Песнията не стига за топлина: Възрастни хора мръзнат, пестят от отопление

Тези 600 лева, които взимам, са доникъде, казва възрастна жена
Обновена: 11 фев 2024 22:51 | 11 фев 2024 22:15, Нели Христова
296
Песнията не стига за топлина: Възрастни хора мръзнат, пестят от отопление
Снимка: БГНЕС

Пенсионерите в столицата предимно се отопляват на парно, но пестят от отопление, защото пенсията не им стига.

"На парно се отоплявам. Не знам колко пестя, накрая на годината ще разберем", каза Огнян Стоянов, който е работещ пенсионер, тъй като само с пенсия няма как да се оправи.

Той сподели, че пенсията му е 1000 лева: "Ако ме питате мен, то трябва да е някъде около 2000 лева пенсията, за да можеш да си плащаш сметките и вече лекарства, пазаруване и т.н.".

На въпроса как се отоплява, Нина Заркова, която е писателка, отговори: "Когато както се случи. Радвам се на хубавото време. Нямам парно, има газ скъпа, има ток скъп, има и дърва, камина, така че каквото се случи".

Тя е категорична, че не може да не се пести от отопление. "Всичко се пести. Човек трябва да има балансиран бюджет", добави жената, като уточни, че води живот на средностатистически българин, който се занимава с изкуство.

Според Заркова българският гражданин се нуждае от много добри приходи, нуждае се от добро възпитание, за да харчи разумно парите си и да осигури добро бъдеще и прекрасно образование на децата си.

Катя се отоплява на парно, но частично, признава, че пенсията ѝ не стига.

"В една стая само. Другите съм ги затапила радиатори, и то отдавна. Имам 46 години и 7 месеца стаж, пенсионирала съм се като заместник-директор и получавам 720 лева", сподели жената и добави, че се е пенсионирала през 2004 година, цитирана от БГНЕС.

Надка Веселинова също се отоплява на парно и сподели, че пести от отопление. Тя обясни, че пенсията ѝ, заедно с тази на мъжа ѝ, им стига. Жената е категорична, че пенсията на един човек, за да може да живее добре, трябва да бъде над 1000 лева. "Тези 600 лева, които взимам, са доникъде", каза още Веселинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
4
 
4
 
! Отговори
сватята преди 6 месеца
До На дърти не вярвам:Така е.Затова не щем еврото.Ако се въведе как ще обменим натъпканите дюшеци,възглавници и буркани с левове?Затова -никакво евро!
152
3
 
5
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 6 месеца
До "На дърти не вярвам": и ти ще одъртееш...или може би нямаш такова намерение...
151
0
 
4
 
! Отговори
Вуйчо. преди 6 месеца
До Статистика-Каква е дефиницията за пенсионер?Всички които по някакъв начин са се добрали до НОИ,ли са действително пенсионери?Пенсионери са тези по стаж и възраст!Всички други да се прехвърлят към социалното министерство.Не е красива някои да се оплакват от ниски пенсии,при положение ,че нямат участие в пенсионната система и в момента я източват.А това,че цели села са трудоустроени с ТЕЛК,не го споменавам.Айде,по живо,по здраво!
150
2
 
6
 
! Отговори
Заместник директор.. преди 6 месеца
Как точно заместник директор ще взема пенсия 720 лева с 46 години стаж... Това са долни лъжи - ако е работила 1-2 месеца като зм. директор, а преди това като чистачка, пак трудно да взема такава пенсия... Майка ми е с 46 години стаж, като детска учителка и взема почти 1000 лева - само това е работила! Тая като зам. Директорка 720 никакъв шанс!!!!
149
5
 
