След 76 години: Ковчегът на Фердинанд поема към България в понеделник

Ще бъде изложен за сбогуване в енорийската църква "Свети Августин"
22 май 2024 09:00, Петър Бойчев
308
След 76 години: Ковчегът на Фердинанд поема към България в понеделник
Снимка Фейсбук

Ковчегът с тленните останки на цар Фердинанд поема към България късно в понеделник. Това съобщават от католическата църква "Св. Августин" в германския град Кобург, в чиято крипта е положено тялото на монарха след смъртта му през 1948 г., непосредствено до саркофазите на майка му и баща му, пише Марица.

След смъртта му Фердинанд е поставен в т. нар. пътуващ ковчег, защото предсмъртното му желание е било да бъде погребан в България, управлявана от него в продължение на 31 години първо като княз, а след това като цар.

Владетелят, който е обвиняван за националните катастрофи след Междусъюзническата война и Първата световна война, живее в изгнание в Кобург почти 30 години след абдикацията си през 1918 г.

Връщането на тленните му останки в България става по волята на неговия внук Симеон Сакскобургготски. Ковчегът ще бъде положен за вечен покой в семейната крипта на любимия му дворец "Врана" в София, съобщиха по-рано от Фонд "Цар Борис и Царица Йоанна".

"В понеделник, 27 май 2024 година, от 17:00 часа ще бъдат изпратени останките на цар Фердинанд на обществена служба. На този ден ковчегът ще бъде в енорийската църква "Свети Августин" от 13:00 до 16:00 часа. Това дава възможност на всички, които желаят да го направят, да се сбогуват лично с починалия в мълчание", гласи съобщението от Кобург.

Новината за връщането на костите на Фердинанд предизвика брожение сред историци, политици и общественици.

Мнозина смятат, че това е неуместно заради противоречивата  репутация на монарха.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


308
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Син му даже се е самообявил за цар-фюрер на българския народ, също така за най-велик учен в България и най-велик ловец. Култа към личността на Живков е нищо пред тоталитарния култ към Борис. Борис понеже е познавал акъла на баща си всячески е отказвал да го допусне да се върне и за миг в България. Толкова са се обичали като куче и котка.
180
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Понеже много хубаво управляваха, затова са прокълнати. Кървави национални катастрофи, кървави преврати, кървав геноцид в Сърбия. Икономическа зависимост от Германия, шпионаж за Германия, алчност, злоба, двуличие, отмъстителност.
179
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кърлежът като се впие в жертвата, няма отърване. Кобургите никой ги не ще, нито българския, нито германския народ, ама те винаги гледат да се натрапват.
178
0
 
20
 
! Отговори
Спонсор преди 1 месец
Три национални катастрофи, щото и внучето му не остана назад! Материални претенций към България имате ли? Как материални? Тоест имуществени! Това от мене няма да се види! Хич никой не видя!
177
1
 
17
 
! Отговори
Идеалист преди 1 месец
До Дядо Соци Да, този този дърт Кобург е винивен за 2 национални катастрофи. На кой български предател е инициативата?
176
2
 
25
 
! Отговори
Хм преди 1 месец
А някой пита ли българския народ иска ли го на своя земя.
175
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
издигане в култ творците на нацижнални катастрофи е много жестока болест- води до затриване на страната ни- взривихме мавзолея а този кога
174
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България е република и всякакви шанаджии като царе и сие живеят от нашите данъци и на наша сметка. Моню комарджията да си ходи у Испания.
173
0
 
19
 
! Отговори
Спонсор преди 1 месец
Последни Гърците си изгониха Краля! А ние се оказахме най- тъпите на балканите! Дори от косовската република, наречена по недуразумение Македония, се подиграват с нас, а нашите управ ници 35 години КОЛЕНИЧАТ пред всеки!
172
0
 
19
 
! Отговори
Спонсор преди 1 месец
Пловдивските комунисти, днешни сини ***, докараха Мадридския измамник! А дядо му Фердо ще върне ли 26- те вагона със заграбеното?
171
1
 
7
 
! Отговори
Дядо Соци преди 1 месец
Струва ли се 176 коментара за една торба кокали , макар и царски ?
170
9
 
4
 
! Отговори
Дядо Соци преди 1 месец
На мен Фердинанд не ми пречи. Нека се го копа Симеон в семейната гробница.Една торба с кокали няма да ни навреди.Българите имаме много по важни проблеми.
169
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали много е направил за България както и внук му та да го докарат тука. И като какъв точно внук му решава? Мнението на народа маи за нищо го незачитат
168
0
 
14
 
! Отговори
Само питам... преди 1 месец
България да не би да е пред прага на Национална Катастрофа че се изисква присъствието, та макар и само тялом на Фердинанд ?
167
6
 
1
 
! Отговори
До 171 преди 1 месец
Искаш да кажеш че правителството е било тип топ ,всички много почтени и нямат никакво касателство за войните?Действително повечето са образовани в чужбина ,но пак прочети книгата " Бай *** прави избори " та какъв е бил манталитета след Освобождението ,че и пренесен до днес.Знаеш ли нещо за втората му съпруга княгиня и после царица Елеонора.Напр.че е участвала във войните и се е грижила и за войниците,където се заразява и после умира.
166
9
 
2
 
! Отговори
До 169 преди 1 месец
Нали знаеш ,че си написал глупости .Какви 9 вагона ,какви бягажи,какви условия?Царя е абдикирал ,оставил е тук децата си ,брат регент ,не може да вземе всичко ,но той е бил Княз и Цар 31 г.Все пак царския влак ,ако е пътувал с него е с три вагона.
165
0
 
22
 
! Отговори
Опортюнист преди 1 месец
Фердинанд е бил абсолютно смахнат монарх, който е донесъл на страната не една, а две тежки национални катастрофи. Само че, в духа на настоящото атлантическо привеждане, започваме да героизираме и него. Нещастна, наведена чуждопоклонна, колониална България. Боже пази българите от пълно затриване!
164
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В крайна сметка е първия български цар на 3 _ та българска държава прогласил Независимостта 22.09.1908 и през 1909 г.официално призната от Великите сили. А това е много важно, обединена България.Всички войни са водени за национално обединение заради нарушения споразуменията от съседите.С една от добрите армии с висок боен дух!Но войните са загубени !Нека почива в мир в своята държава ,така е редно!Няма черно и бяло.Има и заслуги и грешки !
163
3
 
13
 
! Отговори
Русия преди 1 месец
Условието германеца Фердинанд да си тръгне с 9 вагона багаж и български съкровища е да не са връща никога. Бащата на монархо фашиста Борис Три със син цар Хасан Две
162
5
 
11
 
! Отговори
Чукур си от Стойнево преди 1 месец
До Стойне от Чукурово Живял съм при комунизма! НИКОГА преди 10 ноември 1989 г Симеон НЕ Е СТЪПВАЛ в България. За какви комунисти бълнуваш, че го докарали? Нова история на България ли ще пишете?