Кабинетът одобри: Турски изтребители ще бранят небето ни

Това е решението на МС
25 яну 2024 17:38, Стела Стоянова
499
Кабинетът одобри: Турски изтребители ще бранят небето ни
Снимка БГНЕС, архив

Министерският съвет прие решение за одобряване на проект на Меморандум за разбирателство между правителството на България и това на Турция относно презгранични операции за охрана на въздушното пространство, съобщи пресслужбата на кабинета.

България изпълнява задачи по носене на дежурство в мирно време в рамките на Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана (NATINAMDS), съгласно изискванията на регламентиращите нормативни документи на НАТО.

Презграничните операции за охрана на въздушното пространство се провеждат от дежурни изтребители на една държава във въздушното пространство на съседна държава на основата на сключен Меморандум за разбирателство между правителствата на двете страни членки на НАТО. България е подписала Меморандуми за разбирателство и провежда такива презгранични операции по охрана на въздушното пространство с Румъния и Гърция, информират от Министерския съвет.

В Меморандума за разбирателство между правителството на България и Турция се определят правата, отговорностите и задълженията на страните, както и основните принципи, процедури и условия за провеждане на презгранични операции за охрана на въздушното пространство на двете държави.

Войските на българските Военновъздушни сили носят постоянно бойно дежурство за контрол над въздухоплаването и охрана на въздушното пространство на България с дежурни сили и средства, посочиха от ВВС за БТА преди дни. Сили и средства от изтребителната авиация носят бойно дежурство за изпълнение на задачата за Air Policing в Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.

През 2023 г. при всички случаи на въздухоплавателни средства, приближаващи въздушното пространство на България, летящи без полетен план и включен транспондер, дежурните сили и средства от състава на ВВС са били активирани, като са предприемани действия, адекватни на конкретната заплаха.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


499
Още по темата: МСтурски изтребители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
348
0
 
12
 
! Отговори
Али преди 7 месеца
Ще сканираме цялата територия ! И ще пазим отзад ! :D
347
3
 
38
 
! Отговори
asd преди 7 месеца
Амчи, туй нещо е великолепна новина..... Сега очаквам, тоз кабинет да одобри и разполагането на турски сухопътни сили, ни "бранят" от лошите руснаци..... Това, ако не е е ирония, здраве му кажи.... Но то, място за чудене няма..... Тези нещастници в лицето на псевдоакадемика, започнаха да променят историята, вероятно ще стигната и до тезата, как добре сме поменували в османската империя, а Ботев и Левски, са били сепаратисти, опитващи да свалят законната османска власт по нашите територии
346
4
 
37
 
! Отговори
Хм.... преди 7 месеца
Турция е страната с най-големи териториални претенции към България. Особено след като ергоган обяви че целта му е възстановяване на Османската Империя. Сега небето ни ще пазели. А милионите които отпуска на мюсулманите в България за да си купува влияние и да плаща на българските роми да се самоопределят като турци? Я напишете по колко получават ромките в Южна България за да носят фережета? България и Турция били в НАТО ??? То и Гърция е в НАТО с Турция ама се нападат и карат без някой да ги спре
345
22
 
13
 
! Отговори
Държавата България преди 7 месеца
България е в НАТО. Турция е в НАТО. Турците да не са гърбави че да не пазят границите на НАТО. Както и българите ако можеха щяха да пазят общите граници на НАТО. Като си влязъл в един съюз ще спазваш съюзните договори. Иначе защо влизаш в съюзи ?
344
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Българска държава отдавна вече няма!
343
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
хахаха вълка ще пази агнето:))
342
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пълен отказ от държавност!
341
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това е един от най посредствените форуми в последните дни. Само тролеи.
340
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Проблема на бг народ е неговата романизация и особено доброволната романизация.
339
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Отговор. Платени продажници.
338
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Земята продават, небето дават, забраняват "българин да се наричам "... какви хора ни управляват?
337
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Още в началото на либералната демокрация ми направи впечатление че започнаха да променят изказа. Вместо небето на България небето ни. Това ни , небето ни е едно умаловажаване все едно не става въпрос за България.
336
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А като ще пазят Черно море , може ли спрат да минават през София през нощта?!! Изтребителите правят ужасен шум и ме будят!! Писна ми! Вече е редовно!! Айде оставете ни да спим спокойно, американски ***!!
335
3
 
25
 
! Отговори
Дедо преди 7 месеца
Ами раждайте деца , не ми разхождайте пекинези и пинчери. Момите с кучетата, момците във фитнеса. За да е силна една дъъ ,трябва да има много деца и младо население.България трябва да стане 15-20 милиона ,колкото Румъния. Стига сте мислили само за пенсионерите и братчедите от махалата.
334
8
 
27
 
! Отговори
мда преди 7 месеца
Само споменавам, ако бяхме купили Грипен страната ни сама щеше да си брани небето. Останалото е слово блудство
333
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Този академик сигурно е с лакиранитв нокти то по друг начин не може да стане академик
332
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хаха тОрция, че пази царя Доган и премиера Шиши. Нормално, какво да се чудиме?
331
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вълкът ще пази кошарата. Вярвайте, овци. Следвайте Денкоглу, Киро, Асан и другите кочове. Те ще ви отведат в чиито зъби трябва. Блейте пътьом. Станете курбан, щом искате. Предателска майка ви е раждала. Защо ли се мъчеша Паисий да ви буди...
330
7
 
21
 
! Отговори
Bg преди 7 месеца
Защо не гръцки ,френски,холандски, италиански примерно защо турски? Отговора е защото дпс е не власт в момента
329
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кабинета одобри ! Обаче Пропагандата приписва вина на орловия нос.