Airbnb и Booking поражда напрежение между съседите

Бизнес интересът се сблъсква със социалния
10 фев 2020 10:00,
21
Airbnb и Booking поражда напрежение между съседите
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Комисията по икономическа политика и туризъм прие промени в закона за туризма, които предвиждат имот да бъде отдаван в платформи като Airbnb и Booking само ако има съгласие от поне 50% на собствениците на имоти в сградата. Имам съмнения, че не е намерен правилният баланс между интереса на собствениците на имоти, които ги отдават под наем, и интереса на другите обитатели в сградата. Това каза Ирена Перфанова, заместник-председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

Гостът коментира, че в българското законодателство все още не е формулирано какво е краткосрочен наем, средносрочен и дългосрочен наем. Според Перфанова социалните и бизнес интересите се сблъскват в тази ситуация.

Експертът смята, че подобни промени не бива да бъдат част от закон за туризма, тъй като те са свързани по-скоро със собствеността, отколкото с правата за отдаване на имот в туристическия сектор.

По думите на Ирена Перфанова нещо, което е задължително за всяка етажна собственост, е вътрешен правилник на сградата, в който да залегнат много механизми, които да позволяват взимането на определени мерки.

Сигурността при отдаване на имот под наем е основен проблем за собствениците в етажната собственост. Друг казус е състоянието на общите части в сградата, както и шумът и неправилното стопанисване на имота.

Цялото интервю вижте по Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
4
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Проблемът с наемателите през еърбнб е ,че не спазват регламентираното време за тишина. Когато посред нощ се почне събиране на багажи и трополене, за да се гони полет живеещите под тях как да спят. И се получава че нямаш почивка у дома си а на другия ден си на работа. И капакът е когато в събота в 6 сутринта се почне чистене с прахосмукачка, защото идва нова група. Това не е хотел.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е ли по лесно съседите ако са против да свикват общо събрание на собствениците и да забранят отдаването на апартаменти на туристи. Какво им пречи да го направят? Как може да вземат решение за ремонт, за забрана на сателитни чинии по фасадите и всичко което касае входа. Като искат да се съберат и да го решат.И друго ако в един блок има 3-4 и повече категоризирани апартамента има ли смисъл да се събират още подписи и какъв е той освен бмрократичен?
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този закон е пълна недомисица.По морето има много апарт хотели за който е ясно, че голяма част от апартаментите ще се отдават на туристи. В тях никой няма против за това. Нооо.!! Ако трябва да се съберат подписи от 51% от собствениците се явява проблем, защото повечето са чуждестранни гражданин и не живеят постоянно отделно не си идват всяка година, друго те са фамилни жилища и ако например мъжът е съгласен а жената не е, а ми се подпише мъжът? Какво правим? Не е правно издържано просто.
13
1
 
7
 
! Отговори
Мен преди 4 години
До НевенЯсно. Значи тия на "нормален" наем не оповръщат стълби и не трошат и не вдигат шум. Я *** си поговори малко с хазяи и ще ти стане ясно че през аирбнб проблемите са в пъти по малко. Ама мутрохотелиера иска за стаичка 2x2 с едно легло вътре да взима колкото за оборудван апартамент с всичко. Това е истинският проблем - хотелската услуга е скапана. От както има аирбнб аз на хотел не ходя, сигурен съм че и много от другите хора са така.
12
1
 
3
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Пълни глупости са това! През airbnb обикновено се отдават имоти на хора които малко или много са ок. Много по -лесно е с дългосрочен наем да попаднеш на студенти които по цяла нощ купонясват. В аирбнб си пише че е забранено, и ако има такъв случай репортнат забраняват профила на клиента. Лобистки закон, замаскиран като грижа за собствениците. Истината е че колкото по популярен става адреса толкова повече печелят собствениците - вдигат се цените на имотите!
11
0
 
5
 
! Отговори
Joko преди 4 години
Това изменение в закона за туризмя е аналогично на забраната за споделено пътуване с лични автомобили ! Типично лобистски закони ! И после трябвало да има конкуренция.
10
0
 
10
 
! Отговори
metro преди 4 години
Слугите на олигарсите отново в действие, след като се видя ,че не стават за хотелиери, сега мутрите и депутати слуги искат да вземат залъка на обикновенните хора, които са ум и малко пари са направили нещо.Това е поредния позор за гербавата коалиция!!!!
9
1
 
8
 
! Отговори
Невен преди 4 години
До Анонимен. Разликата между нормален наем и еднодневните е, че ти им даваш ключ за входна врата например. Т.е. хипотетично за месец може 40 човека да имат ключ от входната врата ...и първа защита е паднала. Второ, ако си за един ден, можеш спокойно да спретваш запои, пука ти, на другия ден не си там, можеш и да оповръщаш стълбището ... какво ли не, не ражда една глава, след като няма ангажимент.
8
0
 
21
 
! Отговори
Екс перко преди 4 години
ТаЗ експерт да я питат, дали ОЛХ, Базар и другите такива не развалят бизнеса с части, мебели...,ооо и най-лошо с наемите! Не е лошо в нашата територия да се създаде една държавна агенция, за следене на обявите, за не възниква напрежение м/у нас. Току виж ни се увеличи много напрежението!
7
1
 
2
 
! Отговори
До bAm преди 4 години
Да,домът ти оставяш отворен...но не и апартамента си...щом живееш в блок,то бъди добър да спазваш правилата в този "дом".Не че не считам това за глупост -50% от живещите.... ти си зависими ...те тези го правят за себе си -депутатите -щото не искат "плебеса" да е около тех.
6
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С този закон отново насъскват хората по между си и после президента бил разидинител. По голями разединители пр ГРОБ няма
5
3
 
10
 
! Отговори
Върти и сучем преди 4 години
Всеки ден СРС ставането си престъпниците в НС и МС мислят как да ударят по обикновенния човек и малкия бизнес. Всеки ден защитават големите лобита и корпорации. Днес е защитени най голямото лоби на организираната престъпност в България- хотелерите..
4
3
 
13
 
! Отговори
bam преди 4 години
Това предложение противоречи на конституцията. Ако искам ще оставя дома си отворен и да идва който си иска. Пълни глупости, защото хотелите имат конкуренция. Няма как да се прилага този закон, ще се изпокарат хората и пак няма да има полза. Ако някой пречи на друг-има си полиция. Айде, *** *** лобисти.
3
2
 
7
 
! Отговори
минаващ оттук преди 4 години
Не мисля, че Airbnb или Booking пораждат повече проблеми от отдаването на "традиционен" наемНо дали държавата би искала да ограничи правото на собственост по определени начини - това е избор на "нашите избраници"
2
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами като е закъсала за пари да беше въвела механизъм за събирането им, а не да забраняват всичко. И какво е разликата дали ще дам имота си през тези два сайта или чрез обява например!
1
3
 
29
 
! Отговори
.. преди 4 години
Глупости на таркалета!Държавата е поела кампания срещу споделените пътувания и букинга (и псходните му).Така хората си докарват някой лев и държавата не взима нищо.За жалост държавата ни е тотално закъсала за пари и се чуди как да си ги набави.И по-зле ще става...