерието е потребно в гешефтите и в политиката." /Ало борците срещу корупцията-гешефтарството, идва от немското гешефт-подарък. Цара гешефтар ли ще си приемем щото сме държава на гешефта, а?И още пише
129
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо ни е този причинил 2 национални катастрофи!Кое му е българското?
128
1
 
26
 
! Отговори
Роки преди 1 месец
Най-фаталната грешка на Стамболов, да докара този некадърник, заради който днес граничим отвсякъде със собствени територии. Адска мъка е тов!
127
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
че батко ти симо и прокаженото му сифилистично семе не им ли изкара арматурата бе.... дедо му с един сифил е дошъл в софия директно от вертепа и все още алкохолизиран. изсякоха горите, рапродадоха каквото могат, останалото ще го проиграят на комар. толкова си могат кобурготите. роднините им от английското кралско семейство са същите боклюци - чукат и убиват деца, унищожават държави, сеят война разруха и смърт. мършата на този *** да бъде ритуално заровена в някое чиганско гето
126
2
 
16
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 1 месец
Никой не ни е виновен,сами сме си виновни че сме станали за смях и съжаление пред целия Свят....И докато имаме на власт продажници и предатели БГ няма да се оправи...Кобургите и преди да ни ги натресат са си били нещастници в провинцията в която са живели в Германия
125
14
 
3
 
! Отговори
Учуден преди 1 месец
Всъщност,ако те питат *** и всички безполезници,най добре имотите на дедо ти симо да ги разпродадат на п,ростаци като тебе,да ги минете с 5,6 ромски вълни та да им извадите и арматурното джелезо,и да превърнете красивите исторически места и сгради в бунища!!Личи си от 100 метра,че си рузки,миризлив б,оклук,за който най важното е да не би някой да има реалното самочувствие,че е от благороден род и заслужено носи титла и корона на главата си!!Мразите монарсите щото бяха хора и създадоха България!
124
2
 
7
 
! Отговори
Рендето преди 1 месец
Уравнене: Минало несъвършенно + Бъдещето непрогледно х Настоящето ни Мътно = Бг.
123
16
 
18
 
! Отговори
Радослав преди 1 месец
До 114: синът му Цар Борис 3 се справи възможно най добре в една от най сложните ситуации в Европа и минахме през ВСВ с минимални жертви и щети, до момента в които съветските гоблиноогрета не нахлуха и не сринаха България със земята.
122
5
 
35
 
! Отговори
Всъщност... преди 1 месец
Фердинанд идва в България със празни джобове и дори иска заем от Народното събрание за да плати за сватбата си. Всичките тия дворци, гори и паркове за които днес Мадридския дедо Симо претендира, СА ДАДЕНИ НА ФЕРДИНАНД ЗА ДА БЪДЕ ТЕХЕН СИМВОЛИЧЕН СОБСТВЕНИК а не че България му ги е продала. Тогавашните управници са мислели че с царя за символичен "собственик" ще повиши знаимоста на имотите. НЯМА НИТО ЕДИН ДОКУМЕНТ ЧЕ ФЕРДИНАНД Е КУПИЛ ТЕЗИ ИМОТИ та даже да ги завещава на Симеончо.