Кабинетът одобри: Турски изтребители ще бранят небето ни

Това е решението на МС
25 яну 2024 17:38, Стела Стоянова
499
Кабинетът одобри: Турски изтребители ще бранят небето ни
Снимка БГНЕС, архив

Министерският съвет прие решение за одобряване на проект на Меморандум за разбирателство между правителството на България и това на Турция относно презгранични операции за охрана на въздушното пространство, съобщи пресслужбата на кабинета.

България изпълнява задачи по носене на дежурство в мирно време в рамките на Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана (NATINAMDS), съгласно изискванията на регламентиращите нормативни документи на НАТО.

Презграничните операции за охрана на въздушното пространство се провеждат от дежурни изтребители на една държава във въздушното пространство на съседна държава на основата на сключен Меморандум за разбирателство между правителствата на двете страни членки на НАТО. България е подписала Меморандуми за разбирателство и провежда такива презгранични операции по охрана на въздушното пространство с Румъния и Гърция, информират от Министерския съвет.

В Меморандума за разбирателство между правителството на България и Турция се определят правата, отговорностите и задълженията на страните, както и основните принципи, процедури и условия за провеждане на презгранични операции за охрана на въздушното пространство на двете държави.

Войските на българските Военновъздушни сили носят постоянно бойно дежурство за контрол над въздухоплаването и охрана на въздушното пространство на България с дежурни сили и средства, посочиха от ВВС за БТА преди дни. Сили и средства от изтребителната авиация носят бойно дежурство за изпълнение на задачата за Air Policing в Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.

През 2023 г. при всички случаи на въздухоплавателни средства, приближаващи въздушното пространство на България, летящи без полетен план и включен транспондер, дежурните сили и средства от състава на ВВС са били активирани, като са предприемани действия, адекватни на конкретната заплаха.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


499
Още по темата: МСтурски изтребители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
368
6
 
11
 
! Отговори
Юлиян преди 7 месеца
А бе,нали купихме от САЩ Ф-16.Къдя са?От Турция заедно със самолетите да ни пратят и техния Наказателно-процесуален кодекс.Видно е, че европейските закони у нас работа не вършат.За полу-ориенталци като нас са нужни закони като турските.Каушите им също.Родните "евро-г-е-й-ц-и" няма да излизат от тях.Ще се редят на опашка с вазелинчета под мишница.
367
5
 
2
 
! Отговори
До 401 преди 7 месеца
Розия, както и турция да не се занимават с България вече! Нито едните, нито другите са добре дошли тук! Те са тук със тяхна си собствена цел
366
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Споко, Русия ще ни освободи за трети път, но трябва да почне с денков.
365
4
 
18
 
! Отговори
абе преди 7 месеца
колелото на истоията се върти -новата османска империя си връща земите без бой ,а раят -........
364
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Турските изтребители да си стоят в турското въздушно пространство!!!!! Така е турци! Като не ви харесва се разкарайте обратно в турция! И без друго не принадлежите в България и не ви е мястото тук и никога не е било!
363
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ОСТА ФФ KA ПРЕДАТЕЛИ !!!
362
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
честито още да ги траете вие щастливитв европейци защитници на евроатлантически те ценности американците взеха парите за самолети и сега ви казват кой ще ви пази
361
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Значи, защо сте толкова емоционални, не знам. През ПСВ сме съюзници с Османската империя и османски войски воюват на наша страна през 1916г. на Добруджанския фронт. Който не вярва да иде в на военното гробище в Добрич и да им види гробовете. Сега сме съюзници с Турция в НАТО. Като нямаме наши самолети, ще ни пазят чужди.
360
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ПОП КРЪСТЮ С Ф ЕС Е ТОЯ МУШМУ РОК !!!
359
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
С.м.ъ.р.т. за националните предатели!
358
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пълна гавра не с държавата ни, защото ние такава имаме само формално, а с паметта ни! Тези *** няма да се успокоят, докато ни продадат и мозъчните клетки
357
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Този Денков е толкова проссссст, че дори му личи по тъпата физиономия! Не знам какъв учен е, вероятно също толкова посредствен, колкото и като политик. Елементарно джудже
356
4
 
28
 
! Отговори
до хм 378 преди 7 месеца
Точно това тръгнах да пиша преди няколко часа, но сайтът беше забил! Да не би Турция да пази небето Гърция???! Къде се е чуло и видяло подобно нещо - поробител, колонизатор, наречето го както искате, да "охранява" държава, към която продължава да има претенции? Всеки път, когато може, казва по нещо за Родопите. При първа възможност би нахлул и би ни изтрепал. Значи, много ни боли от 45 години тоталитарен режим, ама хим от 500 години турска колониална диктатура, което си е точно робство!
355
4
 
23
 
! Отговори
ШЕЙХ преди 7 месеца
АФЕРИМ, МАШАЛЛАХ, БЪЛГАРСКИ ПРЕДАТЕЛИИИИИ!
354
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Българин Нито сме бедни, нито мизерни, и сме добри съседи с Турция и така ще остане- всеки месец там ходят стотици българи- всичко е хубаво, храната, хотелите, отношението към нас- нси- месец ноември пътували Българи в Турция- 185 220.
353
7
 
28
 
! Отговори
Българин преди 7 месеца
Войводиии, Левскииии, Ботеееев, за нищо умряхте!!!Пак българи предадоха Майка България, пак под турско иго падна народа, башибозука пак ни коли - днес финансово и културно, утре под ножа ислямистки. Честит ти Евро-Халифат, Българийо бедна, гладна, мизерна, обезлюдена, нечовечна и продажна. Хак да ти е!
352
1
 
16
 
! Отговори
топ гън преди 7 месеца
що бе? нали си купихме Ф16..оффф забравих, те са хартиени...
351
3
 
22
 
! Отговори
българина преди 7 месеца
газ ток храни и дрехи от там, вече и охрана. Партия си имат Ние сме си част от вилаета, и всичко това се случи, защото вие си ги избрахте.
350
3
 
33
 
! Отговори
Ха-ха преди 7 месеца
Това звучи все едно вълк да пази стадото или лисица-кокошарника! Видяхме колко поразии направи "нашето" си ДПС, какво остава за хас читаците.
349
0
 
18
 
! Отговори
Дзивко преди 7 месеца
Миналия парламент прие поправка в закона, която дава право на чужди офицери да командват български войски на наша територия в рамките на операция или учение, чисто теоретично, френски офицер може да заповяда на българска зентика или офицер да свали руски или друг самолет... а относно турските самолети, нямаме избор щото нашите миг са на края на ресурса, части няма а ф16 най рано след 3 години