Германия признава: Вече не сме икономически конкурентоспособни, изоставаме

Реформите са в застой, не е ясно какво ще забави упадъка
12 фев 2024 21:00, Анисия Иванова
291
Германия признава: Вече не сме икономически конкурентоспособни, изоставаме
Снимка: БГНЕС/EPA

Миналата есен в едно огромно производствено хале в Дюселдорф мрачните тонове на един клаксон съпровождаха последния миг на една вековна фабрика.

На фона на трептенето на факли и огньове много от 1600-те души, които губеха работата си, стояха с каменни лица, докато нажеженият метал на последния продукт на завода - стоманена тръба - се изглаждаше в перфектен цилиндър. Церемонията сложи край на 124-годишната дейност на завода, започнал в разцвета на германската индустриализация и преживял две световни войни, но не успял да преживее последиците от енергийната криза.

През изминалата година имаше многобройни повторения на подобни финали, които подчертават болезнената реалност, пред която е изправена Германия: дните ѝ на индустриална суперсила може би са към своя край. Промишленото производство в най-голямата икономика в Европа бележи тенденция на спад от 2017 г. насам, а спадът се ускорява с намаляването на конкурентоспособността.

 "Ако трябва да съм честен, няма много надежда", каза Щефан Клеберт, главен изпълнителен директор на GEA Group AG - доставчик на производствени машини, чиито корени водят началото си от края на XIX век. "Наистина не съм сигурен, че можем да спрем тази тенденция. Много неща ще трябва да се променят много бързо."

Основите на германската индустриална машина са се сринали като домино. САЩ се отдалечават от Европа и се стремят да се конкурират с трансатлантическите си съюзници за инвестиции в областта на климата. Китай се превръща в по-голям съперник и вече не е ненаситен купувач на германски стоки. Последният удар за някои тежки производители беше краят на огромните количества евтин руски природен газ.

Наред с глобалната нестабилност политическата парализа в Берлин засилва отдавнашни вътрешни проблеми като скърцащата инфраструктура, застаряващата работна сила и ширещата се бюрокрация. Образователната система, която някога е била силна страна, е емблематична за дългосрочната липса на инвестиции в обществените услуги. Изследователският институт Ifo изчислява, че влошаването на математическите умения ще струва на икономиката около 14 трилиона евро (15 трилиона долара) в производството до края на века.

В някои случаи спадът в промишлеността се осъществява с малки стъпки, като например намаляване на плановете за разширяване и инвестиции. Други са по-очевидни, като преместване на производствени линии и съкращаване на персонал. В крайни случаи - като завода за тръби на Vallourec SACA, някога част от изпадналия промишлен гигант Mannesmann - последицата е окончателно затваряне.

"Шокът беше огромен", казва Волфганг Фрайтаг, който е работил в завода от тийнейджърските си години.

Сега работата на 59-годишния мъж е да разглобява оборудване за продажба и да помага на старите си колеги да си намерят нова работа.

Германия все още разполага със завиден списък от малки, гъвкави производители и Бундесбанк и други отхвърлят идеята, че пълната деиндустриализация е близо.  

Но тъй като реформите са в застой, не е ясно какво ще забави упадъка.  

"Вече не сме конкурентоспособни", заяви министърът на финансите Кристиан Линднер на събитие на Bloomberg по-рано този месец. "Ставаме все по-бедни, защото нямаме растеж. Изоставаме."

Размирната коалиция на канцлера Олаф Шолц бе хвърлена в допълнителен смут в средата на ноември от бюджетната криза, предизвикана от съдебно решение относно мерките за вземане на заеми, което остави правителството с малко свобода на действие за инвестиции.

"Не е нужно да си песимист, за да кажеш, че това, което правим в момента, няма да е достатъчно", каза Фолкер Трайер, ръководител на външната търговия в германските търговско-промишлени палати. "Скоростта на структурните промени е зашеметяваща."

Разочарованието е широко разпространено. Въпреки че през последните седмици стотици хиляди хора излязоха по улиците, за да протестират срещу крайно десния екстремизъм, антиимигрантската партия Alternative für Deutschland (AfD) изпреварва и трите управляващи партии в проучванията на общественото мнение - изостава само от консервативния блок.

