СЗО притеснена: Възможен е епидемия от полиомиелит

Причината - войната в Газа
23 юли 2024 16:05, Инна Ангелова
14
СЗО притеснена: Възможен е епидемия от полиомиелит
Снимка: Pixabay

“Изключително обезпокоена” е Световната здравна организация заради възможността от избухване на силно заразен вирус на полиомиелит в Газа, след като са открити следи от него в отпадъчните води. Заразата е по-известна и като детски паралич. Това е остро инфекциозно заболяване, предаващо се по по фекално-орален път. Източници на заразата са болни хора и вирусоносителите.

Д-р Аядил Сапарбеков, ръководител на екипа на СЗО в палестинските територии, заяви, че се извършва оценка на риска и че междувременно здравните работници в Газа дават съвети за защита на 2,3-милионното население, съобщава bTV. Д-р Сапарбеков допълва, че ще бъде трудно за хората да ги спазват съветите, като се има предвид разрушаването на водоснабдителните и канализационните услуги.

Следи от полиомиелит, който се разпространява чрез фекалии, бяха открити в проби от канализацията, взети от 2 различни места в Газа преди месец, което показва, че вирусът може да циркулира. Досега не са регистрирани свързани с него случаи на паралич. Но в неделя израелските военни заявиха, че са започнали да ваксинират своите войници.

СЗО и агенцията на ООН за децата (Уницеф) смятат, че в Газа може да се наложи провеждането на масова кампания за ваксиниране. Въпреки това многократните закъснения на хуманитарните работници и хуманитарните доставки в Газа, както и огромните рискове за сигурността при придвижването из територията означават, че провеждането на ефективна кампания ще бъде много трудно.

Израелските военни заявиха, че работят с различни организации, за да доставят ваксини на палестинците в Газа.
От началото на войната между Израел и „Хамас“ през октомври досега на територията са изпратени около 300 000 ваксини, допълва тя.

Полиомиелитът се причинява от вирус, който се разпространява лесно чрез контакт с изпражненията на заразен човек или по-рядко чрез капчици при кашлица или кихане. Той може да причини парализа, а в краен случай и смърт.

Според данни на СЗО, нивото на ваксинация в Газа и окупираните територии на Западния бряг е било добро преди началото на конфликта. Според агенцията на ООН обаче „липсата на сигурност, възпрепятстването на достъпа, постоянното разселване на населението, недостигът на медицински материали, лошото качество на водата и отслабените санитарни условия“ са допринесли за намаляване на нивата на имунизация и увеличаване на риска от разпространение на болести.

Д-р Сапарбеков заяви, че много хора живеят в приюти, в които има само една тоалетна за 600 души, и имат малък достъп до безопасна питейна вода.

СЗО подчерта, че прекратяването на огъня е от съществено значение, за да може да се реагира ефективно.

Израелски професори по обществено здраве отправиха същия призив в статия, публикувана във в. „Хаарец“ днес: „Ние знаем какво трябва да се направи. То трябва да бъде направено в името на всички жители на региона. Тук не става въпрос за политика. Става въпрос за здраве и живот“, пишат те.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
2
 
! Отговори
Въпросът е преди 1 месец
От коя мощна икономика ще тръгне, за да я спрът първа, Китай, Индия, Сингапур, Русия...къде ще кацне "прилепът" заразен с чума е въпросът? Кого искат да спрът първи..., след това останалите, като междувременно ще са готови фирмите за продажба на ваксини и яко селл на целият свят! Това е бизнесс със хора как се прави. Малко държави са способни на такъв подход, по продажбите на ваксините ще ги познаете, най-лесно.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Специално за изборите в САЩ всичко е възможно. САЩ са страната с неограничени възможности.
11
0
 
4
 
! Отговори
Той епидемията преди 1 месец
Епидемията е халосал заглавието ...
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прочетох СЗО и ... си го преместих в другия крачол.
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само заглавието като прочетеш и се чудиш Инна какво чудо на природата е!
8
5
 
3
 
! Отговори
Патриот преди 1 месец
Тия 2 милиона в ромската махала, наречена Газа, трябва да бъдат избити с термобарични бомби и ще се реши проблема в региона.
7
1
 
11
 
! Отговори
Ъхъъъъ..... преди 1 месец
Глупости под шипковия храст!
6
1
 
20
 
! Отговори
Чичко Бил Гейц преди 1 месец
Естествено че е възможна пандемията, с моя финансов ресурс няма нищо невъзможно!
5
2
 
12
 
! Отговори
Lina преди 1 месец
Най - притеснително е сзо да вземе да се притесниии , и започва голямото бъркане и ровене .
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз пък що си мисля, че това не беше заразно някога? Ама както кажете, ще се притесните още повече, ако продължавате!
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Притесненията са основателни. Ще ги посрещнем с брадви, сопи, въжета и кой каквото има под ръка.
2
1
 
19
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Зелената сделка бате е сериозна работа
1
6
 
17
 
! Отговори
Дейвид Айккъмробите преди 1 месец
Управляват ви гущери от хилядолетия , целта им е в много скоро време да въведат базовия доход - където за да го получите трябва да изпълнявате това което кажат, да пиете кална вода , да се храните с скакалци , и да не правите повече от 10 крачки на ден защото чипа , който ще ви бъде вграден ще подаде сигнал и баретите ще ви изхвърлят от някоя скала , и всички ще гледат както е било в Рим.