След 76 години: Ковчегът на Фердинанд поема към България в понеделник

Ще бъде изложен за сбогуване в енорийската църква "Свети Августин"
22 май 2024 09:00, Петър Бойчев
308
След 76 години: Ковчегът на Фердинанд поема към България в понеделник
Снимка Фейсбук

Ковчегът с тленните останки на цар Фердинанд поема към България късно в понеделник. Това съобщават от католическата църква "Св. Августин" в германския град Кобург, в чиято крипта е положено тялото на монарха след смъртта му през 1948 г., непосредствено до саркофазите на майка му и баща му, пише Марица.

След смъртта му Фердинанд е поставен в т. нар. пътуващ ковчег, защото предсмъртното му желание е било да бъде погребан в България, управлявана от него в продължение на 31 години първо като княз, а след това като цар.

Владетелят, който е обвиняван за националните катастрофи след Междусъюзническата война и Първата световна война, живее в изгнание в Кобург почти 30 години след абдикацията си през 1918 г.

Връщането на тленните му останки в България става по волята на неговия внук Симеон Сакскобургготски. Ковчегът ще бъде положен за вечен покой в семейната крипта на любимия му дворец "Врана" в София, съобщиха по-рано от Фонд "Цар Борис и Царица Йоанна".

"В понеделник, 27 май 2024 година, от 17:00 часа ще бъдат изпратени останките на цар Фердинанд на обществена служба. На този ден ковчегът ще бъде в енорийската църква "Свети Августин" от 13:00 до 16:00 часа. Това дава възможност на всички, които желаят да го направят, да се сбогуват лично с починалия в мълчание", гласи съобщението от Кобург.

Новината за връщането на костите на Фердинанд предизвика брожение сред историци, политици и общественици.

Мнозина смятат, че това е неуместно заради противоречивата  репутация на монарха.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


308
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
2
 
5
 
! Отговори
До 162 преди 1 месец
Свършиха буквите, но да поясня. Сегашното кралско семейство на Англия са немци по произход, братовчеди с последния руски цар. Да, братовчеди! И едните, и другите с немска кръв.
160
2
 
7
 
! Отговори
До 162 преди 1 месец
Майката на Самуил е арменка. И като цяло по онова време масово царете са взимали за царици жени от Сърбия, от Византия(Източна Римска Империя), защото е било прието за нормално монарх да взима за жена такава, която също произхожда от монархическо семейство. Така че царете са най-лошият пример за 'чисти българи', 'чисти сърби' и пр. Аналогично, кралското семейство на Англия са с немска кръв, на Белгия също, даже тези в Белгия са братовчеди на нашите, пък онези в Англия са били братовчеди с Русия
159
0
 
17
 
! Отговори
За какво ни е този преди 1 месец
Това е нечовекът небългарин, който ни е натрапен и е предизвикал национална катастрофа. Не ни е нужен!
158
2
 
12
 
! Отговори
Русия преди 1 месец
Условието германеца Фердинанд да си тръгне с 9 вагона багаж и български съкровища е да не са връща никога. Бащата на монархо фашиста Борис Три със син цар Хасан Две
157
1
 
4
 
! Отговори
НАМЕРИЛИ СА го преди 1 месец
НА ЕДНА ИЗОСТАВЕНА Ж.П. ЛИНИЯ ДА ТИЧА СЪС САКЧЕТО ДА ЛОВИ ПЕПЕРУДИ
156
2
 
10
 
! Отговори
Русия преди 1 месец
Условието предателя Фердинанд да си тръгне с 9 вагона багаж и съкровища е да не са връща никога. Бащата на монархо фашиста Борис Три със син цар Хасан Две
155
15
 
5
 
! Отговори
Истината! преди 1 месец
Българските комунисти мразят Н.В. Цар Фердинанд, защото той пръв обяви Независимостта на Царство България от Крепостна рус.
154
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не може цар с БащаАугуст фон Сакс-Кобург-ГотаРоден в Виена да е български цар... Той е АглoSackон..български цар а Самуил, Иван Асен
153
2
 
5
 
! Отговори
ФЕРДО ЛИСИЦАТА преди 1 месец
възрастен ловец - турчин от село край Търговище > " В ПРИРОДАТА ПО-ПРОСТО ЖИВОТНО ОТ ЛИСИЦАТА НЯМА "
152
4
 
8
 
! Отговори
Фашисти! преди 1 месец
Враня че гори!
151
2
 
13
 
! Отговори
И умрял преди 1 месец
Тоя серсемин и като умрял е предвестник на идващата поредна национална катастрофа.
150
2
 
9
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 1 месец
По времето на Кобургите "комунистите" се бориха срещу тях, по времето на комунизма комунистите без да питат някой ( без референдум) докараха в БГ Симеон мошеника без ден опит в политиката и за отрицателно време пак с помоща на комунистите напълни гушата
149
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добра, лоша, историята си е история. Както съм против бутането на ПСА, така и приемам Фердинанд да бъда погребан в България. Той е част от нашата история, от нашата памет.
148
9
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
До "ХИТРИЯТ" ... Не е имало такъв съюз. Имало е съюз с Просията и тя отказва да се намеси, а вместо това подтиква Румъния да ни уари в гръб.
147
13
 
6
 
! Отговори
Фердинант преди 1 месец
е част от БГ-история................той се е чувствал свързан в България и е искал да бъде погребан в България....................противоречива личност, но е бил патриот и е обичал България!!
146
4
 
10
 
! Отговори
"ХИТРИЯТ" преди 1 месец
УСПЯЛ ДА ОРГАНИЗИРА СЪЮЗ СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ ОТ 6 ДЪРЖАВИ > РУСИЯ, СЪРБИЯ, ГЪРЦИЯ, ЧЕРНА ГОРА, ТУРЦИЯ и РУМЪНИЯ
145
3
 
23
 
! Отговори
СТЕФАН СТАМБОЛОВ преди 1 месец
БЪЛГАРСКИЯ НАРОД МОЖЕ ДА МИ ПРОСТИ ВСИЧКО, НО НИКОГА НЯМА ДА МИ ПРОСТИ, ЧЕ ДОКАРАХ НА ТРОНА ФЕРДИНАНДА
144
3
 
12
 
! Отговори
ПО ТОЗИ НАЧИН преди 1 месец
ПОДГОТВЯТ МАЛКИЯ АСАНЧУ ДА го ПОСТАВЯТ НАЧЕЛО НА ДЪРЖАВАТА
143
2
 
18
 
! Отговори
Да преди 1 месец
До КОЧО Да, така е. Той е абдикирал, отнесъл два вагона скъпоценности и починал в Германия. Да си почива там.
142
4
 
19
 
! Отговори
Утре преди 1 месец
До История Първо, защо толкова неграмотно пишеш? Абсолютно нищо не се разбира. Второ, никакъв обединител не е този. При неговото управление от България само е късано. Две национални катастрофи е докарал и територия с една четвърт по-малка.