Микроскопични частици пластмаса има дори в човешката плацента

Откритието на учените предизвиква тревога
20
Микроскопични частици пластмаса има дори в човешката плацента
Снимка: Pixabay

Микроскопични частици пластмаса са откривани досега в тъкани почти навсякъде в човешкото тяло и скорошно изследване установи, че те инфилтрират и плацентата, съобщи БТА като цитира ЮПИ.

Проучването е на екип от Университета на Ню Мексико, САЩ. Учените са открили микропластмаси във всички проби от плацента, взети от 62 жени в изследването. Концентрацията варира от 6,5 до 790 микрограма в грам тъкан.

Авторите подчертават, че откритите количества са твърде малки и че ефектът им върху здравето на плацентата остава неясен. Въпреки това находката предизвиква тревога. "Отровата зависи от дозата", обясни ръководителят на изследването Матю Кемпън.

"Ако дозата продължи да се увеличава, започваме да се тревожим. Ако наблюдаваме ефект върху плацентата, значи целият свят на бозайниците на планетата може да бъде засегнат. А това не е добре", добави той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: пластмасаплацента
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Много тъп преди 1 месец
Може да е последствие от честото влизане на латексови кондоми.Направете и проучване и при мъжете.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Университетски изследвания, значи търсим спонсори, заради "откритието" наличие на по-малко от една милионна част пластмаса в 1 грам плацента, обаче без да можем да докажем как е попаднала там. Може да е в резултат от медицинската процедура, с която е извадена плацентата. Нали? Аналогично е и при животните. Или не е тъй? Медиите също търсят такива "тревожни" еко-новини. Цели фондации слухтят.
16
1
 
2
 
! Отговори
Незнайко преди 1 месец
Не знае защо тръбите за чиста и отпадъчна вода са пластмасОви. За по-екологично ще да е. Тоо, сега това е на мода. Туй зелените партии да обяснят.
15
2
 
1
 
! Отговори
Хххх преди 1 месец
До 14Да ама производителите на пластмасови опаковки имат голямо лоби....могат да ги направят биоразграждащи се ама лакомия капиталист не обича да губи пари...в екологията и рециклирането на пластмаси нема пари (с изключения)..парите са в измислените green енергии и "климатичните промени"...по евтино е да се произведе и изхвърли в океаните или на *** отколкото да се рециклира....
14
1
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Спомням си времето,когато животът течеше и без толкова много пластмаса.Бирата беше в стъклени бутилки,киселото мляко в буркани,нямаше пластмасови чаши за кафе и в магазините не раздаваха найлонови торбички.Значи може производството на пластмасови опаковки рязко да се съкрати.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руската пластмаса е по-добра от западната пластмаса. Гарантирано от един цял руски народ.
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е откритие, което доказва, че преди нас не е имало развита цивилизация. Ако е имало, нямаше начин да не са познавали пластмасата и щяхме да открием следи във фосилите.
11
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин ще ни спаси от пластмасата. Той воюва срещу западната пластмаса в Украйна. В Русия няма пластмаса.
10
1
 
9
 
! Отговори
Да живее пластмасата преди 1 месец
Природата е създала човека само защото имала нужда от пластмаса но не можела да си я произведе сама. Затова създава човека той да произведе нужните количества. Сега когато има достатъчно пластмаса навсякъде човекът вече не е нужен и може да се унищожи за да живее пластмасата вечно.
9
9
 
5
 
! Отговори
sando преди 1 месец
При капитализма е така,стига ревахте! Искахте демокрация,капитализъм и свободен пазар - получихте ги. На големите началници им трябват печалби.Не ги интересува ни планета,ни животни,ни жалките животи на плебеите.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разбира се, че е опасно. Това нещо ако се "лепи" по дробовете, които иначе имат микроскопична система за почистване, сигурно няма мърдане, остава си там, трупа се, надживява те.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оставяме на вас да си изберете!
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо пробутват перки, панели и електромобили като тровят храната и водата с пластмаси, хербицида и ГМО производни.
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кажете го накрая. Основната причина за злокачествените болести е точно това. Другото е химията дето ядем и дишаме. Като сложиш и малко стрес в уравнението и ето какво са ни приготвили. Вече няма как да се отървеш от пластмасата, тя е навсякъде и полимерите трупат в клетките
4
1
 
15
 
! Отговори
забрана ПЛАСТМАСИТЕ преди 1 месец
ОКЕАНИТЕ СА ПЪЛНИ СЪС ПЛАСТМАСИ > РИБИТЕ СЪЩО
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знам кой има интерес, но е факт, че все повече деца с увреждания се раждат.
2
8
 
4
 
! Отговори
До 1 преди 1 месец
Не, той няма интерес. Митрофанова така каза.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин..