Преди четири години COVID настъпи: Каква е статистиката днес?

Вирусът отне живота на 38 738 българи
8 мар 2024 20:21, Нели Христова
153
Преди четири години COVID настъпи: Каква е статистиката днес?
Снимка: БГНЕС

38 738 българи починаха, а 1 339 552 се заразиха с COVID-19 през последните четири години. На 8 март 2020 г., точно преди четири години, у нас беше регистриран първият случай на коронавирус. Първите заразени бяха жена от Габрово и мъж от Плевен. Дни по-късно болестта стигна и до София.

Коронавирусът взе и първите си жертви, загинаха и първите лекари, а в страната бе обявено извънредно положение.

За първи път в историята бяха затворени едновременно ресторанти, училища, детски градини, молове, фитнеси в цялата страна. Няколко дни след това затвориха и паркове, а край областните градове бяха въведени контролно-пропускателни пунктове, за да се ограничат пътуванията.

През май 2020 г. "извънредното положение" бе заменено от "извънредна епидемична обстановка".

Първите ваксини пък стигнаха в България през декември 2020 г
. и бяха посрещнати като лъч надежда в борбата със световната пандемия.

Въпреки че у нас са били осигурени значителни средства за предотвратяване на разпространението и за лечението на COVID-19, както и достатъчно ваксини, заболеваемостта и смъртността от заболяването в България са сред най-високите в света. Това е заключението в доклада на Сметната палата след извършен одит за изпълнението на мерките в здравеопазването за периода от 1 февруари 2020 г. до 31 декември 2021 г.

Според доклада за високата заболеваемост и смъртност допринася липсата на ефективна ваксинационна кампания. Независимо от достатъчните количества и възможности за свободен избор на ваксина имунизираното население е само около 30%

Интересът към ваксините не бе висок от самото начало. След публикации, че поставянето на "АстраЗенека", предизвиква тромбози, хората масово отказаха да се имунизират. Твърденията бяха опровергани от учените, но кратката забрана за поставянето ѝ засили недоверието към нея.

През пролетта на 2022 г. извънредната епидемична обстановка бе отменена, а заедно с това интересът към ваксините почти изцяло умря. Към днешна дата на ден се имунизират между 10 и 35-има души.

През последните 4 години България премина през 5 големи вълни на пандемията.

Те бяха причинени от различни варианти.

"Делта" бе най-инфекциозен и зарази най-голям брой хора. Един инфектиран заразяваше средно 6-7 души

В сравнение алфа-вариантът поразяваше два пъти и половина повече, отколкото първоначалният щам от Ухан. А делта-вариантът заразяваше два пъти и половина повече от алфа. По време на вълната, предизвикана от делта, бе регистрирана и най-високата смъртност.

Най-честото обяснение на здравни експерти и лекари за високата смъртност е, че населението ни е застаряващо, с много хронични заболявания. В допълнение 95% от починалите не са имунизирани.

В края на 2021 г. се появи и омикрон. Той протече по-леко в сравнение с делта, но също натовари болниците.

На 10 ноември миналата година отпадна ковид карантината, след както депутатите гласуваха промени в Закона за здравето.

Здравните власти предложиха отпадането на изолацията заради ниската заболеваемост и ниските нива на хоспитализация и смъртност, които позволяват премахването на ограниченията.

Личните лекари пък настояваха за това месеци по-рано, защото коронавирусът се превръща в обикновено респираторно заболяване, което всяка зима ще се завръща. А и може да се лекува и да се профилактира с ваксини.

В момента дневно Единният информационен портал регистрира между петима и 45-има нови заразени

Хората обаче почти не се тестват - всеки ден се правят по 1000-1500 теста, което е в пъти по-малко в сравнение с преди година.

