Турция и Германия във война за... дюнера

Продажбите на немски кебап възлизат на около 7 млрд. евро годишно
25 юли 2024 16:43, Нели Христова
74
Турция и Германия във война за... дюнера

Германия и Турция кръстосаха шпаги относно дюнера, като Берлин се опъна на опитите на Анкара да даде на любимата улична храна същия защитен статут на ЕС като испанската шунка серано и неаполитанската пица.

Борбата за дюнера започна през април, когато Турция подаде молба за регистриране на името "дюнер" като свой "гарантиран традиционен специалитет" в цяла Европа, което означава, че етикетът може да се използва само от онези, които отговарят на определените производствени методи и спецификации за месото вътре.

Германия твърди, че това ще създаде големи бюрократични пречки и ще повиши цената на най-популярната храна.. Тъй като така наречената инфлация на дюнерите вече е експлозивен въпрос за разходите за живот в съзнанието на избирателите в навечерието на ключовите щатски избори през септември, Берлин наложи своето вето точно преди европейския краен срок в сряда.

Ако кандидатурата на Анкара бъде успешна, като дюнер ще може да се продава само говеждо и агнешко месо, "хоризонтално нарязани на котлети с дебелина 3-5 мм". Пилешките котлети биха могли да бъдат по-дебели при птичето месо, докато мляното месо ще бъде напълно забранено.

Възрастта на животните по произход и ножът за нарязване също трябва да отговарят на различни спецификации, както и подправките за мариноване на месото, според заявлението, спонсорирано от Международната федерация по дюнери в Истанбул, което твърди, че ястието е неразделна част част от "кулинарното наследство" на Турция.

Залозите са високи, като продажбите на немски кебап възлизат на около 7 милиарда евро годишно. Смята се, че всеки трети германец яде поне един дюнер на месец, но това става все по-тежко за портфейлите им.

Крайнолявата партия Die Linke, която призова парламента да въведе таван на цените на Dönerpreisbremse, казва, че цените на кебапите са скочили до 10 евро в някои германски градове спрямо 4 евро само преди две години.

Както Турция, така и Германия, с нейната 2,7-милионна турска диаспора, претендират да бъдат родното място на дюнера, тъй като сега той се консумира широко.

Деликатесът от тънко нарязано месо, изпечено на изправена скара, беше въведен в Германия от турски мигранти, които го гарнираха с нарязани зеленчуци и го намазаха с чеснов или чили сос.

Двукултурното му значение предизвика скандал в Германия по време на държавно посещение на президента Франк-Валтер Щайнмайер в Истанбул през април, където той си похапна дюнер.

Ако Турция успее в опита си за регистрация, новите правила ще имат "катастрофални последици за гастрономическия бизнес, както и за потребителите", каза Ингрид Хартгес, ръководител на Германската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, пред местни медии.

Тя каза, че няма нужда ЕС да се намесва в дюнерите, които вече попадат под "ясни и подробни" национални стандарти, определени през 1992 г.

Новите европейски регулации биха представлявали „намеса в германския пазар с осезаемо икономическо въздействие“, каза министерството на земеделието, ръководено от Джем Йоздемир, зелен политик с турски корени, пред германското издание на Politico.

"Това е атака срещу културната идентичност на Германия", каза берлинският социолог Еберхард Зайдел, който е написал книга за историята на дюнера, във всекидневника Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Въпреки това Германия произвежда главозамайващо разнообразие от рифове на домашния дюнер кебап, включително телешки и вегетариански варианти, сатирични разновидности на базата на картофи в Олденбург и леберкес месен кебап в Бавария. Някои магазини дори предлагат шоколадови дюнери за десерт.

