След 76 години: Ковчегът на Фердинанд поема към България в понеделник

Ще бъде изложен за сбогуване в енорийската църква "Свети Августин"
22 май 2024 09:00, Петър Бойчев
308
След 76 години: Ковчегът на Фердинанд поема към България в понеделник
Снимка Фейсбук

Ковчегът с тленните останки на цар Фердинанд поема към България късно в понеделник. Това съобщават от католическата църква "Св. Августин" в германския град Кобург, в чиято крипта е положено тялото на монарха след смъртта му през 1948 г., непосредствено до саркофазите на майка му и баща му, пише Марица.

След смъртта му Фердинанд е поставен в т. нар. пътуващ ковчег, защото предсмъртното му желание е било да бъде погребан в България, управлявана от него в продължение на 31 години първо като княз, а след това като цар.

Владетелят, който е обвиняван за националните катастрофи след Междусъюзническата война и Първата световна война, живее в изгнание в Кобург почти 30 години след абдикацията си през 1918 г.

Връщането на тленните му останки в България става по волята на неговия внук Симеон Сакскобургготски. Ковчегът ще бъде положен за вечен покой в семейната крипта на любимия му дворец "Врана" в София, съобщиха по-рано от Фонд "Цар Борис и Царица Йоанна".

"В понеделник, 27 май 2024 година, от 17:00 часа ще бъдат изпратени останките на цар Фердинанд на обществена служба. На този ден ковчегът ще бъде в енорийската църква "Свети Августин" от 13:00 до 16:00 часа. Това дава възможност на всички, които желаят да го направят, да се сбогуват лично с починалия в мълчание", гласи съобщението от Кобург.

Новината за връщането на костите на Фердинанд предизвика брожение сред историци, политици и общественици.

Мнозина смятат, че това е неуместно заради противоречивата  репутация на монарха.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


308
Още от Общество
Директор от US разузнаването на визита у нас
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
1
 
2
 
! Отговори
ФЕРДО Е РАБОТИЛ преди 3 седмици
ЗА РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ НА БАЛКАНИТЕ > НА РУСИЯ СЛЕД ПСВ СА БИЛИ ОБЕЩАНИ ПРОЛИВИТЕ С ЦАРИГРАД И ЗАТОВА НИКОЛАЙ ВТОРИ НЕ Е ИСКАЛ ОБЕДИНЕНА И СИЛНА БЪЛГАРИЯ ЗА СЪСЕД > елем. Уотсън
200
0
 
3
 
! Отговори
И СЕГА ОСТАВА преди 3 седмици
ВНУКА МУ ОТ НЕЗАКОННИЯ СИН ДА ГО ОХРАНЯВА.
199
2
 
2
 
! Отговори
до 203 преди 3 седмици
До РАЗКРИХТЕ ГО,УМОВЕ !комуно *** не знаеш ли че Хитлер се ражда четвърт вег след като Фердинаднд почава . и няма как фердинад да е хителрист.Това не го ли учите в клуба по интереси и в милиционерските училища бу ервени оклуци!
198
1
 
13
 
! Отговори
87 годишен преди 3 седмици
Неговият син не го е допускал за миг да стъпи в България, днешните управници плюят на иторията, плюят върху паметта на хилядите убити заради Фердиннд. Моят баща остава сирак, заради тази очразна ооба. Егати управницинте ни.
197
5
 
2
 
! Отговори
РАЗКРИХТЕ ГО,УМОВЕ ! преди 3 седмици
ГЕРМАНСКОТО ХИТЛЕРИСТКО КУЧЕ ФЕРДИНАНД защо от град КОБУРГ директно не е погребан в АМСТЕРДАМ по настояване на хитлериста Шолц и хитлеристката Лайден 20 минути преди 24 май резолюция ОНЕВИНЯВАЩА ВОЕННИТЕ НА ООН сред главните виновници за клането!Двореца КОБУРГ най-любим на АДОЛФ ХИТЛЕР на датата на ФРЕНСКИЯТ КОМУНИЗЪМ 14 ЮЛИ САЩ и НАТО Хитлеро-Маркс СДЕЛКАТА с ИРАН!ЦАР БОРИС ТРЕТИ е ДЖИМ МОРИСЪН THE DOORS изпял песента:"ТАТО ФЕРДИНАНД ИСКАМ ДА ТЕ УБИЯ ЗАЩОТО ТИ МЕ СЪЮЗИ С ХИТЛЕРИСТИТЕ".....
196
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
майната им на тия царе и царици! Да си идват пак *** и да сме си добре !
195
3
 
