Кабинетът одобри: Турски изтребители ще бранят небето ни

Това е решението на МС
25 яну 2024 17:38, Стела Стоянова
499
Кабинетът одобри: Турски изтребители ще бранят небето ни
Снимка БГНЕС, архив

Министерският съвет прие решение за одобряване на проект на Меморандум за разбирателство между правителството на България и това на Турция относно презгранични операции за охрана на въздушното пространство, съобщи пресслужбата на кабинета.

България изпълнява задачи по носене на дежурство в мирно време в рамките на Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана (NATINAMDS), съгласно изискванията на регламентиращите нормативни документи на НАТО.

Презграничните операции за охрана на въздушното пространство се провеждат от дежурни изтребители на една държава във въздушното пространство на съседна държава на основата на сключен Меморандум за разбирателство между правителствата на двете страни членки на НАТО. България е подписала Меморандуми за разбирателство и провежда такива презгранични операции по охрана на въздушното пространство с Румъния и Гърция, информират от Министерския съвет.

В Меморандума за разбирателство между правителството на България и Турция се определят правата, отговорностите и задълженията на страните, както и основните принципи, процедури и условия за провеждане на презгранични операции за охрана на въздушното пространство на двете държави.

Войските на българските Военновъздушни сили носят постоянно бойно дежурство за контрол над въздухоплаването и охрана на въздушното пространство на България с дежурни сили и средства, посочиха от ВВС за БТА преди дни. Сили и средства от изтребителната авиация носят бойно дежурство за изпълнение на задачата за Air Policing в Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.

През 2023 г. при всички случаи на въздухоплавателни средства, приближаващи въздушното пространство на България, летящи без полетен план и включен транспондер, дежурните сили и средства от състава на ВВС са били активирани, като са предприемани действия, адекватни на конкретната заплаха.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


499
Още по темата: МСтурски изтребители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
308
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това което се готви не е разделение само по оста българи и турци но най вече по оста бедни и богати и по точно свръх богати. Те ще живеят по 120 години а вие родоотстъпници най много по шейсе. Помнете ми думите.
307
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Но съмна вече и на небето слънцето спряло сърдито пече. Жетварка пее нейде в полето и кръвта още по силно тече. Жетва е сега пейте робини тез тъжни песни. Грей и ти слънце в таз робска земя ще да загине и тоя юнак но млъкни сърце" цитата е по памет а вие сте родоотстъпници повечето от вас.
306
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ванга, Севрюкова, Влайчо казват, че ще се отнеме голяма част от България. Крайно време е да се случи.
305
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
От кого ше ни бранят - никой не ни напада - съсела дава пари на вятъра :)))
304
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До долния. Нещо комплекси ли имаш от Руската федерация че отваряш въпрос за измислен референдум в някаква република за което информация имаш само ти. Странно каква връзка има това със заглавието на статията. Явно виждаш някакъв аналог който ни убягва на нас останалите форумци ?
303
17
 
19
 
! Отговори
сламеняков преди 7 месеца
Договорът за 500 години ли е , или този път завинаги .
302
26
 
16
 
! Отговори
Балкан преди 7 месеца
Ние сме част от механизма за колективна сигурност на НАТО и е най логично че един от най-силните членове и наш съсед Турция да изпълнява ер-полисинга, докато ни бъдат доставени Ф 16-ските. Кой друг трябва да изпълни тази задача? Франция или Германия от 2000 км?!
301
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Татарстан на референдум през 1993 е взел решение за отделяне от Русия след което инициаторите на референдума са избити. Предполагам че точно това ще бъде първата отломка от разпадащата се путинова империя защото има и юридическо право да се отдели в самостоятелна държава след проведения референдум. Може би ще си върне и старото име.
300
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Турци и руснаци, както заедно пазят Сирия, така и нас....
299
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Гял бурдан аскер да ни освобождавал от Урсула :)))
298
16
 
5
 
! Отговори
Радой преди 7 месеца
Прабългарин и славянка, се гонили по полянка...
297
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Руснака е отнесъл много бой от българите, затова ние сме им най-мразения народ. Дори когато най-сетне сиффилистика Петка първи успява да победи българите ги прекръства на татари. А държавата на тези българи руснаците я прекръстват на Татарстан за да се забрави от новите руски поколения за изядения бой от българите.
296
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хан Аспарух е прабългарин (тюрк) . Няма как да се върти в гроба защото ще ни пазят турци. По времето на Аспарух нямаше Русия.
295
7
 
19
 
! Отговори
Атанас Буров Банкеръ преди 7 месеца
"Има четири неща, господин Памукчиев, които са свети за всеки българин. И ако видиш някой, че ги засяга, че ги обижда, убий го грях няма. Кои са те? Аз ги казах вече... Първо майката, второ родината, трето армията, българската армия, и четвърто Русия. Без Русия ние сме роби. Турция ни има зъб и ще ни изяде. Защото и петата й колона работи тихо, подмолно и ни минира отвътре. Ето защо казвам който не обича Русия независимо какво управление има тя той е враг
294
6
 
9
 
! Отговори
до Сергеев преди 7 месеца
Ами Левски, Ботев, Волов, Бенковски и хилядите знайни и незнайни герои загинали за освобождението на Бг от Османско робство???
293
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Сергеев Не знаеш каква глупост си написал. Прабългарите и блатните мижитyрки винаги са били врагове. Така че Хан Аспарух може само да се зарадва.
292
14
 
6
 
! Отговори
Тошко преди 7 месеца
Хан Аспарух ни завеща вечно да сме заедно с Русия!
291
10
 
6
 
! Отговори
аха преди 7 месеца
Турците не могат да спрат руснаците, но могат плътна да се настанят зад дирника ти, без руснаците да са понечили да идват даже. На тебе може да ти е кеф, но за повечето българи не е. Нищо де, всичко ще бъде платено, по-скоро рано отколкото късно.
290
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 305 Нали 45 години ни пазиха руски изтребители и накрая се предадоха без бой на американците. Такива пазители не ни трябват. Да спасяват оня нeщастник Лукашенко.
289
6
 
7
 
! Отговори
Сергеев преди 7 месеца
Хан Аспарух се обръща в гроба!