Воденият от Шолц социалдемократически алианс се ползва с подкрепата на 34% от избирателите, сочи анализ на "Шпигел" на последните проучвания.

Според Мария Рьотгер, ръководител на Michelin за Северна Европа, намаляващата конкурентоспособност на промишлеността заплашва да потопи Германия в низходяща спирала. Френският производител на гуми затваря два от германските си заводи и съкращава трети до края на 2025 г., което ще засегне повече от 1500 работници. Американският му конкурент Goodyear има подобни планове за два завода.

"Въпреки мотивацията на нашите служители, стигнахме до момент, в който не можем да изнасяме гуми за камиони от Германия на конкурентни цени", каза тя в интервю.

Други примери за спад изплуват редовно. GEA затваря завод за помпи близо до Майнц в полза на по-нов обект в Полша. Производителят на автомобилни части Continental AG обяви през юли плановете си да се откаже от завод, който произвежда компоненти за безопасност и спирачни системи. Конкурентът Robert Bosch GmbH е в процес на съкращаване на хиляди работници.

Енергийната криза през лятото на 2022 г. беше основен катализатор. Макар че най-лошите сценарии като мръзнене вкъщи и дажби бяха избегнати, цените остават по-високи, отколкото в други икономики, което допринася за увеличаване на разходите за по-високи заплати и сложни регулации.

Един от най-силно засегнатите сектори е химическата промишленост - пряк резултат от загубата на евтиния руски газ в Германия. Тъй като преходът към чист водород все още не е сигурен, почти една от всеки десет компании планира да спре за постоянно производствените процеси, според неотдавнашно проучване на браншовата асоциация VCI. BASF SE, най-големият производител на химикали в Европа, съкращава 2600 работни места, а Lanxess AG намалява персонала си със 7%.

Китай също създава проблеми на Германия по няколко начина. В допълнение към стратегическата промяна в областта на модерното производство, забавянето на икономиката на азиатската суперсила намалява още повече търсенето на германски стоки. В същото време евтината конкуренция от Китай притеснява индустриите, които са ключови за климатичния преход на Германия - и то не само електрическите автомобили.

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
252
0
 
1
 
! Отговори
аььааьаь преди 2 месеца
Те не изостават. Те са на дъното . Няма да може да оправят вектора с това мислене, а и мисля, че вече е късно. Трябваше да се осетят преди 10 15 години. След 50 години Германия ще е само в учебниците по история.
251
0
 
2
 
! Отговори
Да преди 2 месеца
така е братя немци, без евтини суровини няма конкуренция, ама вие си помислихте че всичко ще е както до оня ден. САЩ отново разцепи приятелството ви с Руснаците. Ако сте умни и следвате съветите на вашия бивш министър председател Бисмарк ще се оправите ако ли не ще ядете ***.
250
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как ви ражда подобна глупост главите че средната заплата в Русия била 400 лв...то бива да си злобен и заслепен ама да пишеш подобни идиоитии. Ходете да папката мултикултурни КУРнишони на неинтегриранитеАфро-Европейци! ДА,факт е Русия вече е най-силната икономика в Европа, факт е че ЕВропа дава пари за оръжие на сащ и за безмислена интеграция на Кюнци и Амбриа$и. Факт е че икомиката на ЕВропа замира. Но най-вече е факт, че ЕвроПолитиците ни направиха за курбан на интересите на САЩ!
249
0
 
3
 
! Отговори
do 243 преди 2 месеца
До АнонименМили мой ЕвроДжендерАтлантик, аз си стоя и обичам в България на теб ако ти е мечтата да миеешПосраниМултикултурниГъзере в Германия, хващай си пликчето от Била и заминавай. Аз искам силна и преуспяваша България а това няма да стане с бежанци и ЛГБТ-Еко-Евро-БЛМ активисти.
248
0
 
