НЗОК пести 10 млн. лв. от онколекарства с новия механизъм

Това няма да се отрази на джоба на пациентите
11
НЗОК пести 10 млн. лв. от онколекарства с новия механизъм
Снимка: БГНЕС

Парламентарната комисия по здравеопазване одобри нов механизъм за контрол върху разходите на Здравната каса за онколекарства в болничната помощ. Идеята на законопроекта е да ограничи печалбите по веригата на снабдяване и да спести от обществените средства.

В бюджета на Касата за тази година са заложени 910 милиона лева за този вид медикаменти.

Ако законопроектът бъде одобрен в пленарната зала, новите правила за заплащане на онколекарствата ще влязат в сила от 1 юли. Те слагат таван на цената, по която Здравната каса ще заплаща  медикамент на дадена болница, когато няма централизирано договаряне на тези цени.

Таванът ще се изчислява през 6 месеца, по формула, която би трябвало да ограничи възможностите за надценки на търговците на едро, които доставят лекарства на лечебните заведения. Един от вносителите на законопроекта и депутат от ГЕРБ-СДС Костадин Ангелов.

Очаква се през първите шест месеца чрез механизма да бъдат спестени около 10 милиона лева от разходите на Здравната каса, като това няма да се отрази върху джоба на пациентите.

Законопроектът трябва да бъде гласуван окончателно утре, за да отмени заложения от 1 февруари вариант за плащане на онколекарства, според който Касата ще плаща на най-ниската доставна цена, а това според болнични организации ще застраши лечението на онколболните у нас.

Д-р Емануил Найденов, председател на "Български лекари за ново здравеопазване" определи новия механизъм за определяне на цените като "опит за летене".

"В едно лечебно заведение лекарството струва 2.50 лв., а в друго за 25 лв. Оказа се за съжаление, че е това е законово регламентирано и позволено. Нашето послание беше да представим публично този проблем и как се случва. Както всеки продукт когато се произведе лекарство попада в търговски представители и се транспортира до потребителя, всъщност болницата е пациентът. Държавата е решила да реимбурсира търговска разлика до 25 лв. Търговецът в крайна сметка е този,  който калкулира разликата", каза пред БНР д-р Найденов.

Кой печели най много по веригата то е ясно не само на мен, а на всички. Звеното по веригата, което реализира са търговците и те казват "това ни е позволено и ако имате въпроси се обърнете към законодателя", коментира лекарят  и обясни: "Философията на закона че, трябва на конкурентен на принцип отделните търговци да предлагат най-ниската цена. Сега не се получава. Но хипотетично, ако имате болница  и до момента не реализира печалба, но притежавате холдинг, в които имат дружество, което се занимава с търговия на лекарства и сам си поръчвате за болницата. Ако се случи хипотетично това в конкурса ще се явява лицето, което поръчва - конфликт на интереси".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: НЗОКлекарства
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Продажниците от Промяната на Бойко и Пеевски намалиха кражбата от Здравната каса от 100 милиона на 90 милиона. Дадоха отстъпка "кражба" 10 процента. Евала на такъви бизнес представители в парламента. намаляваме кражбата плавно, за да няма сътресения в източването на Здравната каса от частните им болници.
8
1
 
2
 
! Отговори
От как преди 3 месеца
Сътвориха ковида,аз вярвам само на конспирации.ТОВА В КОЕТО ЖИВЕЕМ ДНЕС Е ЕДНА ПАРОДИЯ НА ДЕМОКРАЦИЯ!!!
7
1
 
1
 
! Отговори
Кога преди 3 месеца
Ще започнете да лекувате хората от рак с измисления лек още от преди 30години???? Това е ФАКТ НЕ....СТНИЦИ ЛЪЖЛИВИ,ПРОДЪЛЖАВАТЕ ДА МОРИТЕ ХОРАТЕ С ТЕЗИ ТЕРАПИИ ОТ КОИТО ТАРМЪЧИТЕ МИЛИОНИ,А РЕЗУЛТАТИТЕ ПОЧТИ НУЛЕВИ!
6
0
 
2
 
! Отговори
Сър Пичук преди 3 месеца
Поздравления за депутатите от здравната комисия и лично на председателя Костадинка! Вместо по 100 милиона, от юли ще се крадат само по 90 милиона лева чрез завишени цени за лекарства. Голям успех за българското здравеопазване, голяма защита на интересите на болните!
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
нзок да не е спестовна каса.. Интересно кой ще поеме останалите разходи, които касата е "спестила"...
4
0
 
4
 
! Отговори
ЕДНО преди 3 месеца
МАЙ Е СИГУРНО,ЧЕ И НЗОК ИГРАЕ С КРАДЦИТЕ
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Камелия е абсолютно неграмотна! Няма ли кой да прочете писанията ѝ преди да бъдат публикувани? Скандална е тази статия!
2
0
 
7
 
! Отговори
Спите ли добре? преди 3 месеца
Да забогатяваш за сметка на кражба от парите на здравната каса,респективно от болните е мако казано нагло.А вие търговски представители застраховани ли сте от лоши болести?Страх от Бога нямате ли?
1
0
 
7
 
! Отговори
Грабеж преди 3 месеца
А другите 90 млн.?!