6
 
! Отговори
На дърти не вярвам преди 6 месеца
Пенсионер да се оплаче че няма пари, значи че има поне 40-50 хиляди скътани под дюшека... Цял живот кътат и ги раздават на ало бандити.... Ама няма да извадят 200-300 лева зимата да се отоплят..... Цял живот ги събират и приказват че нямат пари, те тея били за черни дни.... Ей сега като минем на ЕВРО ще се изкарат наяве всички пари на пенсионерите....
148
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Всеки месец се губят 1,5 милиарда лева от осигуровките за пенсии, най-вече заради укриването на доходи, но и заради изключително ниската максимална осигурителна сума (МОС). Тази МОС беше 10 минимални заплати, когато я въведоха преди 24 години и така беше няколко години. После я замразяваха за дълги периоди от време и МОС вече стана 4 минимални заплати през 2024 година, а трябва да е 9330 лева - 10 минимални заплати.
147
2
 
5
 
! Отговори
Кирчо и Хасен преди 6 месеца
Нали има за Укрите.
146
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ще сте бедни само още 15 години, сега ни трябват 80 милиарда за нови ядрени реактори. След това обаче ще имате "евтин ядрен ток" ...ама друг път. Ваш Богомил Манчев.
145
4
 
3
 
! Отговори
На някои все още преди 6 месеца
Комунистите им виновни. 34 години държавата се управлява "демократично". А комунистите сега служат за оправдание на некадърността на управляващите!
144
0
 
6
 
! Отговори
ОСТАВКА! преди 6 месеца
На НЕКОМПЕТЕНТНОТО и КОРУМПИРАНО правителство!
143
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Прекрасния евроатлантизъм и капитализъм греят хората!Народеее още ли ще спиш ами не хванеш сопата!
142
7
 
4
 
! Отговори
аз преди 6 месеца
Цял живот слугувахме на комунистите за мизерни заплати, сега получаваме мизерни пенсии.
141
3
 
3
 
! Отговори
ПП ДБ преди 6 месеца
евроатлантици сте ще мръзнете че няма пари и за концлагери вече заради това в домашни услови гибел а ако ще теглим поредният заем Българите са да го плащат а парите за урките и краварите те да са добре
140
5
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
До 235 " газа е по-евтин от преди началото на войната, ..." - данните от НСИ показват, че това е лъжа. Като целия ЕС и евроатлантизъм.
139
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 1989 имахме нормални доходи и имаше и за нормални пенсии за пенсионерите, както и социални помощи от 30 лева за земеделските стопани, които не се осигуряваха за пенсия. Тези 30 лева тогава , отговарят приблизително на 500 лева сега, а нормалните пенсии тогава, отговарят на пенсия от 2000-6000 лева сега. След 1989 сменихме нормалните си доходи за банани и тоалетна хартия
138
2
 
7
 
! Отговори
Така ще бъде докато преди 6 месеца
Не прегазим Парламента
137
5
 
9
 
! Отговори
Подрипвайте пак преди 6 месеца
Сегашните пенсионери преди 34 години бяха млади хора и подрипваха и ревяха като мага рета по площадите за банани и тоалетна хартия. Е, получиха си ги, а покрай тях и всички останали, заедно с мизерните заплати и пенсии.
136
2
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 6 месеца
Десетки години след 1989 укривал доходи, т.е. крал от парите на пенсионерите по времето, когато е работил. Сега се пенсионира с минимална пенсия и реве, че пенсията му била малка. Ами крал си десетки години, а сега други крадат като теб и затова ти е малка пенсията.
135
9
 
4
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 6 месеца
Гледам, че руските пропагандисти пак са налазили темата. В момента газа е по-евтин от преди началото на войната, цените се качват изкуствено, за да има по-големи печалби.
134
0
 
7
 
! Отговори
Статистика преди 6 месеца
Хората работили трета категория труд и достигнали изискваната възраст и стаж за пенсия през 2023 година, ако са осигурявали се на минимума , получават минималната пенсия от 523 лева, а ако са се осигурявали на максимума са с 2600-2700 лева пенсия. Пенсиониращите се през 2024 година ще получават почти същите пенсии.