3
 
! Отговори
Хюго Бос до 264 преди 2 месеца
Така е, като докараха третия свят, не башибозукът не стана като "първия", а немците станаха третия свят. Е, санкциите поне работят.
247
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кьолн,карнавала центъра,само мигранти пияни ,движат се по 4-5 само мъже,дрогирани,мръсотия,счупени бутилки,повръщано,угарки,влаковете спрени,откраднали релсите,паркинг за 15 минути 2 евро...чудеса.няма я чистата и уредена Германия тюркизирана и ислямизирана е.
246
2
 
4
 
! Отговори
Рой преди 2 месеца
Това е без значение, голяма работа,ще има безработица, важното е да има за ***. Слава Кокайне.
245
4
 
8
 
! Отговори
СПРАВЕДЛИВ преди 2 месеца
Очакваме новия локомотив Оссрайна да дръпне европейската икономика...към тинята.Кой измисли т.н."санкции" ,кой взриви Северен поток 1 и 2 и сега купува втечнен руски газ на петорна цена от ФАЩ?Кой блокира банките ,транспорта и пазарите на Русия?Кой дава оръжия на фашистите, обучава укропитеците и изпраща наемници?Кой забрани руските медии и прогони руските дипломати?Колко пъти фашистите в Германия ще нападат Русия заедно с фашистите от Оссрайна?
244
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кой може да замени гигант в Икономиката. Земеделие, автомобилостроене, химия, корабостроене , хранителна дейност , и др . Със свръх производство от десетилетия. Не ми идва на ум .
243
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Датчанина може да стане конкурент на германеца . Само ако спре да пие и да пуши трева . След сто години. За друг не се сещам от ЕС
242
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
След това признаване. Остава да гадаем кой ще е конкурента в ЕС или на Световно ниво. В ЕС може да са гърци ,СевероМакедонци , може и датчани спрели спирането и шмъркането. Кой ли ще е конкурента ?
241
2
 
7
 
! Отговори
Хаха преди 2 месеца
Санкциите работят
240
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Г-да германци, не сте спрегнали глагола в правилното време: изостаНАХТЕ! А вие бяхте индустриалният мотор и влекач на Европа. Вие, Англия (ВБр отдавна няма) и Франция поведохте свещена война срещу Русия на украинска територия, с украински войски и с всестранна помощ от ЕС, НАТО и САЩ. Само че Байдън си отива, САЩ ви напомни, че яденето е с пари, и стара Европа увисна като конско месо на ченгел.Още една година война и ЕС ще капитулира преди рашъните.За какво ви беше тази война и кого изплашихте?
239
2
 
10
 
! Отговори
Костов шъ ги опраи преди 2 месеца
Трябва да им изпратим стратегът Костов да им "оправи" индустрията....и на тях .
238
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ех дорогая Анисия каква радостна вест за краха на прогнилия Запад. Още такива статии трябват!Даже само такива! Каква постоянност в обрисуването на колективния Запад.! Каква лоялност! Ще има награда! Подорок!
237
1
 
10
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Каква икономика? Германия, Белгия, Франция, Англия, Ирландия, скандинавските до една... страните, в които официално действа ислямисткия фундаментализъм и дългите му ръце на терора. Ислямистите, финансирани от данъкоплатците, единсвеното което работят е да подкопаят и съсипят приемниците си. Типично по паразитски.
236
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще пратим нашия Ники Василев да ги оправи. Либертарианската политика от африкански вид ще вдигне Германия.
235
2
 
4
 
! Отговори
Съвети преди 2 месеца
Нужни са реформи в икономиката, закриване на губещите производства, строга фискална политика, спиране на държавните субсидии за земеделието и индустрията, съкращаване на излишния персонал, продажба на губещите производства за 1 евро на чужди инвеститори от Китай и Индия, намаляване на социалната политика, сваляне на данъците на 10 процента, премахване на безплатното здравеопазване и образование.
234
0
 
5
 
! Отговори
Делиормански шваба преди 2 месеца
Светофара спонсорира народни веселия с карикатури на Путин и Тръмп. После взело че станало лошо.
233
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 230 - Тош па и тоя ...