През 2025 г. ще има комбинирана ваксина срещу грип и COVID

Разработена е от Moderna и въоръжава тялото с антитела
Обновена: 11 юни 2024 15:23 | 11 юни 2024 15:22, Инна Ангелова
58
През 2025 г. ще има комбинирана ваксина срещу грип и COVID
Снимка: Mufid Majnun от Pixabay

Комбинирата ваксина срещу грип и COVID вече е в последния си етап на клиничните изследвания, съобщава BBC, позовавайки се на информация от фармацевтичната компания Moderna.

Новата комбинирана ваксина се очаква да бъде пусната през есента на 2025 година или най-късно в началото на 2026 година. В момента ваксината е във фаза III и показва, че въоръжава тялото със защитни антитела и го прави толкова ефективно, колкото и отделните ваксини срещу грип и срещу COVID-19.

„Комбинираната инжекция би била по-удобна и по-лесна за поставяне“, обясняват Стефан Бансел, главен изпълнителен директор на Moderna, допълва bTV.

BBC съобщава допълнително, че конкурентните фармацевтични компании като Pfaizer и BioNTech също разработва комбинирана иРНК ваксина.

Учените се надяват, че тази комбинирана ваксина ще се модифицира и актуализира по-бързо от сегашните, като ще отговори по-добре на постоянно променящите се вирусни щамове. Предимството ѝ ще е, че чрез едно боцване ще бъдем защитени както от сезонен грип, така и от COVID.

Moderna съобщава още, че са се фокусирали върху по-възрастните хора. В проучванията им са взели участие 8000 доброволци – половината са на възраст между 50 и 60 години, а другата половина са надхвърлили 64 години.

Страничните ефекти като цяло са били леки – болка на мястото на убождането и обща умора в рамките на ден-два. Такива са и страничните ефекти при познатите вече ваксини.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: грипваксинаCOVID
Още от Коронавирус
Ваксините срещу COVID довели до увеличаване на смъртността?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
5
 
! Отговори
Граф Промоций преди 2 седмици
Ох, нямам търпение! Дано да е безплатна , да взема три направо. После ще ме закарат на кафе с чичо Гилен Баре и ще вечерям за последно с кака Тромбоза.
52
0
 
8
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 2 седмици
Хаха има голяма партида закупена вакцина от "Говид"-сега ще я омешат с грипната и "вуала"комбинираната ваксина е готова!Така се прави бизнес когато Урсулка е начело!
51
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ваксините са най-голямото достижение на човечеството спасили милиарди животи по света - чак се чудя на коментарите след като е ясно че всички сте се наболи с всички ваксини, а и помним как "чистокръвните" се натискаха, с връзки за ковид ваксините в началото и ние обикновените хора не можехме да се доредим, а ходеха да се бодат тайно и ся ко - сега са на въпреки, аз не съм - не си ама га прережда хората
50
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 седмици
"местито" мина,"Честито"-не ..?
49
0
 
4
 
! Отговори
бл преди 2 седмици
Чудесна новина! Сега вместо две има само една комбинирана и ненужна ваксина. Догодина - нито една!
48
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 седмици
МЕСТИТО !...Да почерпите,ий!
47
4
 
2
 
! Отговори
Ахой, примати преди 2 седмици
антиваксърски - чакам да се извините за всички животи които погубихте
46
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ахой, антиваксърски ***! Пак ли сте налазили.
45
2
 
3
 
! Отговори
бай Колио преди 2 седмици
откога я чакам да са набода и осми бустер също
44
3
 
3
 
! Отговори
Бат Сали преди 2 седмици
Хахахах който не иска ваксина за ковид сега ще е две в едно с тази за грип и айдииии отиде коня у ряката .. хаххаха
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тази ваксина от кой бустер ще проработва? От петия, като старите? не работи, не работи и изведнъж проработва като си сложиш осма инжекция?
42
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Защо ли след ваксинирането в Австралия се отприщи лавина от заразяване с КОВИД?
41
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Знам едно много мрачно място където да си я сложите.
40
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Мозък ползвайте : Много си прав - истинските ваксини спасяват живот, не се разболяваш и не разнасяш заразата. Наскоро се оказа, че съм имал контак с болни от коклюш, но дори не се почуствах зле, зашото ваксината от преди много години работи. Тук става въпрос за фалшивите ковид-вакси.
39
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Т.е. да примамят повече души да се инжектират с адската течност, която образува "пластмаса" в кръвоносната система. Не мерси
38
2
 
12
 
! Отговори
Samo minavam преди 2 седмици
Като гледам ваксинираните, отслабнаха и един по един
37
13
 
6
 
! Отговори
Мозък ползвайте преди 2 седмици
*** е имало винаги и ще има !Ваксините са спасили света.Туберколозата е убила толкова много хора в почти всяко българско семейство в миналото.БЦЖ се прилагаот самото и откриванеДетския паралич беше бич преди откриване на ваксина.Морбили,рубеола,хепатит-също.Милиони животи са спасени с ваксинипротив жълта треска и тетанус.Маларията също е изкоренена А тези които вярват в плоската земя и са против ваксините е добре да проумеят че са ваксинирани още от раждането си със задължителните ваксини.
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бурки и карантина е най-добре. Карантина е само дистанционна работа или задочно обучение. Гарантирано е без грип и кови.
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До IQ 3.14 > Говорим само за щата Ню Йорк, като за момента са възстановени на работа и обезщетени 1700 души. Хиляди нови дела тепърва ще има, защото решението на съда е от скоро.
34
3
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 седмици
До Анонимен34 самият факт, че в момента няма осемстотин хиляди дела за обезщетения, на фона на единия автобус инжинери на боинг дето паднаха през прозореца, ти показва колко точно медията на авера на максуел не е уикенд.