Все още обаче ефектите от т.нар. дълъг ковид не са изследвани. У нас не се прави статистика колко души страдат от него. Според проучване болните, които са постъпили в болница от дълъг ковид, са по-склонни да имат увреждания на основни органи впоследствие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нищо не е настъпило, а бигфарма-мафията просто уби голяма част от населението
121
4
 
1
 
! Отговори
1262 преди 1 месец
Do 131. Ами тогава върви да те лекуват врачките. Какво висиш пред лекарските кабинети като со.пол.
120
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никога не вярвайте на чините, ко-му-не-та, искащи да наложат своя ред за контрол на населението в цял свят, така както е у тях.
119
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами той е просто грипче.:))
118
2
 
9
 
! Отговори
Гашо преди 1 месец
Другаря Путин излекува всички от вирусО. Едни пари спряха и се насочиха на друго място.....
117
2
 
9
 
! Отговори
Статистиката днес преди 1 месец
Никой не вярва на докторята, разбрахме , че са и винаги са били търговци. Лъжци, измамници, наглеци и крадци. С една дума - мафия.
116
2
 
3
 
! Отговори
Мууууууу!!! преди 1 месец
Няма вирОЗ!!!!
115
5
 
14
 
! Отговори
Bormann преди 1 месец
Фейк нюз господа. Повече жертви се дадоха от така неречените "ваксини" които бяха бити на морските свинчета, демек на обикновения гражданин. Но фармацевтичната хунта направи много пари. Да мръсни са и рано или късно ще платят прескъпо за всичко, но те не са морални, няма как да си морален и да си в тоя бизнес ;)
114
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Помним всичко! И най-вече помним тия от щаба на дон Буци и до ден днешен призоваваме Господ да ги накаже!
113
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз смо си спомям, как Путин излелува Ковид преди 2 години, ама ропно за един ден.
112
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стихнах до бой с двама , защото пръскаха страх и омраза сред хоата. То всеки ден казвах колко умирали, даже публикуваха списъци с умрелите, после с хора, дето видели "без маски". Помня всички гадове, които се държаха катк някамво Гестапо и им го напомням всели път, когато се наложи, да комунимирам с тях, а те сега омаловажават, но не им прощавам. На един му провалих кметската ка па ия, заради това.
111
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руските военни в Италия бяха само чистачи-хигиенисти-дезинфектатори. Сигурно са успели да съберат ноухау как протича заболяването.и как се повлиява от различно лечение. Нищо секретно. Трябва да си сътрудничат лекарите.
110
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Верно ли на ден се правят 1500 теста? Не ми се вярва.
109
6
 
1
 
! Отговори
костя копейкин преди 1 месец
беше върл "антиИде0т", но се оказаха всичките в *** ваксинирани....
108
10
 
0
 
! Отговори
анти идиоти преди 1 месец
ковидЪ отнесе много от вас, което е хубава новина....останахте един файтон виещи срещу луната.
107
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Статистиката е, че вече почти никой не вярва на медиите за нищо.. което е прекрасно!
106
2
 
18
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 месец
Лекарското безхаберие и "лечението" на въпросната "болест",са причината за хилядите починали.След въпросната лекарска грижа,две години носих странна алергия,която отшумя доста бавно.На ваксинираните честито.
105
8
 
3
 
! Отговори
Непукиста преди 1 месец
Корона вируса и атаката в Украйна трябваше да съвпадат и много хора от Европа трябваше да са изпъкнали и руснаците лесно да я превземат.Но както винаги китайци и руснаци се дънят.
104
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е настъпил,а са го пуснали,за да намалят свръхнаселнието и най-вече по-възрастните хора,за да не тежат на правителствата.Лабораторният му произход се доказа,а тези където са го направили са шизoфpeници,които мразят не само хората,но и всичко живо.След като отмина вируса вдигнаха възрастта за пенсиониране,защото бяха разочаровани.Сега същите искат и да завъртят една световна ядрена война.Спрете ги докато е време!
103
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичките политици и лекари, които приличаха това на света, заслужават същата съдба, като хората, които си отидоха заради тях, лъжи, лъжи и нищо друго не беше тва, освен една голяма лъжа