Германия признава: Вече не сме икономически конкурентоспособни, изоставаме

Реформите са в застой, не е ясно какво ще забави упадъка
12 фев 2024 21:00, Анисия Иванова
291
Германия признава: Вече не сме икономически конкурентоспособни, изоставаме
Снимка: БГНЕС/EPA

Миналата есен в едно огромно производствено хале в Дюселдорф мрачните тонове на един клаксон съпровождаха последния миг на една вековна фабрика.

На фона на трептенето на факли и огньове много от 1600-те души, които губеха работата си, стояха с каменни лица, докато нажеженият метал на последния продукт на завода - стоманена тръба - се изглаждаше в перфектен цилиндър. Церемонията сложи край на 124-годишната дейност на завода, започнал в разцвета на германската индустриализация и преживял две световни войни, но не успял да преживее последиците от енергийната криза.

През изминалата година имаше многобройни повторения на подобни финали, които подчертават болезнената реалност, пред която е изправена Германия: дните ѝ на индустриална суперсила може би са към своя край. Промишленото производство в най-голямата икономика в Европа бележи тенденция на спад от 2017 г. насам, а спадът се ускорява с намаляването на конкурентоспособността.

 "Ако трябва да съм честен, няма много надежда", каза Щефан Клеберт, главен изпълнителен директор на GEA Group AG - доставчик на производствени машини, чиито корени водят началото си от края на XIX век. "Наистина не съм сигурен, че можем да спрем тази тенденция. Много неща ще трябва да се променят много бързо."

Основите на германската индустриална машина са се сринали като домино. САЩ се отдалечават от Европа и се стремят да се конкурират с трансатлантическите си съюзници за инвестиции в областта на климата. Китай се превръща в по-голям съперник и вече не е ненаситен купувач на германски стоки. Последният удар за някои тежки производители беше краят на огромните количества евтин руски природен газ.

Наред с глобалната нестабилност политическата парализа в Берлин засилва отдавнашни вътрешни проблеми като скърцащата инфраструктура, застаряващата работна сила и ширещата се бюрокрация. Образователната система, която някога е била силна страна, е емблематична за дългосрочната липса на инвестиции в обществените услуги. Изследователският институт Ifo изчислява, че влошаването на математическите умения ще струва на икономиката около 14 трилиона евро (15 трилиона долара) в производството до края на века.

В някои случаи спадът в промишлеността се осъществява с малки стъпки, като например намаляване на плановете за разширяване и инвестиции. Други са по-очевидни, като преместване на производствени линии и съкращаване на персонал. В крайни случаи - като завода за тръби на Vallourec SACA, някога част от изпадналия промишлен гигант Mannesmann - последицата е окончателно затваряне.

"Шокът беше огромен", казва Волфганг Фрайтаг, който е работил в завода от тийнейджърските си години.

Сега работата на 59-годишния мъж е да разглобява оборудване за продажба и да помага на старите си колеги да си намерят нова работа.

Германия все още разполага със завиден списък от малки, гъвкави производители и Бундесбанк и други отхвърлят идеята, че пълната деиндустриализация е близо.  

Но тъй като реформите са в застой, не е ясно какво ще забави упадъка.  

"Вече не сме конкурентоспособни", заяви министърът на финансите Кристиан Линднер на събитие на Bloomberg по-рано този месец. "Ставаме все по-бедни, защото нямаме растеж. Изоставаме."

Размирната коалиция на канцлера Олаф Шолц бе хвърлена в допълнителен смут в средата на ноември от бюджетната криза, предизвикана от съдебно решение относно мерките за вземане на заеми, което остави правителството с малко свобода на действие за инвестиции.

"Не е нужно да си песимист, за да кажеш, че това, което правим в момента, няма да е достатъчно", каза Фолкер Трайер, ръководител на външната търговия в германските търговско-промишлени палати. "Скоростта на структурните промени е зашеметяваща."

Разочарованието е широко разпространено. Въпреки че през последните седмици стотици хиляди хора излязоха по улиците, за да протестират срещу крайно десния екстремизъм, антиимигрантската партия Alternative für Deutschland (AfD) изпреварва и трите управляващи партии в проучванията на общественото мнение - изостава само от консервативния блок.

