500 души са станали жертва на израелски въздушни удари по Ливан

35 от тях са деца
24 сеп 2024 09:05, Нели Христова
34
500 души са станали жертва на израелски въздушни удари по Ливан
Снимка: БГНЕС

При израелски въздушни удари по Ливан са загинали най-малко 492 души, включително 35 деца, съобщи Министерството на здравеопазването, което е най-смъртоносният ден на трансгранично насилие от началото на войната в Газа.

Арабските държави остро осъдиха Израел за ескалацията на военните действия с Хизбула, които се засилиха до нива, невиждани от близо година.

Войната избухна, след като Хамас и други палестински бойци започнаха безпрецедентна атака срещу Израел на 7 октомври, привличайки Хизбула и други подкрепяни от Иран групировки.

Израел заяви, че е убил „голям брой“ бойци на Хизбула, когато е нанесъл удари по около 1600 обекта в Южен и Източен Ливан, включително „целенасочен удар“ в Бейрут в рамките на така наречената от израелските военни операция „Northern Arrows“.

Хизбула заяви, че Али Караке, нейният трети главнокомандващ, е жив и се е придвижил на безопасно място, след като според източник ударът по столицата е бил насочен срещу него.

Групировката заяви, че е изстреляла „залпове“ ракети по израелски военни обекти, след като държавните медии съобщиха за нови набези в Източен Ливан.

Хората в израелския крайбрежен град Хайфа бяха видени да бягат, за да се скрият, когато прозвучаха сирените за въздушно нападение.

Ливанското министерство на здравеопазването съобщи, че при ударите са загинали 492 души, включително 35 деца и 58 жени, а 1645 души са били ранени. Министърът на здравеопазването Фирас Абиад заяви, че „хиляди семейства“ са били разселени.

Експлозиите в близост до древния град Баалбек в Източен Ливан изпратиха дим в небето.

„Заспиваме и се събуждаме от бомбардировки... в това се превърна животът ни“, каза 60-годишната Вафаа Исмаил, домакиня от южното село Завтар.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от Близък Изток
Европейската дипломация: Намираме се на ръба на тотална война
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
ффф преди 3 дни
Докато ислямофашизма не бъде смазан,няма да има мир в света.
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Леле, мерси на Германия, че ни освободи от евреите.
29
1
 
3
 
! Отговори
Терористи нямат души преди 3 дни
Какви души? И как си закръглиха на 500 ислямските бездушни терористи от Хизбула и ливанските им съучастници отдавна продали душите си на дявола за пари! Ислямистите постоянно лъжат и клеветят нагло Израел за своите престъпления срещу Израел! Така че никой не трябва да вярва на ислямски терор.групи наричани партии, министерства, медии с измамни цифри,за да ограбят повече подкупи от ООН и тирове с помощи за терора и продължат престъпната си дейност! Израел има дълг да унищожи всички терористи!
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
По повод "прецизността", за която говори българинЪ, Франция свиква спешно заседание на Съвета за сигурност към ООН. А силите на ООН в региона се изнасят, разни абрамси и друга западна техника, която получава пари от цял свят, за да брани цивилното население.
27
8
 
5
 
! Отговори
Българинъ преди 3 дни
На 6/10 нямаше една жертва. На 7/10 Хамас нападна Израел от Газа и зверски кла, изнасили и се гаври с телата на хиляди израелци. Стотици други отвлече. На 8/10 Хизбалла солидарно нападна Израел от Ливан и Сирия. Последваха нападения от Йемен, Ирак, Иран... Оттогава ислямистите ядат заслужен и непропорционален бой на седем фронта. За Израел!
26
8
 
2
 
! Отговори
Българинъ преди 3 дни
Поредната ислямистка пропаганда преписана от Ал Джазира. Мълчахте година, в която от 8/10 Хизбалла обстрелва Израел в знак на солидарност с Хамас и зверската му атака от 07/10. Сега, Хамас са смазани и е ред на Хизбалла. - заслужено и непропорционално. Ислямистки сополи, докато Израел прецизно отстрелва десетки хиляди ракети насочени към Израел и то след предупреждение на стотици хиляди хизбаланци, у чиито домове за установките. Гордо до Израел!
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Българските властимащи пак си затварят очите, наистина са мижитурки ВСИЧКИ.
24
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
ИКога България ще обяви санкции срещу Израел?????
23
4
 
8
 
! Отговори
Те преди 3 дни
Еврейте достойни наследници на делото на Хитлер.
22
3
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 дни
За 3 седмици Израел бяха убили повече деца от всички въоръжени конфликти по света за 10те месеца на миналата година. По данни на Спасете децата. ПП. Евроатлантическите ценности на двата милиона про'с'така у нас дет гласуват за ЕС и евроатлантизъм одобряват. Дано и техните деца имат същата съдба!
21
2
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 дни
Израел изстреля между 5 и 9 ракети с 900кг взрив по палестински бежански лагер, обявен за сейфти зоун. Кратерите бяха по 15 метра. ООН мълчи, а "цивилизованият" Запад одобрява...
20
2
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 дни
Израелските войници вързаха палестинец на бронята на камион и така гордо се разкарваха из палестинските територии.
19
1
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 дни
Камала Гр Арис лично подписваше снаряди които Израел изстрелва по палестинците.
18
2
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 дни
Нетаняху лично носеше куфари с пари на Хамас да купуват оръжие.
17
2
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 дни
Израел уби повече заложници от Хамас. Факт.
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Стига с тия глупости клаха бебета и земаха заложнци! Цялата територия на Палестина вече е заселена с израелски жители! Нормално е да има сблъсъци,и на мен да ми вземат земята и да убият братята ми няма да седя мирен!
15
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Старателно напомняте във всяка статия, че войната била започнала на 7 10 миналата година. Конфликтът е от около близо 100 години, откакто се решава, че евреите ще имат държава и тя ще е на мястото населявано от палестиниците. И почват гонения и завземане на земите на палестинците. И продължават и до днес да ги прогонват със заселване. Евреите избиха хиляди деца. 7 10 е само повод. в ниакъв случай не оправдавам действията на Хамас, но по-лошите в случая са Израел и е важно светът да го признае.
14
6
 
12
 
! Отговори
Защо преди 3 дни
ЕС даже неса наложили оръжейно ембарго на касапите еврей!!!
13
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Някой има ли още съмнение че в момента Израел е фашистка държава?
12
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Е браво, току що създадоха още хиляди джихадисти!