Здравеопазването ни работи добре без резки промени

Експерт: Не бива здравето да е политическа дъвка
23 юли 2024 20:37, Инна Ангелова
20
Здравеопазването ни работи добре без резки промени
Снимка: БГНЕС

Здравният експерт Аркади Шарков каза, че колкото по-малки и резки промени има в здравната ни система, толкова по-добре ще работи тя. “В момента имаме малко повече стабилност в сферата”, коментира Шарков пред БНТ.

Според него здравеопазването ни се саморегулира, въпреки че до някаква степен е зависимо от политиците. "Единственото, което не може да бъде достатъчно пререгулирано, е бюджетът".

Шарков определи като политическа темата за национална детска болница и припомни, че всяко от правителствата през последните 10 години е засягало темата и е започвало някаква дейност, която после спира.

"Впоследствие се появяват различни по тип интереси - било то от обществен или частен характер, които предлагат алтернативи. В крайна сметка следва интересът на заинтересованите страни, а именно - българските майки, да бъде защитен".

Експертът даде пример с отделни общини, които планират изграждане на местни детски болници: "В Бургас се строи общинска детска болница, Варна и Пловдив също искат да започнат".

"Съгласно Конституцията всеки има право на здравеопазване, което е уредено в закон. Когато говорим за безплатно, то също влиза в този закон. Българите имат право на безплатна спешна медицинска помощ, оттам нататък всичко минава през здравни осигуровки или се заплаща по надлежния ред”, допълни още Шарков.

Експертът каза още, че здравето на хората не трябва да се използва за политическа дъвкакоято се използва предизборно и по време на управление, за да бъде разбърквана темата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Болниците трябва да бъдат търговски дружества, а здравето - бизнес. Това е препоръката на ЕС. Какво ревете, про'с'таци неграмотни?!
18
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Браво! Най-сетне станахме истински европейци и също като в развитите западни страни се отделят пари за пропаганда как най-пропадналите сектори били в супер състояние и водещи в света. Какво ревете бе, про'с'таци неграмотни, нали за това гласувате?;
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оооо, само изградилия се се изходи от отново, егати и наглеца
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя експерт да не е от тия дето ги ибъвгз?!На такъв ми мяза!!!!!
15
0
 
8
 
! Отговори
до 12 преди 1 месец
До Анонимен Ако този ме...рзавец го беше чул как се "шегуваше" по телевизията, витиевато и лъжливо говорене... Има европейска директива за общ. поръчки за частните здравни заведения, която от години България не въвежда, за да могат тези да трупат пачки! Оспорват в съда, борят се не за друго, а за да могат да купуват лекарства на каквито си искат цени, но да им ги плаща касата, тоест народът! Нещо и да хипократовата клетва ни поясни - че се е клел да лекува безплатно само учителя си... Търговец!!
14
0
 
10
 
! Отговори
87 преди 1 месец
Айде бе, нали те слушах какви ги приказваше - лъжливо - само и само да не се промени законът за обществените поръчки, касаещ частните болници. Тоест - с обществените пари от касата /на хората вноските/ да ви се плаща всичко - без тока, всичко - без тока! И да ви се позволява безконтролно да купувате с пари от касата на каквито си искате цени лекарства! За сметка на хората там да се лекува най-богатата прослойка от обществото! ЕС ни задължава да не е така, Ние плащаме глобите, а вие трупате пари!
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Здравеопазването работело добре? Тоя явно не е ползвал услугите на това "добре работещо" здравеопазване и не са го правили на *** с издевателските електронни рецепти, нито са го изнудвали за "избор на екип" и "закупуване на консумативи". Всъщност, ако е паралия, сигурно се лукува в чужбина, както повечето ни управници и затова така плоско ни будалка, колко е хубаво здравеопазването в България
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При 8 милиарда бюджет на касата се събират дарения за техника от пластмасови капачки! Ами "Българската Коледа" ? Да се събират от есемеси пари за лечение на деца? Да се набират дарения за лечение в чужбина на деца и възрастни? Кое от това е добро здравеопазване? А профилактиката? Първенци по смърност, късно откриване на ракови заболявания.
11
0
 
8
 
! Отговори
Мене преди 1 месец
Лицето от кого е титуловано "здравен експерт" ?
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Жалък ***..........
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Траурните агенции жънат
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Врачки, знахарки, бавачки, билкарки, екстрасеКси... всички работят нормално, само доктори дето не останаха!
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И къв точно експерт е тоя аз съм лекар но не го разбрах.Поредните глупотевици за които вземат заплати
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Бг изобщо няма здравеопазване. Цяло чудо е човек да попадне на съвестен и кадърен лекар.
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Д-р Миро Найденов добре го каза един ден -тези 240- те и правителството твърдят, че имаме добро здравеопазване защото те и техните близки се ползват от пълния пакет здравни услуги само с едно обаждане по телефона. Те не живеят като обикновените българи и не знаят какво се случва в реалния живот.
4
0
 
14
 
! Отговори
Вв преди 1 месец
Работи добре при наличие на много пари в джоба на пациента...
3
0
 
15
 
! Отговори
Емигрант преди 1 месец
Само не мога да разбера все още тези ваши ИМУНИТЕТИ бъzикат ли се с вас,наглеят ли,мислят ви наистина ли за овце и вие колко им вярвате,че да не излизате на площадите да им покажете,че все още имате останало някакво достойнство което да защитите?Здравеопазването ви работело добре,обаче по ТВ и медии постоянно се молят родители на ДЕЦА които нямат възможност да помогнат на рожбите си,или младежи ПРОСЯТ пари за лечение в чужбина?Какви сте вие на тази територия на мутри и МАФИОТИ - НАРОД или СТАДО
2
1
 
14
 
! Отговори
Скуби Ду дупка преди 1 месец
Корпорация Здраве работи в полза за умножаване на капитал, скуби народа, за лекуване изобщо никой не мисли.
1
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То здравеопазване почти няма, той вика "работи". Аааа, даже вика "работи добре". Според него не просто работи, ами даже "работи добре". Смятай!