Не питаме съседите може ли да пуснем жилището си в Airbnb

Изненадващо ГЕРБ оттегли поправката в Закона за туризма
61
Не питаме съседите може ли да пуснем жилището си в Airbnb
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Изненадващо вносителите на законовата поправка, според която, за да публикуваме обява за краткосрочен наем на стая или жилище през онлайн платформите Airbnb и Booking, както и чрез споделяне във Facebook, първо трябва да вземем съгласието на поне половината от съседите в сградата, я оттеглиха.

Предложението беше на депутатите от ГЕРБ и беше внесено между двете четения на Закона за туризма.

При окончателното обсъждане на промените обаче вносителите я оттеглиха, така че няма да се налага минимум 50% от съседите да са съгласни, за да може нечий апартамент да бъде предоставен за временно настаняване.

Още по темата
С измененията в закона се детайлизира правната уредба по отношение на приложимите критерии и изискванията към дейността на територията на националните курорти.

Националните курорти ще се обявяват за такива с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на туризма. За лицата, които ще извършват дейност в местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения на територията на националните курорти, се предвиждат двойно по-кратки срокове за извършване на административните услуги.

Предвижда се в националните курорти да се извършва т.нар. продуктово зониране - обособяване на функционални зони. Продуктовото зониране и условията за осъществяване на туристически дейности в обособените зони следва да бъдат определени в наредба, приета от съответния общински съвет.

С промените в закона се въвежда изискване общинският съвет да определя политиката за развитие на туризма на територията на общината, като в програмата за реализация на общинския план за развитие се включи самостоятелен раздел, съдържащ програма за развитие на туризма.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прав бил П.. От ххх, ще ни отмъщават.. Всичко е, майстори са, а не чиновници... Долу е страшно много са
51
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо против даване под наем, но нека спазват законите, а не разни ***, отварящи врати, наводняващи, опожаряване и кво ли не. Уринират в мазе, асансьор, цяла нощ пеша и с асансьора, на кого и да кажеш вдигат рамене. Наводняват ни, викаме майстори и *** нямал пари, а за цигари.цепи дърва, не й пука, а голямото през нощта рита топка, нищо против, но пълна побъркация, нямала пари, хазаина строител.. Ти ще платиш, а ап даден на фирма, и никой.Прости, неграмотни, а желание в блок на ххх
50
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами тези, на които им е единствено жилище - те къде да идат, да спят че утре са на работаТо това не те спасява и при по-шумни съседи, впрочем. Имахме един, гледаше телевизия до дупка до три през нощта и ни се води, ни се кара. Да ти кажа, ако в този апартамент само преминаваха хора, нямаше да имам грам против, щях да го предпочета пред този тормоз.
49
7
 
10
 
! Отговори
А така! преди 4 години
Разумно решение, базирано върху реалността и народопсихологията на българина, който е толкова патологично завистлив, че би удавил в капка вода всеки, който си докарва по нещо отгоре. Като си знам съседите, апартаментът ми да стои празен и да хваща паяжини. Добре ги отрязахте тия болни от завист гoлтaци!
48
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не сме сагласни требва да ни питат ако ще искарват ПАРИ от нашия блог трябва да плащат на всички иначе нема да им потпишем от седемдесе години владея първия етаж не ползвам асансиор не ползвам покрив сама си чиста от кучето и коткитетребва нещо по малко за секи ние сме повечето баби само 68 апартамети има блока не даваме под наем тука щото в центъра по добре плащат ама там колтурна работа стоденти оченици самотни девойки не като тия от самоледите
47
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ейй, неразбрани хораИ понеже един ор блока се из-***, дай всички да направим така, да не останем по-назад...Жилищните кооперации са за това - за живеене. Ако някой иска да отдаде апартамент за ЖИВУЩИ, не за 'нощуващи' - но проблем и ако не правиш разлика м/у двете, ми помисли малко. Иначе става мазало и после какво правим, или целия блок да стане бардак и всеки да се спасява? Ами тези, на които им е единствено жилище - те къде да идат, да спят че утре са на работа? И цените ще паднат в бло
46
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбира се,А ако дадеш квартирата под дългосрочен наем на някой и той води там всяка вечер ***, ще му въздействаш ли, или няма, щото все пак не е еърбнб?
45
3
 
8
 
! Отговори
бат Майкъл преди 4 години
Пък аз искам да си направя дърводелски цех в апартамента в едната стая, а в другата - мандра, и да си бачкам нощна смяна на частно. Приятно 'купонясване' на аренбитата.
44
6
 
9
 
! Отговори
Разбира се, преди 4 години
че трябва съседите да са съгласни, иначе квартирата ще се превърне в бардак, а живущите няма да имат право да решават на общо събрание, как да въздействат на бардака.
43
6
 
8
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Аз не зная какви разходи повече може да плаща някой, ако съседите са под наем, защото и таксата за асансьор, и тази за чистачката е на апартамент, а не на брой влизащи и излизащи. Не схващам и каква разлика има дали един апартамент е даден под наем на някое семейства за година, или 5 семейства ще го обитават последователно за година (броят хора не се променя). Всичко е въпрос на човешка завист и поредната ГЕРБ-ерска идиотия, целяща хората да се карат помежду си, а не с тях.
42
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бабе, ама като се събират пари за ремонт на покрива, вече изведнъж не сте собственици и сте за малко, нали? :)
41
3
 
16
 
! Отговори
ейй, неразбрани хора преди 4 години
До баба мара 43С какво ще се товариш бе, бабке? В нашата кооперация всички наети апартаменти плащат двойни такси за чистачка, така е и другаде. В блока на майка ми (до НДК) позволиха да се направи стоматологичен кабинет, в който е върволица от пациенти, но щом друга съседка поиска да дава през booking писнаха в един глас, че било неприятно да се "влачат непознати наркомани", сякаш онези с болните зъби влизат срещу лична характеристика. Целият шум е от завист...
40
11
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
това е лобиски закон туристите няма да плащат и ние останалите собственици щесе натоварим с още разходи не съм съгласна всички да си ходят по хотелите
39
2
 
10
 
! Отговори
Олд Шетърхенд преди 4 години
До Анонимен 40Във Варна кипи срашно строителство, друг е въпроса че повечето нови кооперации са полупразни.За шумоизолирането е голям проблем при тези нови жилища, не знам как търпят това живеещите там.
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
40, тоест, ти просто си седял ей-така и никому нищо не си казал?Щото аз имах двама съседи, чиито кучета лаеха с часове. Освен да им кажа да ходят другаде?
37
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
37, нека прави пари във входа, където живее, да търпи и той денонощния шум от врати, шкафове и токчета по плочки и ламнат и т.н. А с новото строителство с декоративни стени, без прагове и т.н., напраео бях почти част от купона в предната квартира. И за капак плащах за чистачка и асансьор, колкото и бардака до мен! Нищо не се заключваше... И аз правя пари, инженер съм, но не подлудявам целия вход. А искам само да се прибера и наспя! Нека си има блокове "за инвестиция" бардаци, но да е ясно това!
36
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За първи път чувам за такова нещо. Там където живея поне половината апартаменти са дадени под наем, без никой никого да пита. Друг е въпроса, че наистина настъпва безобразие, но това е друга тема.
35
1
 
5
 
! Отговори
Олд Шетърхенд преди 4 години
До Анонимен 27Браво!!Дано да има повече хора като теб.
34
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
36, поне си го кажи направо - "Яд ме е, че някой взема пари от наеми, а аз - не". Какво го увърташ толкова.
33
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чудесно! Изпраха си парите в имоти и намериха чудесно прилжение на празните блокове и квартали - бардаци. Страхотно е някой друг, който се опитва да живее там, да плаща за чистота и асансьор на днонощните ти "наематели" за по час, да им търпи шума и е с компрометирана сигурност (заключването на входа е безсмислено). А ти само да живееш на спокойно някъде другаде, да си броиш парите и да защитаваш правото да се разпореждаш със собствения си имот.