Кацаров: Лимитите са наказание за добре работещи болници

Здравният министър ще настоява те да отпаднат
74
Кацаров: Лимитите са наказание за добре работещи болници
Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров ще настоява да отпаднат лимитите за болниците.

Кацаров съобщи пред журналисти, че са водени разговори за това и със съсловната организация, и с НЗОК.

Лимитите предизвикват неизплатени суми на болниците, посочи той и допълни, че този модел не може да работи. Много болници осъдиха НЗОК, а тази година имаше няколко решения на съда, според които, ако дейността действително е извършена от болницата, не може да не бъде платена, добави той. На практика лимитите са наказание за добре работещи болници, каза още Кацаров.

Обсъждали сме да се водят преговори и за промени в цените на медицинските дейности. Ще настоявам да се въведат и коефициенти на цените на медицинските услуги, допълни Кацаров.

Повече дейности трябва да се извършват в извънболничната помощ, тъй като модерната медицина вече позволява още дейности, извършвани в болничната помощ да се прехвърлят в доболничната, добави той.

Обсъждано е и преустановяване на денонощното разположение на личните лекари, защото се знае, че това е практически неизпълнимо, предаде БТА.

Ще се търси начин за повишаване на контрола от страна на пациентите. Кацаров уточни, че и потребителите би трябвало да са заинтересовани да не се злоупотребява с техните пари и източването на системата.

Предстоят преговори за промени в Националния рамков договор, надявам се да започнат сега и ще настоявам да се обсъдят внимателно и спокойно, за да се намерят решения за добре работеща система, каза още Кацаров.

Управителят на НЗОК проф.Петко Салчев каза, че експертите ще обсъдят какви биха могли да бъдат промените в нормативната уредба, а за цени може да се говори през есента, когато ще има яснота за бюджета на НЗОК.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров посочи, че идеите на министъра са били обсъждани в съсловната организация. Важно е парите да следват пациента, да не се определят в някой кабинет, важно е да изнесем голяма част от дейностите в извънболничната помощ, отбеляза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Пик ни припомнят с какво беше известен Стойчо. С източването на Касата.
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стойчо бушончето
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стойчо да каже за амбулаторията си ,,Асклепий,, и как с нея той и семейството му източваха Здравната каса, като отчитаха дейност,извършвана с апаратура на болницата.Засрами се, Стойчо.Ама от дете на партиен секретар( на местната болница) извинение за финансови злоупотреби няма да дочакаме.
58
3
 
0
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Парите за Здравеопазване са повече от тези за Пенсии и Заплати на Държавната Администрация , взети заедно .Всяка година се увеличават , загиналите от лекарска помощ също .Там е като помийна яма - налива се и се развъждат всякакви гадинки , животинки и вируси .Време е да има Нова Структура на Здраеопазвнето , и всичко старо и изгнило да се дезинфекцира с хлор .Новия Модел може да се копира от този на Соца - от преди 32 години - работи .
57
1
 
1
 
! Отговори
ама преди 2 години
До Как СийкаНе говори от името на обществото, моля. Аз, например харесвам предложенията на министъра. Ама, ако си от тия, дето им застрашават цоцането, сори.
56
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички медици ще гласуват против БСП
55
5
 
10
 
! Отговори
Как Сийка преди 2 години
Този човек е живото наказание за здеравната ни система!Взел се е много на сериозно и с назначаването си е забравил,че е САМО ЗА ДВА МЕСЕЦА!И понеже е от комунистичес ко котило едва ли знае,че ВИНАГИ има ВИДОВ ДЕН-ам,тогава?!Тогава ВСИЧКИ РАДЕ ВИ КАЛИНКИ ще бъдат низвергнати от честните хора и обществото,които имахме големи очаквания от това псевдо-правителство,а тя,работата била СТАНИ ДА СЕДНА АЗ!Жалки сте и ще останете в ЗАБВЕНИЕ во веки-веков !!! И това ми било политици-не,вие сте гла дници!
54
5
 
5
 
! Отговори
До 45 кажете всичко преди 2 години
Точно обратното казва на това, което си написал - при по-възрастните да има по-голямо заплащане. То да не си от ГЕРБ та манипулираш така елементарно?
53
2
 
5
 
! Отговори
Х преди 2 години
Най- после проумяха, че значителна част от медицинските дейности трябва да се прехвърлят на извънболничната помощ. Не е оправдано, за едно елементарно изследване, болните да се вкарват в болница по кл. пътечки. Трябва да се действа в интерес на болните, а не обратното.
52
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заради такъв като този БСП пак ще загуби
51
0
 
19
 
! Отговори
Или преди 2 години
Както е казала една световно-известна личност, "Социалистите управляват много добре, докато свършат парите на другите" !
50
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя след като премахна ваксините, сега ще премахне и парите. Нека си харчат на воля болниците. Парите ще падат от небето.
49
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КРАЙ взехме Власта повече няма да се върнем в ГОРАТА
48
0
 
1
 
! Отговори
Лукчо преди 2 години
До Анонимен...та казваш, ако изпълнената вече болнична дейност не се плати, а остане да се трупа като дълг в държавните болници, ти няма да плащаш от данъците си този дълг, така ли?
47
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тошко и Ива Митева изгоряха изтърваха питомното
46
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
няма нужда от машини вече -- може да се върнем към хартиените бюлетини-- БСП си върза гащите
45
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БСП СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ ТОЗИ ГО ДОКАЗВА всичко е в наши ръце
44
3
 
21
 
! Отговори
Кацаров,.. преди 2 години
Отивай си на село да пълниш каците със зеле, там ти е мястото и истинското призвание !
43
9
 
25
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Кацаровците уволниха доказаните и можещи хора като професор Кантарджиев и то от позицията на служебни министри, които при редовно парламентарно избрано правителство никога нямаше да помиришат министерските си кресла ... явно безвремието на служебното правителство на фигуранта е момента когато лишени от съдържание кухи фигури като Кацаров могат да се доберат до важни постове ... !!!
42
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БСП не са избрани а вече подготвят Закони ТОВА е сигурен признак Че изборите вече са Манипулирани