11
 
! Отговори
Симеончо преди 3 седмици
преди *** използва момента на безвластие и липсата на парламент, та да докара гюбрето на дяда си у нас. Мен, ако ме питат бих ги изритал с ритници всички и_д_t_i от България и с глоби за съсипването на Боровец!
194
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Проваленият внук ще погребва проваленият си дядо. Провалената династия не вълнува днешното българско общество. Само шепа царедворци се навъртат около мадридският крадец, слуга на КГБ и ДС, отречен и вече забравен от българския народ.
193
7
 
0
 
! Отговори
Кърджали преди 3 седмици
До всички севдо патриоти дето проспали 550 години. Значи и аз ще изчакам 4 може 5 петилетки за да построим паметник на Сюлеман паша на Шипка.
192
0
 
15
 
! Отговори
Niki13 преди 3 седмици
две национални катастрофи, син и внук със спорна репутация , взели престола в нарушение на Търновската конституция , щом толкова ви влече. Срам за България!
191
8
 
4
 
! Отговори
ФЕРДО Е ПОЛУЧИЛ преди 3 седмици
ОГРОМЕН РУШВЕТ, ПОД ФОРМАТА НА ЗАЕМ ОТ НИКОЛАЙ ВТОРИ, ЗА ДА СКАРА БЪЛГАРИЯ СЪС ВСИЧКИТЕ СИ СЪСЕДИ И РУСНАЦИТЕ ДА НЯМАТ СИЛНА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА ДО ПРОЛИВИТЕ
190
10
 
3
 
! Отговори
висок преди 3 седмици
българи..... този който ни направи независима държава вместо васално княжество.... ще го оплюем!
189
2
 
11
 
! Отговори
111 преди 3 седмици
Кой е дал тази едеотска едея!?
188
2
 
5
 
! Отговори
бай Гошо преди 3 седмици
да де, ама май ще има изпълнения по повод на тва. На някои от партиите никак няма да им хареса това прехвърляне. И не е зле да се порови каква полза и интерес от тази акция има прехваленният т.нар. "академик" историк Георги Марков
187
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Костите на тоя ......нямат място тук
186
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не е лошо , да ни инфо. през 5 минути , до къде са стигналЕ останките .
185
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кой знае , на ''кой'' са останките !
184
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ТН АКАДЕМИК ИСТОРИК гЕРГИ мАРКОВ С ОПРАВДАВАНЕТО НА НЕГОВАТА ПРОВАЛЕНА ПОЛИТИКА ПОКАЗА ЧЕ Е ТОЛКОВА АКАДЕМИК КОЛКОТО И САПУНДЖИЙСКИЯ АКАДЕМИК. В БЪЛГАРИЯ НЯМА НАУКА ЗА АКАДЕМИЦИ СЕ УРЕЖДАТ ХОРА БЕЗ НИКАКВИ НАУЧНИ ДОСТИЖЕНИЯ.
183
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
и НЕЗАВИСИМОСТТА НЕ Е ПО НЕГОВА СВОБОДНА ВОЛЯ А ПО АВСТРИЙСКО НАРЕЖДАНЕ, ЗА ДА ЗАГРАБИ В ОТГОВОР АВСТРИЯ БОСНА ОКОНЧАТЕЛНО, ПРЕДИ ТОВА СА Я ОКУПИРАЛИ УЖГ ЗА 30 ГОДИНИ. ТОВА Е ЕДИН ЛАКЕЙ НА АВСТРО-ГЕРМАНСКИЯ МИЛИТАРИЗЪМ И НИЩО ПОВЕЧЕ.
182
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всеки българин има предци, загинали невинни в името на тези от прокълнатата династия натрапници и чуждопоставенници в свещената български земя. Политиката напълно подчинена на германо-австрийските интереси и във вреда на българските интереси. Отмяна на Търновската конституция, едноличен тоталитарен режим, забрана на всички партии, нечестни избори, терор над инакомислещите от всички партии, организация на преврати и възползване от преврати, политически убийства, узаконяване на преврати, ПОЗОР!!!!