Кацаров: Лимитите са наказание за добре работещи болници

Здравният министър ще настоява те да отпаднат
74
Кацаров: Лимитите са наказание за добре работещи болници
Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров ще настоява да отпаднат лимитите за болниците.

Кацаров съобщи пред журналисти, че са водени разговори за това и със съсловната организация, и с НЗОК.

Лимитите предизвикват неизплатени суми на болниците, посочи той и допълни, че този модел не може да работи. Много болници осъдиха НЗОК, а тази година имаше няколко решения на съда, според които, ако дейността действително е извършена от болницата, не може да не бъде платена, добави той. На практика лимитите са наказание за добре работещи болници, каза още Кацаров.

Обсъждали сме да се водят преговори и за промени в цените на медицинските дейности. Ще настоявам да се въведат и коефициенти на цените на медицинските услуги, допълни Кацаров.

Повече дейности трябва да се извършват в извънболничната помощ, тъй като модерната медицина вече позволява още дейности, извършвани в болничната помощ да се прехвърлят в доболничната, добави той.

Обсъждано е и преустановяване на денонощното разположение на личните лекари, защото се знае, че това е практически неизпълнимо, предаде БТА.

Ще се търси начин за повишаване на контрола от страна на пациентите. Кацаров уточни, че и потребителите би трябвало да са заинтересовани да не се злоупотребява с техните пари и източването на системата.

Предстоят преговори за промени в Националния рамков договор, надявам се да започнат сега и ще настоявам да се обсъдят внимателно и спокойно, за да се намерят решения за добре работеща система, каза още Кацаров.

Управителят на НЗОК проф.Петко Салчев каза, че експертите ще обсъдят какви биха могли да бъдат промените в нормативната уредба, а за цени може да се говори през есента, когато ще има яснота за бюджета на НЗОК.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров посочи, че идеите на министъра са били обсъждани в съсловната организация. Важно е парите да следват пациента, да не се определят в някой кабинет, важно е да изнесем голяма част от дейностите в извънболничната помощ, отбеляза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
4
 
22
 
! Отговори
КАЖЕТЕ ВСИЧКО преди 3 години
НЕ РАЗБИРАМ ЗАЩО ПРОПУСНАХТЕ НАЙ ВАЖНОТО КАЗАНО ОТ ТОЗИ ОПАСЕН ЧОВЕК: ВЪВЕЖДАНЕ НА ВЪЗРАСТОВ КОЕФИЦИЕНТ ОТ "НЗОК" ПРИ ЛЕЧЕНИЕ ПРИ КОЙТО ПРИ ОПРЕДЕЛЕНИТЕ ЕДНАКВИ ПРОЦЕДУРИ ЗАПЛАЩАНЕТО ЗАВИСИ ОТ ВЪЗРАСТА И ПРИ ВЪЗРАСТНИТЕ Е НИСКО ,А ПРИ МЛАДИТЕ ВИСОКО.ТОВА Е ГЕНОЦИД .РЕАЛНО ОЗНАЧАВА ЧЕ ВЪЗРАСТНИТЕ ОСТАВАТ БЕЗАДЕКВАТНА ПОМОЩ ! !
40
1
 
22
 
! Отговори
Оффф преди 3 години
Подменете безумието с доплащането в болниците. Така, както е в цяла Европа. И ще ви дам бърз пример - Аз съм на 36 години. Преди 10 години ме цапардоса една остеонекроза на главата на тазобедрена става, която в днешни дни се протезира изключително успешно. Да де, ама аз 12 000 лева за две тазобедрени стави нямам. И очевидно никога няма да имам. Та виснах на ТЕЛК. Вече 10-та година. Вместо за 6 месеца да ме вдигнете на крака, да работя, да ПЛАЩАМ ДАНЪЦИ, аз до края на живота си ще вися на пенсионна и социална система. Че тия 12 000 лева държавата щеше да си ги върне за година и половина ако раб
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
- искам да гръмна един Медицински предизборен Балон
38
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От цялата статия разбрах единствено, че ще се раздават още пари за здравеопазване. Само не разбрах откъде ще дойдат тези пари? От увеличени вноски на работещите в частния сектор, от окономии от прекратяване на фалшиви Телкове, от дебнене за злоупотреби на болниците?Целия план звучи като пробиване на нова дупка в и без това направената на решето Здравна каса т.е от общия кюп. Единственото работещо решение за нашата действителност е преминаването към лични здравни спестителни сметки.
37
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората на Радев
36
3
 
11
 
! Отговори
РЕАЛНОСТТА преди 3 години
БСП-Русия и Радеф извършиха преврат в страна членка ва ЕС. Кацаров е слугинаж
35
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Управляват ни изпечени в далаверите мошеници. Факт е, че назначиха за шеф на НАП човек, който е укрил 6 млн ДДС, доказано след съответната проверка.
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ахмак
33
1
 
14
 
! Отговори
Патил преди 3 години
Тия като ги гледам и почвам да си припомням защо навремето гласувахме за ББ. Оня барем го поохранихме... А тия и наяждане нямат!
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До FarAwayManНе бяха корумпирани, факт е че тогава държавата вървеше, а сега всеки ден слушаме как няма пари.
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 28Те са свързани, даже знам за лекарки, които хем са на държавна хранилка, хем работят частно :)) Ако лекарите са добри в работата си, нема да има оплакване, ако ще на сто места да работят, ама много малко си разбират от работата си :)
30
5
 
3
 
! Отговори
FarAwayMan преди 3 години
До Анонимен #25Чудя се само ако служебното правителство е корумпирано какви бяха трите Му правителства преди него. Риторичен въпрос след решението на САЩ по закона 'Магнитски'...
29
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
цялото правителство на радев на съд и директно в затвора!
28
3
 
4
 
! Отговори
док преди 3 години
По добре кажи как преди 3 години баце изплати дълговете на военна б-ца за 150 мил.лева и забатачи всички останали държавни .
27
2
 
9
 
! Отговори
Minuva42 преди 3 години
А може ли една бутилка ром в пликче?За един преятел питам!
26
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Здравната каса и днес де точи от частните болници. Са махнете лимитите и едващия бюджет на касата ще е по три. Мошеници!
25
0
 
8
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 3 години
НИКОГА, НА НИКОЙ, НИТО ЕДНА БОЛНИЦА НЕ Е ПОКАЗВАЛА СМЕТКАТА КОЯТО ИЗПРАЩА ВНЗК ЗА ПРЕСТОЙ НА ПАЦИЕНТ.НИКОЙ ПАЦИЕНТ НЕ ЗНАЕ ЗА КАКВИ ПРОЦЕДУРИ И КОНСУМАТИВИ БОЛНИЦАТА ПОЛУЧАВА СРЕДСТВА ЗА НЕГОВИЯ ПРЕСТОЙ.ДО КОГА ЩЕ Е ТАКА??
24
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изкуфял дядка
23
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка на Кацаров и цялото корумпирано служебно правителство!
22
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както ще изтичат сега ББР със сладки приказки, че раздавали неправомерно кредити така ще източат и здравната система с приказките за оптимизация на ресурсите. Вече са го правили, през 1996 г говореха пак така, докато разграбваха банките и предприятията.