Обложиха жилищата в Airbnb и с туристически данък

Налогът е на човек на нощ, събира се от общините
28
Обложиха жилищата в Airbnb и с туристически данък
Снимка: Pixabay

Собствениците на жилища, които ги отдават временно под наем в платформи като Airbnb и Booking вече ще плащат и туристически данък. Това решиха депутатите с промени в Закона за независимия финансов одит, с които пък се изменят и текстове от Закона за местните данъци и такси.

Предложението дойде от шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, която стоеше и зад предишната поправка, свързана с временното отдаване на имоти под наем, според която за тях се плаща допълнителен патентен данък, определен в границите от 25 до 250 лв. на стая.

Още по темата

Туристическият данък се плаща на човек на нощ и се събира от общините, а приходите остават в тях.

Според текста, приет от депутатите днес не само "категоризираните" места за настаняване (хотелите със съответните звезди), но и "регистрираните" имоти (стаи и апартаменти за гости) - ще трябва да плащат налога.

Като за втората категория имоти туристическият данък на човек на нощ ще е в същия размер като за хотелите с категория "една звезда".

Туристическият данък се определя с наредба на общинския съвет в дадената община, гласи законът. В момента в различните общини той варира средно между 40 до 80 ст. на нощувка на човек. В повечето общини има разлика в налога според категорията на мястото на настаняване.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
2
 
! Отговори
Супер преди 4 години
Супер да си внасят данъка !!!
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хубаво си ги гласуват ама елате си ги съберете и дръжте бахура
21
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
който иска да е турист, да си наеме хотел. Всичко останало са селящини които нямат място в цивилизования свят
20
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОСТАВКА НА РУМЕН РАДЕВ ВЕТОТО, КОЙТО НЕ СЕ ПРОТИВОПОСТАВИ НА ТОЗИ ЛОИСТКИ ЗАОКН!
19
1
 
6
 
! Отговори
Ina преди 4 години
От една,две стаи нищо не се печели,ако имаш цяла къща може,да не говорим,че е опасно да имат достъп гостите до хладилника ,където съхранявате и ваша храна.
18
4
 
12
 
! Отговори
ОСТАВКА !!! преди 4 години
В България поне 500 000 души разчитат на някакъв доход от такъв бизнес.Всъщност бизнес е силно казано.Спираме да работим и започваме да протестираме !Така до падането на правителството.
17
1
 
16
 
! Отговори
ко преди 4 години
Вдигам цените двойно.Кой ще дойде, обаче?Да бачкаме само за такси и данъци?Не, благодаря!Тъкмо получих обаждане от Белгия за работа.Квалифицирана.Не ми се ходи, но имам ли избор!?Продавайте имотите и газ.В Бг остават само родителите ни.Тъжно!
16
2
 
7
 
! Отговори
Друга от Китен преди 4 години
Обикновените хора нямат четириетажни хотели( къщи за гости)с най -малко 25 легла , а как ще плащат бедните студенти е отговорност на заможни родители.
15
0
 
2
 
! Отговори
Танчо Гаргов преди 4 години
Танчо Гаргов одобрява.
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мендо много си проста
13
2
 
20
 
! Отговори
Булгаристан преди 4 години
Искам да кажа нещо на тая с това хубаво българско име.. Менда...че ти платим само един среден на тебе и тия плъхове в парламента. Данъци от мене на кукуво лето че види таа пропаднала държава. Свещи да си купите за вазе и децата си *** политическа ***. А вие безмозъчни тикви които всеки път ходите да гласувате да ви попитам- ДОКОГА БЕ?
12
3
 
19
 
! Отговори
ДЕБЕЛОВРАТ ХОТЕЛИЕР преди 4 години
Браво, Менда !Браво на ГЕРБ !Мачкайте тия кокошкари с нощувките.Всичките гости при нас !!!
11
3
 
16
 
! Отговори
Загиваме .... преди 4 години
Давам две апартаментчета по този начин във Велико Търново. Нощувката е 10 лв. В тази цена влиза ток, вода, интернет и телевизия. Отделно имам разходи за почистващи препарати и прахове за пране.Досега плащах 60 стотинки на нощувка за една звезда и 70стотинки за апартамента категоризиран с две звезди на Общината. Отделно плащам хонорар на счетоводител.Леглата се пълнят само през уикенда. През седмицата няма хора.Спирам с този бизнес !Благодаря на ГЕРБ !
10
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Eй, *** гербаджии, какво сте се хванали с тези жилища за нощувки. Какво си мислите, че ще произлезе от това ? Повече укрити данаци и нерегистрирани квартири - хората да не са луди да ви се вързват. Ще си бачкат натъмно и това е ... както до сега, че и повече! Кой ще следи за спазването на всичко това ? Решихте ли другите проблеми , здравеопазване, образование, сигурност ?Търсите си оставката (белята) ... а , който си търси белята ще си я намери !!!
9
2
 
23
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
Менда е най-голямото проклятие!!!Как веднъж не направихте нещо в подкрепа на дребния бизнес и хората, които се чудят от къде да изкарат някой лев допълнително.Гърбене и само гърбене!
8
3
 
13
 
! Отговори
минувач преди 4 години
А сега колко Калинки трябва да се назначат та да събироат по 40 стотинки от стая и човек?
7
5
 
23
 
! Отговори
баба от Китен преди 4 години
На 10 лева нощувка как да плащаме и патентен данък, и туристически ?Това е поредният лобистки закон на ГЕРБ в услуга на мутрите хотелиери и в ущърб на обикновените хора, които си докарват допълнително по някой лев.Как ще плащат бедните студенти нощувка 20-25 лв ?Ами, работниците и българските туристи ?
6
0
 
14
 
! Отговори
оставка! преди 4 години
Законите в България вече са като книга-игра.
5
4
 
15
 
! Отговори
ha ha преди 4 години
А данък 'вдишване' - че туристите ни дишат въздуха? И после данък 'издишване' - че отделят въглероден двуокис - съответно трябва да носят и бележка че са си купили квота за отделяне на СО2!Добре си бе кога Мента се 'грижеше' само за Цар Киро! Немаше време за такива глупости...
4
5
 
27
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Туристическият данък го имаше и досега. ГЕРБ и измамничката Менда Стоянова излъгаха, че го премахват и въвеждат на негово място патентен данък.Сега връщат и туристическия. Сиреч въведоха още един данък без да премахнат стария.Сега цените на нощувките ще се вдигнат.Това ще удари по джоба най-бедните хора, които нощуват на нощувки, защото не могат да си платят хотел.ГЕРБ са престъпници и трябва да си ходят час по-скоро от властта.Съсипаха дребния и средния бизнес !