Воденият от Шолц социалдемократически алианс се ползва с подкрепата на 34% от избирателите, сочи анализ на "Шпигел" на последните проучвания.

Според Мария Рьотгер, ръководител на Michelin за Северна Европа, намаляващата конкурентоспособност на промишлеността заплашва да потопи Германия в низходяща спирала. Френският производител на гуми затваря два от германските си заводи и съкращава трети до края на 2025 г., което ще засегне повече от 1500 работници. Американският му конкурент Goodyear има подобни планове за два завода.

"Въпреки мотивацията на нашите служители, стигнахме до момент, в който не можем да изнасяме гуми за камиони от Германия на конкурентни цени", каза тя в интервю.

Други примери за спад изплуват редовно. GEA затваря завод за помпи близо до Майнц в полза на по-нов обект в Полша. Производителят на автомобилни части Continental AG обяви през юли плановете си да се откаже от завод, който произвежда компоненти за безопасност и спирачни системи. Конкурентът Robert Bosch GmbH е в процес на съкращаване на хиляди работници.

Енергийната криза през лятото на 2022 г. беше основен катализатор. Макар че най-лошите сценарии като мръзнене вкъщи и дажби бяха избегнати, цените остават по-високи, отколкото в други икономики, което допринася за увеличаване на разходите за по-високи заплати и сложни регулации.

Един от най-силно засегнатите сектори е химическата промишленост - пряк резултат от загубата на евтиния руски газ в Германия. Тъй като преходът към чист водород все още не е сигурен, почти една от всеки десет компании планира да спре за постоянно производствените процеси, според неотдавнашно проучване на браншовата асоциация VCI. BASF SE, най-големият производител на химикали в Европа, съкращава 2600 работни места, а Lanxess AG намалява персонала си със 7%.

Китай също създава проблеми на Германия по няколко начина. В допълнение към стратегическата промяна в областта на модерното производство, забавянето на икономиката на азиатската суперсила намалява още повече търсенето на германски стоки. В същото време евтината конкуренция от Китай притеснява индустриите, които са ключови за климатичния преход на Германия - и то не само електрическите автомобили.

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
231
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 241 - И знаеш ли как се взима апартамент в Берлин в момента? Искат ти 3 месец предплата, 3 месеца депози, ама познай - пак ще платиш един наем, зщаото преплатата е "За всеки случай", а после покажи ми договор за работа, извади ми удостоверение, какви дългове имаш, покажи ми кредитен рейтинг и ако може - дай препоръка от предишен наемател. Взимаш 5200 лева минмилна, остават 3800, наема 2400, ама ти трябват СЕДЕМ наема, да започнеш, да имаш жилище. Ай сиктир! Стана ужасно вече!
230
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Правителството им се хвалеше с "негативен ръст". АХ ха аха ХАХА ... И било хубаво, едва ли не. Преди 2 седмици одобрението им падна на 30%, а сега ще е още назад. Фермерите, шофьорите и стотици хиляди граждани протестираха и ще има още. За две години, това правителство направи, каквото американската и съветската армия им трябваха стотици хиляди тежки машини, самолети и милиони и милиони войници - Да сринат държавата Германия.
229
1
 
6
 
! Отговори
Дзивко преди 6 месеца
Как беше ", Свободата Санчо е по важна от слама" да ама кат го има слама така говориш, като опре ножа до кокал нещо почваш да се замисляш
228
0
 
10
 
! Отговори
Мда преди 6 месеца
Сами са си виновни, с тая джендърска политика. Изтърваха питомното, ще гонят дивото.
227
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Скъпи Рашки, Русофиля и други емигранти- Германия е фалирала вече- но Русия е първа световна икономика хващайте децата и жената и там, а не във фалирала Европа!
226
0
 
4
 
! Отговори
До МИГРАНТИЕ В РАША преди 6 месеца
Пробвай пак и тоя път на български пуяк, ако не ти се отдава, използвай гугъл транслейт, ако пак не става се ибби отзад ;)
225
1
 
