Рядък случай на инфекция с COVID-19, продължила 613 дни

В Нидерландия предупредиха за появата на по-опасни варианти
22 апр 2024 08:11, Елка Василева
26
Рядък случай на инфекция с COVID-19, продължила 613 дни
Снимка: архив, БГНЕС

Учени от Нидерландия съобщиха за продължила изключително дълъг период инфекция с COVID-19 при мъж, починал миналата година, и предупредиха за появата на по-опасни варианти на новия коронавирус, предаде ДПА.

Възрастният пациент, който е имал отслабен имунитет поради предишни заболявания, е бил приет в болница в Амстердам през февруари 2022 г. с COVID-19.

До смъртта си през октомври 2023 г. той непрекъснато е бил с положителен тест за вируса в продължение на общо 613 дни, казват изследователите.

Съобщавано е и преди за други пациенти с дълго продължили инфекции, тъй като имунната им система не е била в състояние да се бори адекватно с вируса, припомня ДПА.

Изследователите от Амстердамския университет планират да представят случая на конгреса на Европейското дружество за клинична микробиология и инфекциозни болести, който ще се състои в Барселона от 27 до 30 април.

Той е интересен за изследователите и поради факта, че новият коронавирус може да се промени значително при продължително боледувалите. Това крие риск от появата на варианти на вируса, които по-лесно могат да преодолеят имунната система на здравите хора.

Изследователите в Нидерландия многократно са взимали проби от мъжа, за да анализират генетичния материал за коронавируса.

Те установяват общо над 50 мутации в сравнение с разпространения по това време вариант "Омикрон", включително такива, които позволяват на вируса да избягва имунната защита. Само 21 дни след като мъжът е получил специално лекарство за COVID -19, вирусът е успял да развие признаци на резистентност към препарата, казват изследователите.

Пациентът е починал от усложнения от друго предишно заболяване. Доколкото е известно, той не е заразил никого с мутиралата версия на новия коронавирус, чието научно название е SARS-CoV-2, отбелязва ДПА.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Швеция хич не са добре. В Европа от общо 48 държави има 12 държави с по-малко случаи на човек от населението от Швеция, вкл. и България. При починалите от Ковид-19 в Европа по-малко починали на човек от населението имат 25 държави.
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Швеция НЕ наложи локдаун и имаше най малко случаи на ковид в света.
22
2
 
1
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 седмица
Бай Ганювич бори Ковида с кило ракия на ден, солена сланина и чесън, защото ваксините му вкарват високо нано технологични, ултра миниатюрни чипове на Бил Гейтс и така го следят какво говори в пенсионерския клуб или в кварталната кръчма, а той хич не ги обича тези работи :))) Отгоре на всичко 5G мрежата го лови по GPS и даже знаят къде се намира във всеки един момент, защото за Бил Гейтс е много важно да знае къде се намира във всеки един момент Прондю Вариклечков от село Бугутево :)))))
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 18 - Ваксината ми, нито ме предпази от Ковид, ковщето беше най-важното за мен, нито спря рязпространението. Двама души се заразиха от мен, защото бях единствения, кокто ги посещаваше във вишата им. Интересното е, че майката, която беше рискова, с чести пневмонии и прочие, не го хвана - само башата и сина. Та чудя се - Ваксина, която не ми даде ррален инунитет, не ме направи по малко виролентент, а се налагалез да я слагам на три пъти, ква ваксина е ?
20
1
 
4
 
! Отговори
Ахооой, вакс кретен преди 1 седмица
Ахой, вапциниран вакс кр етен! Търчи за поредния бустер, иначе няма да можеш да прегърнеш баба си! Чу ли, безграбначна амебо! Търчи.
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Преписаният от дпа материал е тотален брътвеж. Нещо като щуротията с набодения триста пъти анонимен германец. Имайте себеуважение, когато публикувате, за да ви уважаваме и ние, читателите
18
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ахой, общество НЕлюбимо антиваксърско! Къде се загубихте, спихват ли ви мозъците? И защо по ягодите се спря да се дава статистика за ковид случаите и няма инфо - може по цял ден ни занимаване с логореята на политиците, а за сериозни неща-не може.
17
1
 
4
 
! Отговори
Василев преди 1 седмица
Биологичните лаборатории в действие.
16
1
 
3
 
! Отговори
Един Българин преди 1 седмица
Сега след отлива от гласуване идва второто ЗАКЛЮЧВАНЕ , гарантирано от герб!
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нали беше много смъртоносен бе, циркаджии? Хи хи хи
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това е особеното на "инфекциите" с фалшив вирус-могат да ородължат толкова, колкото слугите на фара мафията решат.
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Потвърждение, че за наличие на нано-токсикоза. Продължават да дълбаят в удобна за тях версия.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това е защото Мутафчийски не е бил там да изплаши ковидя до смърт. А и без счупени пейки не знам как очакват да преборят тази чума.
11
1
 
10
 
! Отговори
Измамените камилчета преди 1 седмица
Много ме кефи как само да се спомене някъде за ковид и двойно и тройно набодените измамени камилчета се опитват да се самоуспокояват, че не са се прецакали.
10
1
 
10
 
! Отговори
Кунчо Бустера преди 1 седмица
Тройно ваксан карах лек ковид два месеца във ВМА с маркуч в устата!
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Помните ли как Путин излекува ковида за два дни
8
3
 
3
 
! Отговори
България над всичко преди 1 седмица
ХАХАХАХАХАХАХА
7
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Много ме кефи как само да се спомене някъде за ковид, и на конспираторите направо трътките им изтръпват! Хахах, въпреки че за всеки разумно разсъждаващ е ясно че вече ковид не е опасност, но на конспираторите ще им държи влага десетки години напред
6
5
 
14
 
! Отговори
Наврете си ги отзад преди 1 седмица
Наврете си ковида там, където слънце не огрява. И пландемията заедно със стъгмистиката също! П.П. Оздравяха ли над 8000-те "активни" със сополи или още ги духат, а?
5
5
 
11
 
! Отговори
Да ходя за бустер ли преди 1 седмица
Рядък случай на изтерясали ковидясали промити кромид мозъци. Дам.