Сега двете страни разполагат с шест месеца, за да намерят компромис, в противен случай Европейската комисия ще трябва да се произнесе по спора. Въпреки че Турция не принадлежи към Европейския съюз, трети страни могат да регистрират продукти за защита в блока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой нормален ще яде дюнер...
65
2
 
2
 
! Отговори
Кукунела Дюнера преди 1 месец
Тайната е в белия сос!
64
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Германия не е суверенна държава -- американска колония до днес, само в базата рамштайн се крият 38 000 американски прасета. Спуснатата с парашут за председателка на еврокомисията фон дер лайен е американски агент със задача да омаломощава ес, за да не бъде конкуренция на сащ. Избирането й на времето е било грешка, а преизбирането й сега за още 5 г. е престъпление. Никога не трябва да се казва, че германия е локомотив на ес, тя е спирачка.
63
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Неправилно изписана на български турска дума -- няма такова нещо 'дюнер' , правилното е дьонер (кебаб) -- означава въртящ се. Турците трябва да се преборят за изобретението си.
62
7
 
5
 
! Отговори
разбирам турците и преди 1 месец
и им съчувствам. Но всеки знае, че дюнерът е измислен, изобретен от германците. Дори името му дюнер ида от немската дума ДЮНН, което преведено значи тънък. И така от немската дума дюн идва и Дюнер. Турците може да си приписват всякакви заслуги, но истината е, че дюнерът е част от немската кухня през вековете и немско изобретение. Традиционен немски специалитет!
61
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре е да се сложат правила, защото в Испания ти предлагат с името дюнер нещо наистина съмнително: "месото" е като сладолед на клечка произведено в цехове и дълбоко замразено, веднъж като го закачат не си на ясно колко дена стои на скарата.
60
4
 
4
 
! Отговори
готвач преди 1 месец
Дюнерите са една изключително мазна храна, може би наистина е време да има различни варианти, които намаляват това и "качество"...
59
1
 
6
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
До САЙМЪН ЦИПИСКакво са виновни турците,че за нищо не ставате и винаги като ви хванат ви еват и бият ?Като не ви харесва секса и боя от турците върнете се в Африка от където сте се пръкнали !
58
1
 
8
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
До Анонимен55 За *** ли да воюват ! Истината е дойчовците научават за дюнера от турските гастарбайтери иначе на тях им дай наденици с кисело зеле !
57
1
 
10
 
! Отговори
Тюркийе Джумхюриети преди 1 месец
Германистанският вилает е провинция на Тюркийето!
56
1
 
8
 
! Отговори
Вкусна война преди 1 месец
В Германия дюнера няма ниюо обюо с имитацията дето ни я пласират тука. Супер е!
55
1
 
5
 
! Отговори
Mоа ли да питам преди 1 месец
...дали в най-скоро време производителите на традиционния дюнер няма да поискат да приберат в Германия личните си превозни средства-камилите?
54
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
скоро и за мохамед ще воюват. няма такава пропаднала *** като дойчистаня.
53
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дюнерът е измислен от арабите, не от турците. Набийте си го веднъж завинаги в *** чутури!
52
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дюнера е от турците в Германия, дори самата дума няма нищо общо с швабите. Там живеят и работят много турци от десетки години.
51
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Честно казано, от около 10 години напълно спрях да консумирам дюнери, намирам ги за отвратителна и ориенталски храна. Италианската кухня е номер 1!
50
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до Хемус Приятелю, истинската шкембе чорба става от веществото което се намира в говеждите кокали. Затова им е вкусна и несравнима шкембе чорбата на Гюрлата, защото преди да направят чорбaта варят телешки кокали за да извлекат това вещество в бульона. Понял?
49
0
 
4
 
! Отговори
До Руски трол преди 1 месец
Немското дьонер звучи различно от дюнер, рецептата е различна. Както и шаурма, шаверма, гирос и кой знае още колко храни от този регион. А когато мюсулманин сложи свинско в храна може да пуснеш тото. Месо на вертикален шиш с в арабска питка с гарнитура. Какво да се защитава и защо Турция, а не Азърбайджан, Грузия или друга държава в региона.
48
7
 
1
 
! Отговори
Хемус преди 1 месец
Пич истинската и вкусна шкембе чорба се прави от свински дамар!"Гюрлата"е прехвалена
47
1
 
7
 
! Отговори
Хемус преди 1 месец
Хубав турски ресторант и класически кебапи има на гарата в Киел