3
 
! Отговори
МИГРАНТИТЕ В РАША преди 6 месеца
Раша номер 1 - верно- айде рашките от Германия а също и МИГРАНТИТЕ В РАША, ЧЕ ТО ЩЕ ИЗМРАТ ОТ ГЛАД...
224
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ето Германия фалира- РУСИЯ е първа икономика в европа- /така казват писалите по долу/- сега очакваме хиляди руснаци да се върнат в Матушка, а също и Германци- които ще потърсят по високи доходи- чакай да видим-- мин заплата в Германия 4000- 5200лв, мин заплата в раша 380лв- абе фалирала фалирала ама- я да си ходят рашките у тях....
223
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Верно?
222
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Швабите станаха за смях, свръх икономиката рухна и запуши като Вартбург
221
0
 
14
 
! Отговори
Bormann преди 6 месеца
Резултат от западните санкции е, че Русия стана номер 1 икономика на европа..... спасибо :)))
220
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Другарки и другари. ЕС се оказа едно недоносче. Време е за промени. И те се свеждат до една ключова стъпка, която може да се обобщи така - всеки да си ходи, кой от къде е... Колективистичното начало няма да ни изведе на желания път. Съдействие и координация да ... Общ казан където всеки хвърля по нещо, което му харесва и най-накрая Урсула го бърка с големия черпак - не.
219
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Най лесно и безболезнено би било решението, при което ЕС да намери воля и да отмени наведнъж цялото законодателство касаещо икономиките на континента. Да се овластят обратно правителствата и законодателните органи на европейските държави да разрешат всички натрупани с десетилетия проблеми в икономиките си, вследствие на неадекватното законодателство на ЕС.
218
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ако Германия чрез ЕС не преразгледа спешно цялото европейско законодателство свързано със секторите енергетика, околна среда, транспорт, търговия и селско стопанство, ЕС не го чака нищо хубаво. Цялата концепция за единна валута и единен лихвен процент следва да се преосмисли също, без политическо идеологизиране. Ако няма воля за сериозни реформи по-добре да се планира подредено разтуряне на ЕС, за да се даде възможност на националните правителства в отделните държави да поемат самостоятелно.
217
1
 
9
 
! Отговори
Слаба ракия... преди 6 месеца
Въпреки протестите срещу расизЪма Германия потъва... потъва я, именно защото не е достатъчно расистка, а е много толерантна и вместо да натири "новите германци" да ходят на работа и да учат германски език, за да се интегрират в обществото като продуктивни граждани, те ги хрантутят. Тук не е по-различно между другото. Хем политиците мрънкат, че нямало работна ръка, хем събарят образованието. Е, значи нито едно от двете не им е приоритет. КонспЕрацЕА?! Не мислА!
216
1
 
12
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 6 месеца
Няма ефтини суровини,няма ефтин газ-няма промишлена Гирмания))Те нашите управници затова бързат да закупят бронирани мерцедеси, че как-то е тръгнало Мерседес ще може да произвежда само звездичката която слагат на капака!
215
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Шолцовица да омеси една погача, да опече една кокошка, едно шише ракия и Шолц да заминава при Путин да иска прошка, защото Германия не я чака нищо хубаво.
214
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До до 218Китайска марка кола е втората по производство в Света за твое сведение от вече над 7 млрд души по света само 500 млн Живеят в Европа...останалите 6.5 млрд не купуват Фиат и Рено. Европа е плюнка в Света..вече няма нищо! Нито икономика, нито ресурси,нито ноъ-хау! Единственият и шанс беше да инвестира в наула и образование но дава пари за прайдове и бежанци и Евтини ресурси от Русия - вече няма нищо!
213
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Най-използваното име за дете в Германия е Мохамед...айде честит ви мултикултурализъм! Русия ще пребъде а в Германия скоро няма да има катедрали /така или иначе пред тях на Коледа изнасилваха германки а полицията пазеше и не смееше да пипне етноса/. Който е бил в последните 5 години в Германия знае - там бял човек след 10 часа не излиза, че го бият новопристигналите!!!! Русия на Руснаците, Германия на Африканците - точка!
212
13
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 6 месеца
Айде, поредната прокремълска пропагандна статия. Ами това са си нормални логични процеси, които си вървят по цял свят в различни периоди. Нищо особено.